Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής: Επανεξελέγη ο Τουσκ παρά τις αντιρρήσεις της Πολωνίας

Ο Ντόναλντ Τουσκ επανεξελέγη σήμερα στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφραζε η Πολωνία.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ ανακοίνωσε ότι υπέρ της επανεκλογής του Τουσκ τάχθηκαν οι υπόλοιπες 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Tην ευγνωμοσύνη του για την επανεκλογή του από τους Ευρωπαίους ηγέτες εξέφρασε μέσω Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη και τη θετική αξιολόγηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, για να κάνει καλύτερη την ΕΕ», δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Νωρίτερα, προσερχόμενη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Πολωνή πρωθυπουργός, Μπεάτα Σίντλο δήλωσε: «Τίποτα δε θα γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας. Όλες οι απόψεις πρέπει να γίνονται σεβαστές» είπε, προσθέτοντας ότι όσοι αντιτίθενται στην πολωνική στάση διχάζουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας κατηγορεί τον Τουσκ ότι με τη σημερινή αρμοδιότητά του έχει επιτεθεί στη Βαρσοβία με αφορμή τη συζήτηση για το σεβασμό στα δημοκρατικά πρότυπα. Σήμερα μάλιστα η πολωνική κυβέρνηση απείλησε να μπλοκάρει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εφόσον δεν γίνει δεκτό το αίτημά της να παρουσιάσει τις απόψεις του ο καινούργιος υποψήφιος. «Θα κάνουμε ξεκάθαρο ότι κινδυνεύει η Σύνοδος Κορυφής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Βίτολντ Βαστσκόφκσι.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ