Κόσμος

Πρώτη δοκιμασία για την Α. Μέρκελ οι σημερινές εκλογές στο κρατίδιο Ζάαρ

Η Άνγκελα Μέρκελ και το συντηρητικό κόμμα της αντιμετωπίζουν σήμερα (26.03.2017) μια πρώτη περιφερειακή εκλογική δοκιμασία στο Ζάαρ, που είναι γνωστό ως "η Ελλάδα της Γερμανίας". Πρόκειται για το πρώτο test της Γερμανίδας Καγκελάριου μιας και είναι έξι μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που οι σοσιαλδημοκράτες μετά από την εκλογή του Μάρτιν Σουλτς την απειλούν έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία.

Περίπου 800.000 ψηφοφόροι σε αυτό το μικρό κρατίδιο στα σύνορα με τη Γαλλία άρχισαν να ψηφίζουν από τις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) για την ανανέωση του τοπικού κοινοβουλίου. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας) και οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα αναμένονται αμέσως μετά.

Αν και το Ζάαρ αντιπροσωπεύει μόλις το 1% του γερμανικού πληθυσμού, τα αποτελέσματα θα αναλυθούν εξονυχιστικά προκειμένου να μετρηθεί η ικανότητα των σοσιαλδημοκρατών εν τοις πράγμασι να απειλήσουν την καγκελάριο στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Αν και βρίσκονταν στις αρχές του έτους 15 μονάδες πίσω από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Άγγελα Μέρκελ, οι σοσιαλδημοκράτες μάχονται πλέον στήθος με στήθος με το κόμμα αυτό στην πρόθεση ψήφου σε εθνικό επίπεδο με ποσοστά λίγο πάνω από το 30%.

Η εξήγηση: η άφιξη στην ηγεσία τους του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος με μια πορεία σαφώς προς τα αριστερά στα κοινωνικά θέματα και ένα προφίλ που θέλει να δείχνει «κοντά στον λαό», κινητοποίησε και πάλι σε χρόνο ρεκόρ το παραδοσιακό εκλογικό ακροατήριο του κόμματος.

Το CDU, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ κι 18 χρόνια στο Ζάαρ, πιστώνεται με 35% έως 37% των προθέσεων ψήφου στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Όμως το SPD το ακολουθεί τοπικά στο εξής κατά πόδας. Αφού έμεινε για πολύ καιρό στο 25%, φαίνεται τώρα, χάρη στο «αποτέλεσμα Σουλτς», να εξασφαλίζει 32% έως 34% των ψήφων στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Πόσω μάλλον που οι εκλογές στο Ζάαρ εγκαινιάζουν ένα «σούπερ εκλογικό» 2017.

Στις 7 Μαΐου οι εκλογείς του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν θα προσέλθουν στις κάλπες. Μία εβδομάδα αργότερα θα είναι η σειρά των ψηφοφόρων της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, προπυργίου των σοσιαλδημοκρατών και πιο πολυπληθούς περιοχής της χώρας. Στις συνέχεια, στις 24 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, μία από τις πιο σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις που αναμένονται φέτος σε μια Ευρώπη σε κρίση.

Και στο Ζάαρ, που αποκαλείται μερικές φορές «η Ελλάδα της Γερμανίας» λόγω του βάρους του χρέους του, το CDU μπορεί να αποκλειστεί από την εξουσία ακόμη κι αν έρθει πρώτο απόψε∙ επειδή το SPD, μικρότερος εταίρος στον απερχόμενο περιφερειακό συνασπισμό, δεν αποκλείει αυτή τη φορά τον σχηματισμό μιας συμμαχίας με το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, Die Linke.

Υπό την ηγεσία σε αυτό το κρατίδιο του ιστορικού ιδρυτή του Όσκαρ Λαφοντέν, το Die Linke εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να συγκεντρώνει ποσοστό 12% έως 13%. Οι Πράσινοι, που χάνουν έδαφος σχεδόν σε όλη τη χώρα, μπορεί να συμμετάσχουν σε αυτό τον συνασπισμό υπό την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύονται στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

«Θέλουμε να γίνουμε το πρώτο κόμμα στο Ζάαρ και να κυβερνήσουμε γιατί θέλουμε να προχωρήσουν τα πράγματα, είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild. Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείει έναν συνασπισμό με την αριστερά σε περιφερειακό επίπεδο. Ένα σενάριο το οποίο για τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του μπορεί να αποτελέσει «πρόβα τζενεράλε» πριν από τον σχηματισμό μιας συμμαχίας αυτού του τύπου τον Σεπτέμβριο σε εθνικό επίπεδο.

Η επιλογή αυτή σε εθνικό επίπεδο παραμένει ωστόσο υποθετική, κυρίως λόγω της αντίθεσης του Linke, που προέρχεται από το ΚΚ της πρώην ΛΔΓ, στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...