Κόσμος

Στη Μόσχα ο Χασάν Ρουχανί – Συνάντηση σήμερα με τον Β. Πούτιν

Τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ρουχανί υποδέχεται σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ρουχανί έρχεται σε μία περίοδο όπου ασκούνται πιέσεις να λήξουν οι 6χρονες συγκρούσεις στην περιοχή της Συρίας.

Ο Ρουχανί, τον οποίο συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Γιαβάντ Ζαρίφ, ο υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ και άλλα υποψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, αναμένεται να υπογράψει περισσότερες από 10 οικονομικές συμφωνίες με την Ρωσία, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιεί ιρανικές στρατιωτικές βάσεις «κατά περίπτωση» με στόχο οι ρωσικές δυνάμεις να επιχειρούν για την καταπολέμηση των τρομοκρατών στη Συρία» ανέφερε στο Reuters ο Ιρανός Πρόεδρος.

Παράλληλα, τη Δευτέρα ο Ρουχανί είχε συναντήση με τον Ρώσο Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεβ, όπου και οι δύο επεσήμαναν ότι η επίσκεψη αυτή θα σηματοδοτήσει μία νέα αρχή στις σχέσεις των δύο χωρών.

Απ΄ την πλευρά του το Κρεμλίνο, πριν από λίγες μέρες είχε ανακοινώσει ότι ελπίζει το ταξίδι του Ρουχανί να αποτελεί μέρος μιας «νέας προοπτικής επέκτασης εμπορικών, οικονομικών και επενδυτικών δεσμών».

Επισημαίνεται ότι η Ρωσία πρόκειται να χτίσει τα επόμενα χρόνια, 20 πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Ιράν ενώ έχει αναδειχθεί επίσης ως μακροπρόθεσμος εταίρος στον τομέα των όπλων παρέχοντας στην Τεχεράνη το σύστημα αεράμυνας S-300.

Από την πλευρά του ο Ρουχανί θεωρεί ότι η ανάπτυξη της ιρανικής οικονομίας με τη βοήθεια της Ρωσίας θα συμβάλει στην επανεκλογή του το Μάιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ