Αρχείο

Προανακριτική για τα εξοπλιστικά: Ήρθε η ώρα να αποκαλυφθούν τα μεγάλα σκάνδαλα Παπαντωνίου-Σημίτη ή πάμε σε μία Επιτροπή «πυροτέχνημα» της κυβέρνησης;

Ήρθε η ώρα να βγουν τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών στην επιφάνεια ή πρόκειται για ένα ακόμη πυροτέχνημα της κυβέρνησης να καλύψει την ανεπάρκεια της και τα μέτρα που έρχονται από την παράταση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης; Είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί άμεσα αφού σήμερα συζητείται στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προανακριτικής Εξέτασης για τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Ο Γ. Παπαντωνίου υπέγραψε εξοπλιστικά προγράμματα ανάλογου «βεληνεκούς» με αυτά του Άκη Τσοχατζόπουλου που βρίσκεται στις φυλακές και βεβαίως έχουν την ίδια οσμή σκανδάλου, αφού δίδονταν τεράστιες προκαταβολές για οπλικά συστήματα που δεν είχαν καν παραχθεί και δεν βρίσκονταν στην αγορά. 'Ένα εξ αυτών ήταν τα μεταφορικά ελικόπτερα NH-90 που ακόμη και σήμερα, σχεδόν 15 χρόνια μετά, δεν έχουν παραληφθεί.

Υπέγραψε επίσης ο κ. Παπαντωνίου την προμήθεια των επιθετικών ελικοπτέρων «Απάτσι», τη σύμβαση για τα 170 άρματα μάχης «Λέοπαρντ», την option για το τέταρτο και τελευταίο υποβρύχιο τύπου U-214 και βεβαίως των εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου «S», τη στιγμή που όλες οι εισηγήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα θεωρούσαν «πεταμένα λεφτά».

Και δεν είναι μόνο αυτές οι συμβάσεις Επί των ημερών του κ. Παπαντωνίου έγιναν πολλές ακόμη προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ αξίζει να θυμίσουμε ότι ήταν ο τελευταίος υπουργός Άμυνας επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκεί έγινε μεγάλο «πάρτι» με συμβάσεις που υπογράφηκαν χωρίς διαγωνισμό για λόγους «εθνικού συμφέροντος». Εξοπλιστικά, προμήθειες στην Υγεία και Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ίσως τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που οδήγησαν την οικονομία εδώ που βρίσκεται σήμερα.

Κι όλα επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη. Του πρωθυπουργού του Χρηματιστηρίου και πολλών ακόμη υποθέσεων, αυτού που έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ με παραποιημένα στοιχεία και μία ισοτιμία ευρώ-δραχμής εξοντωτική για να εκτοξευθεί στη συνέχεια το δημόσιο χρέος και να φθάσει σήμερα στο δυσθεώρητο ύψος.

Τις ευθύνες Σημίτη, που έχει το θράσος να παραχωρεί και σήμερα συνεντεύξεις, να δίνει οδηγίες και συμβουλές για την έξοδο από την κρίση θα επιχειρήσει να αναδείξει η κυβέρνηση με την Προανακριτική Επιτροπή για τον Γιάννο Παπαντωνίου, αν και είναι αμφίβολο πώς τελικά θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, καθώς όσες Εξεταστικές έγιναν και το παρελθόν εξελίχθηκαν σε πλυντήριο ξεπλύματος των πολιτικών και όχι μόνο ευθυνών.

Σήμερα λοιπόν συζητείται η πρόταση των δύο κομμάτων της κυβέρνησης για την συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον Γιάννο Παπαντωνίου. Μια πρόταση που κατατέθηκε μετά από τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η πρόταση θα τεθεί σε μυστική ψηφοφορία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής και είναι δεδομένο πώς αυτή θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα με το υλικό που έχουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς να είναι στοίβες.

Ενόψει της σημερινής συζήτησης ο Γ. Παπαντωνίου απέστειλε χθες υπόμνημα. «Επί 14 χρόνια όλες οι συμβάσεις του υπουργείου Άμυνας έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη- ή υποψία ένδειξης- παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεων μου. Δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο», αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Προσθέτει μάλιστα ότι «η πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για έξι δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή επιχειρεί να ανατρέψει την εικόνα. Όχι μόνο δεν το επιτυγχάνει, αλλά επιβεβαιώνει ότι μοναδικός στόχος είναι η συκοφάντηση». Έτσι λένε συνήθως όμως όλοι πριν τελικά αποδειχθεί το έγκλημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...