Κόσμος

8.000 Νατοϊκοί στρατιώτες σε άσκηση: Πολεμικά πλοία, μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και τεθωρακισμένα εν δράσει (βίντεο)


8.000 Νατοϊκοί στρατιώτες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Νορβηγία αναπτύχθηκαν στην περιοχή Φίνμαρκ της βόρειας Νορβηγίας, περίπου 160-300 χιλιόμετρα απ’ τα ρωσικά σύνορα προκειμένου να μετάσχουν σε μια σειρά στρατιωτικών γυμνασίων.

Οι ασκήσεις με την επωνυμία Joint Viking 2017 άρχισαν χθες και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τις 15 Μαρτίου. Στόχος τους, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο των Νορβηγικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η εξάσκηση στη διαχείριση κρίσεων και η ενίσχυση της άμυνας της χώρας.

Οι 700 Αμερικανοί και Βρετανοί πεζοναύτες, οι οποίοι μετέχουν στα κοινά γυμνάσια, έλαβαν προηγουμένως μέρος σε προπαρασκευαστικές ασκήσεις προκειμένου να εγκλιμαστιστούν στο σκληρό κλίμα της Νορβηγίας.

Όσο θα διαρκούν τα γυμνάσια έχουν απαγορευτεί η πτήσεις drones στον εναέριο χώρο της περιοχής, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του νορβηγικού στρατού Ίβαρ Μόεν.

Την προηγούμενη φορά που έγινε η άσκηση αυτή στο Φίνμαρκ προ διετίας η Ρωσία μίλησε για «πρόκληση» και απάντησε με δικές της ασκήσεις μεγάλης κλίμακας στη χερσόνησο Κόλα. Φέτος, ωστόσο, η Μόσχα ειδοποιήθηκε εκ των προτέρων για την αποφυγή «παρεξηγήσεων»...

Τον Ιανουάριο αναπτύχθηκαν στη Νορβηγία 300 Αμερικανοί πεζοναύτες απ’ το Camp Lejeune της Βόρειας Καρολίνας. ΗΠΑ και Νορβηγία απέρριψαν τις ρωσικές αιτιάσεις ότι η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στο να μπει στο μάτι της Μόσχας στο πλαίσιο μιας ευρύτερης νατοϊκής εκστρατείας αντιμετώπισης της «ρωσικής επιθετικότητας» στην Ευρώπη με την αποστολή πρόσθετων στρατευμάτων και όπλων κοντά στα ρωσικά σύνορα.

 

Η Νορβηγία, που είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, έχει υποσχεθεί ότι δεν θα φιλοξενεί ξένες δυνάμεις, ώστε να κατευνάσει τις ανησυχίες της Μόσχας για μια ξαφνική επίθεση από τα εδάφη της σκανδιναβικής χώρας. Επί δεκαετίες η Νορβηγία επέτρεπε την παρουσία στρατιωτών συμμαχικών χωρών μόνον για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Το Όσλο απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η ανάπτυξη αυτή αντιστρατεύεται την παλιά του δέσμευση υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν θα σταθμεύσουν μόνιμα, αλλά θα εναλλάσσονται -στρατηγική που εφαρμόζει το ΝΑΤΟ σ’ όλες τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης για να παρακάμψει τη συμφωνία του με τη Μόσχα, η οποία απαγορεύει τη μόνιμη ανάπτυξη «σημαντικών» δυνάμεων κοντά στη Ρωσία-.

https://www.youtube.com/embed/-SseBhi1TOc

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ