Αρχείο

Στήριξη ΗΠΑ στην Ελλάδα έναντι της προκλητικής Τουρκίας - Μέχρι ποιου σημείου διατίθενται να παρέμβουν για την αποτροπή «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο;

Μία στήριξη και ένα άδειασμα στην ελληνική κυβέρνηση έκανε χθες ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στο περιθώριο του οικονομικό φόρουμ στους Δελφούς. Προσέφερε στήριξη στο θέμα των ελληνοτουρκικών και της έντασης που προκαλούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο και από την άλλη ένιψε τα χείρας του όσον αφορά στη στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές.

Οι απόψεις τους Αμερικανού πρεσβευτή είναι εξαιρετικά σημαντικές διότι από τη στιγμή που παραμένει κενή η θέση του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Ευρώπης από τον Ντόναλντ Τράμπ ο Τζέφρι Πάιατ έχει αναβαθμισμένο ρόλο. Όσον αφορά δε στο πρόσωπο έχουμε επανειλημμένα αναφέρει πώς είναι διπλωμάτης που φέρνει σε πέρας «επικίνδυνες αποστολές», όπως αυτή στο Κίεβο, και από τη στιγμή που έχει πολλές φορές εκφραστεί θετικά για την Ελλάδα αυτό κάτι σημαίνει.

Πρόσφατα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη στην τελετή υποδοχής των αμερικανικών ελικοπτέρων Black Hawk, έχοντας στο πλευρό του τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή και από τις δηλώσεις φάνηκε πως αναβαθμίζονται οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας γιατί προφανώς η χώρα μας εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον στην περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο. Πριν τη Θεσσαλονίκη ο Τζέφρι Πάιατ είχε βρεθεί στο Μαίναλο για σκι διαφημίζοντας τις ομορφιές της Ελλάδας.

Το γεγονός λοιπόν ότι κινείται άνετα και προβαίνει σε θετικές δηλώσεις για τη χώρα μας δείχνει και τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ και του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Κι αυτό είναι το σημαντικό. Τι είπε λοιπόν μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, προφανώς σε απόλυτη ταύτιση με τις θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ; Πως ανησυχεί έντονα για μια πιθανή πρόκληση ατυχήματος στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Επεσήμανε, ωστόσο και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται πολύ υπεύθυνα την τρέχουσα περίοδο έντασης. Προφανώς κατά τον κ. Πάιατ δεν το κάνουν οι Τούρκοι. Συμπλήρωσε δε πώς ΗΠΑ και Ελλάδα, παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ, ενώ ερωτηθείς ποιόν μπορεί να καλέσει η Αθήνα αν ξεφύγουν τα πράγματα, επισήμανε ότι «έχουμε εμπλακεί στενά, και εμείς και η πρεσβεία στην Άγκυρα».

Η τελευταία του αναφορά είναι άλλη μία είδηση. Δείχνει πώς υπάρχει παρέμβαση των ΗΠΑ στην Τουρκία προκειμένου να ρίξουν τους τόνους στο Αιγαίο και να αποφευχθεί ένα «θερμό επεισόδιο». Οι Αμερικανοί δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση μία κρίση στο Αιγαίο λόγω των σοβαρών και μεγάλων προβλημάτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και καλούν την Άγκυρα να συνετιστεί και να ρίξει τους τόνους. Το ερώτημα ωστόσο είναι μέχρι ποιου σημείου είναι διατεθειμένοι οι Αμερικανοί να παρέμβουν προκειμένου να αποτραπεί μία ελληνοτουρκική κρίση.

Αυτό γίνεται μάλιστα παραμονές μίας επικοινωνίας μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ντ. Τράμπ, Πληροφορίες αναφέρουν πώς από το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται αυτή η συνομιλία και θα είναι εφ' όλης της ύλης. Από τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό μέχρι την οικονομική κρίση.

Αναφορικά με το Κυπριακό ο κ. Πάιατ τόνισε ότι υπάρχει η αίσθηση για μια μεγάλη ευκαιρία ανάμεσα στους δύο ηγέτες στην Κύπρο και θα ήταν κρίμα να χαθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί, αλλά έκοψε τον αέρα της κυβέρνησης που πίστευε πώς με την αλλαγή της ηγεσίας στο Λευκό Οίκο θα αλλάξει και η πολιτική του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα.

«Θα συνεργαστούμε με τους εταίρους στην ΕΕ αλλά και με το ΔΝΤ ώστε η Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση. Μια ισχυρή οικονομικά Ελλάδα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ», είπε για να καταστήσει σαφές ωστόσο ότι δεν υπάρχει πιθανότατα για δραματική αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτό άλλωστε φαίνεται από τη στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση αυτές τις ημέρες. Επιμένει στα σκληρά μέτρα και κινείται στην ίδια γραμμή με το Βερολίνο που θέλουν να επιβάλλουν νέα μέτρα, να συνεχιστούν οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, αλλά για «κούρεμα» του χρέους ούτε κουβέντα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...