Οικονομία

Στέλεχος ΥΠΟΙΚ: «Σίγουρη η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι τις 20 Μαρτίου»

«Το staff level agreement  (τεχνική συμφωνία) έχει σχεδόν συμφωνηθεί»,  δήλωσε λίγο μετά τις δέκα το βράδυ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στο Χίλτον. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι είναι απολύτως βέβαιος ότι θα υπάρχει έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Ο ίδιος επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Πρώτου ΘΕΜΑτος τόνισε ότι το ΔΝΤ δέχεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2018, καθώς έχει μηδενιστεί.

Ο κορυφαίος παράγοντας σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνεχισθούν και αύριο. Αυτή την ώρα στο Χίλτον γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις σε χωριστές ομάδες, οι θεσμοί μεταξύ τους και με τα αρχηγεία τους και το οικονομικό επιτελείο σε ανοιχτή γραμμή με το μέγαρο Μαξίμου.

Μετά το διάλειμμα που άρχισε στις 22.00 οι δύο πλευρές θα επιστρέψουν στο τραπέζι για μία, όπως όλα δείχνουν, κρίσιμη ολονυχτία με βασικό μενού μέτρα και αντίμετρα.

Τι έχει προηγηθεί

Θετικές ενδείξεις από την Κομισιόν βελτιώνουν την εικόνα που είχε δημιουργηθεί για τις διαπραγματεύσεις τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Φεύγοντας από το Χίλτον χθες τη νύχτα στέλεχος του οικονομικού επιτελείου έλεγε στους δημοσιογράφους ότι οι θεσμοί, όπως ήταν προγραμματισμένο, θα αποχωρούσαν από την Αθήνα το βράδυ της Τρίτης. Μετά όμως από τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του κ. Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρντ ανοίγει παράθυρο για την παραμονή των θεσμών και να παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως το Euroworking Group της Πέμπτης ώστε να καταφέρουν να πλησιάσουν όσο πιο κοντά γίνεται σε ένα staff level agreement στην Αθήνα πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Η ελληνική πλευρά έχει «δέσει» το γεγονός ότι το ΔΝΤ δέχεται ότι το δημοσιονομικό κενό του 2018 είναι μηδενικό και η βεβαιότητα αυτή στηρίζεται στις πληροφορίες, πάντα απ' την ελληνική πλευρά, ότι το ΔΝΤ έχει δεχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ για το 2016.

Αυτό το στοιχείο μπορεί να αποτελέσει το «μπαλαντέρ» που θα επιτρέψει μετά από την πιστοποίηση των αριθμών τον ερχόμενο Απρίλιο από τη Eurostat στο ΔΝΤ να συνυπογράψει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα για το 2018 αλλά μόνο για το 2019 με το γνωστό σύστημα των αντίμετρων.

Παρά ταύτα μέχρι τις 16:00 που ξεκίνησε η νέα συνάντηση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών όλα τα μεγάλα θέματα παρέμεναν ανοικτά. Η συνάντηση διακόπηκε μετά από 3,5 ώρες, στις επτάμισι το απόγευμα, προκειμένου τα στελέχη των δανειστών να συσκεφθούν μεταξύ τους, αλλά και να επικοινωνήσουν με τα αρχηγεία τους.  Στη συνέχεια, επανήλθαν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αφού όμως, αποχώρησαν τα τεχνικά κλιμάκια. Η συνάντηση συνεχίζεται έως αυτή την ώρα.

Επίσης σημειώνεται πως τόσο τα μέτρα όσο και τα θετικά αντίμετρα του 2019 (που μπορούν να φτάσουν το 2%) αν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 θα αποφασιστούν μέσω ενός μηχανισμού που δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη αλλά αναμένεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2018 πριν τελειώσει το τρέχον πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...