Κοινωνία

Περιοχή στην Ιταλία ζητά την απαγόρευση των γυναικών με μουσουλμανική μαντίλα από τα δημόσια νοσοκομεία

Τη στιγμή που το ζήτημα του μεταναστευτικού διογκώνεται και η Ιταλία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, ένα νέο μέτρο που έρχεται από την περιοχή της Ιταλίας, τη Λιγουρία, έχει πυροδοτήσει ποικίλες αντιδράσεις.

Το μέτρο αυτό αφορά την απαγόρευση των γυναικών με μουσουλμανική μαντίλα από τα δημόσια νοσοκομεία.

Είναι γεγονός ότι η Ιταλία, εδώ και πολλά χρόνια, αντιμετωπίζει το σοβαρό πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει χαρακτηρίσει την ενδοοικογενειακή βία ως την «πιο διαδεδομένη μορφή βίας», ενώ το ένα τρίτο του συνόλου των κοριτσιών και των γυναικών ηλικίας 16-70 έχουν πέσει θύματα αυτής.

Η δημιουργός του ντοκιμαντέρ "Il Corpo delle Donne",  Lorella Zanardo, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι γυναίκες αντιμετωπίζονται σαν κομμάτια από προσούτο», ενώ συμπληρώνει «ενώ ο υπόλοιπος κόσμος προχωρά προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων, εμείς οι γυναίκες στην Ιταλία έχουμε κολλήσει στο χρόνο και ζούμε μόνιμα σε ένα δευτερεύοντα ρόλο».

Γι αυτό λοιπόν το λόγο, στη Λιγουρία, που είναι μία βόρεια περιοχή της Ιταλίας, οι τοπικοί αξιωματούχοι εξετάζουν μια διαφορετική στρατηγική προκειμένου να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των γυναικών περί ισότητας, θεωρώντας ότι μ’ αυτή τη στρατηγική θα καταπολεμήσουν και το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Οι ίδιοι, λοιπόν, σκέφτονται σοβαρά να θεσπίσουν έναν νόμο που θα απαγορεύει, στις γυναίκες που φορούν τη μουσουλμάνικη μαντίλα, την είσοδο στα νοσοκομεία και άλλα και σ’ άλλα δημόσια ιδρύματα.

Ο περιφερειακός πρόεδρος Giovanni Toti θέλοντας να τονίσει την αντίθεση του για τη μαντίλα επισημαίνει στην ιστοσελίδα, The Local:  «Πρόκειται για το χειρότερο σύμβολο της καταπίεσης των γυναικών», ενώ προσθέτει «εκείνοι που ζουν στην Ιταλία πρέπει να κατανοήσουν και να σέβονται τουλάχιστον τους κανόνες περί ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Τη στιγμή που υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές  για το θέμα αυτό, υπάρχει και άλλη μία μερίδα ανθρώπων που τάσσεται κατά της κίνησης αυτής, καθώς θεωρούν ότι το μέτρο αυτό εισάγει διακρίσεις και, ενδεχομένως να είναι αντισυνταγματικό. Το Ιταλικό Σύνταγμα εγγυάται την ελευθερία της θρησκείας, και έτσι μία τέτοια απαγόρευση δε θεωρείται σωστή και δεν επιτρέπεται.

Η Raffaella Paita, πολιτικός από ένα αντίπαλο κόμμα, υποστήριξε ότι το μέτρο αυτό θα «δημιουργήσει εντάσεις» μεταξύ ιθαγενών Ιταλών και ενός αρκετά μεγάλου μεταναστευτικού πληθυσμού της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 5 εκατομμύρια ξένοι ζουν στην Ιταλία, κάτι που μεταφράζεται με το 10% του συνολικού πληθυσμού.

Το μέτρο πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα, ημέρα Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές