Οικονομία

Τόμας Βίζερ (EuroWorking Group): Το Grexit έφυγε από το τραπέζι

«Το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι» είπε ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών.

Εστιάζοντας δε, στο κλείσιμο της συμφωνίας, ο κ. Βίζερ επεσήμανε ότι αν θέλουν τα μέρη, είναι τεχνικά εύκολο, να κλείσουν συμφωνία μέχρι την Παρασκευή με μια απόφαση στο Eurogroup, ωστόσο παρατήρησε ότι υπάρχουν δυσκολίες.

Ο κ. Βίζερ ανέφερε ότι τον στεναχωρεί το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση και ζήτησε «περισσότερη δράση και λιγότερες κουβέντες» για να κλείσει η συμφωνία, ενώ σε ερώτηση τι θα άλλαζε στη χώρα, έκανε λόγο για ένα δημόσιο τομέα χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις, που θα εξυπηρετεί στο μέγιστο βαθμό τον Έλληνα πολίτη.

Πάντως, ο κ. Βίζερ χτύπησε «καμπανάκι» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης καθώς σημείωσε ότι βρισκόμαστε ακόμα στη δεύτερη αξιολόγηση ενώ το πρόγραμμα βρίσκεται σε ισχύ 1,5 χρόνο.

Παράλληλα, τόνισε πως «υπάρχουν κάποιοι που κάνουν όνειρα για πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Πρέπει να είναι ρεαλιστές. Χωρίς το ΔΝΤ αυτό το πρόγραμμα σταματά».

Όπως είπε ο Τόμας Βίζερ «μια τέτοια περίπτωση θα απαιτούσε Σύνοδος Κορυφής προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματα που θα χρειάζονταν. Ηγέτες χωρών και υπουργοί οικονομικών μπορεί να πουν ότι χρειάζεται αλλαγή στη συμφωνία του ESM και θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις ως το φθινόπωρο».

Και πρόσθεσε πως «η αναμονή αυτή τώρα είναι καταστροφική, το πιο ηλίθιο που μπορούμε να κάνουμε», τονίζοντας όμως πως «υπάρχουν σημάδια προόδου και μπορούμε είτε να προχωρήσουμε μπροστά ή να υποχωρήσουμε».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...