Κοινωνία

Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Κύπρο! Βρέθηκε και 8ος Θάλαμος στους Τάφους των Βασιλέων

Ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό μνημείο της Κύπρου φαίνεται να έχει ταυτοποιηθεί στο Τμήμα Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, από τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφατζή, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρο Μαυρογιάννη.

Πρόκειται για τον Θάλαμο 8 στους Τάφους των Βασιλέων στην Πάφο (νεκροταφείο της Πτολεμαϊκής περιόδου), ο οποίος, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη του συγκεκριμένου χώρου από τον κ. Λεφατζή και την ιστορική τεκμηρίωση από τον κ. Μαυρογιάννη αφορά το μαυσωλείο του Πτολεμαίου Ευπάτωρα (166-152 π.Χ.).

Η ταυτοποίηση του συγκεκριμένου Θαλάμου είναι σημαντική διότι αφενός μεν πρόκειται για τον πρώτο τάφο αξιωματούχου της Πτολεμαϊκής εποχής της Κύπρου που ταυτοποιείται και αφετέρου είναι ένα μοναδικό είδος ταφικού μνημείου, το οποίο δεν φέρει πρότυπα ενός οικείου τάφου αλλά είναι τάφος που υποστηρίζει ναό!

Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο κ. Λεφατζής, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Πάφο, ο συγκεκριμένος θάλαμος και τα κατάλοιπα δείχνουν αρχιτεκτονική ανωδομή που υποστηρίζει Ναό. «Πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο που δεν έχω συναντήσει πουθενά αλλού» δήλωσε ο ίδιος, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί είναι ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής του Τύμβου Καστά της Αμφιπόλης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ