Ελληνοτουρκικά

Πολεμικό κλίμα στο Αιγαίο: Ξεκίνησαν ασκήσεις με πραγματικά πυρά οι Τούρκοι - «Η Ψέριμος είναι τουρκική και την κατέλαβαν οι Έλληνες» - Βίτσας: «Έχουμε σενάρια για τα πάντα»

Πολεμικό είναι το κλίμα στο Αιγαίο με όλα τα σενάρια πλέον να είναι ανοιχτά. Οι Τούρκοι ξεκίνησαν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο, ανεβάζοντας στα ύψη το θερμόμετρο.

Με νέα NAVTEX η Τουρκία ενημερώνει για ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Στην περιοχή αναμένεται να πλεύσει και το ερευνητικό σκάφο Πίρι Ρέις.

 

tourk 3
Σύμφωνα με την NAVTEX οι ασκήσεις ξεκίνησαν σήμερα Παρασκευή 10 Μαρτίου και θα διαρκέσουν έως και τις 17 Μαρτίου:

TURNHOS N/W : 292/17

MEDITERRANEAN SEA

NAVAL TRAINING, ON 10 MAR 17 FROM 0500Z TO 1500Z IN AREA BOUNDED BY;

36 26.18 N – 029 07.78 E (SHORE)

36 28.53 N – 028 46.43 E

36 19.93 N – 028 43.77 E

36 08.93 N – 029 18.97 E

36 14.87 N – 029 18.97 E (SHORE)
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται τα προκλητικά δημοσιεύματα στην Τουρκία, Σειρά σήμερα παίρνει η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sözcü, η οποία κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο άρθρο για την επίσκεψη Παυλόπουλου στην Κάλυμνο και την Ψέριμο. Σε αυτό αναφέρονται στην Ψέριμο ως τουρκικό νησί και μάλιστα έχουν και χάρτη που δείχνουν την απόστασή της από την Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ) και τη δείχνουν ως τουρκικό έδαφος που παρανόμως έχει πάνω ελληνική σημαία!

Δείτε τον χάρτη-πρόκληση εδώ:

Οπως γράφει ο Τούρκος συντάκτης, ο Ελληνας πρόεδρος (αναφέρεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο) πήγε στο «κατεχόμενο νησί» και η επίσκεψη του, η οποία χαρακτηρίζεται ως «σκάνδαλο», καλύφθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ. Στο άρθρο αναφέρεται ότι η Ψέριμος ανήκει στα «18 τουρκικά νησιά που είναι υπό ελληνική κατοχή» και μεταφέρονται και οι δηλώσεις Παυλόπουλου για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Επίσης στην εφημερίδα μιλάει ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αμυνας Ümit Yalım ο οποίος λέει ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν 18 νησιά που η Ελλάδα κατέλαβε ενώ είναι τουρκικά.

Το δημοσίευμα

Ταυτόχρονα, το πλευρό του Προκόπη Παυλόπουλου για όσα τόνισε σχετικά με τις διεθνείς συνθήκες και τους ισχυρισμούς των Τούρκων για γκρίζες ζώνες στον Αιγαίο τάχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μετά την προσωπική επίθεση που δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Δεν διεκδικούμε τίποτα αλλά δεν ανεχόμαστε και δεν δεχόμαστε αμφισβητήσεις των εδαφών μας. Εγώ υποστηρίζω τη δικαϊκή τοποθέτηση που έκανε ο Παυλόπουλος από τα Δωδεκάνησα» δήλωσε ο κ. Βίτσας μιλώντας την Παρασκευή στο ΣΚΑΪ.

Επισήμανε, ακόμα, ότι «το να παραμένουμε σε ένα επίπεδο ρητορικής και τεχνητής έντασης δεν ωφελεί κανένα στην περιοχή».

«Όσο ταχύτερα κατανοήσουν το πρόβλημα οι Ευρωπαίοι και οι άλλοι σύμμαχοί μας και κατανοήσουν ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και της Ευρώπης και με πολιτικό και διπλωματικό τρόπο να φροντίσουν να πέσει η ένταση τόσο το καλύτερο» πρόσθεσε ο κ. Βίτσας χαρακτηρίζοντας ωφέλιμη για την εικόνα της Ελλάδας στο διεθνές πλαίσιο την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας «οποιαδήποτε παραβίαση αντιμετωπίζεται και απαντάται» πρόσθεσε με νόημα συμπληρώνοντας ότι «αν υπάρχει πιθανότητα ατυχήματος τότε παίρνεις μέτρα για να μειώσεις τις συνέπειες αυτού του ατυχήματος». «Έχουμε σενάρια για τα πάντα» κατέληξε για το θέμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές