ΗΠΑ

«Παγκόσμιο Πλυντήριο»: Η τράπεζα που δάνεισε 300 εκατ. δολάρια στον Τραμπ συνδέεται με ρωσικό κύκλωμα ξεπλύματος χρήματος

Σημαντικό ρόλο στο σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος από Ρώσους εγκληματίες που έχουν διασυνδέσεις στο Κρεμλίνο φέρεται να έπαιξε η γερμανική τράπεζα που χορήγησε δάνειο 300 εκατομμυρίων δολαρίων στον Τραμπ.

Η Deutsche Bank είναι ένα απ’ τα δεκάδες δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διαχειρίστηκαν τουλάχιστον 20 δισ δολάρια -και πιθανώς περισσότερα- από χρήματα «εγκληματικής προέλευσης» από τη Ρωσία, όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα “Guardian”.

Το κύκλωμα έτρεξε την επιχείρηση «Παγκόσμιο Πλυντήριο» από το 2010 μέχρι το 2014.

Διωκτικές αρχές ερευνούν πώς μια ομάδα Ρώσων με πολιτικές διασυνδέσεις κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν εταιρείες καταχωρημένες στη Βρετανία για να ξεπλύνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.

Οι εταιρείες χορηγούσαν η μία στην άλλη εικονικά δάνεια, για τα οποία εγγυόνταν ρωσικές επιχειρήσεις και στη συνέχεια δήλωναν αδυναμία εξόφλησης των «χρεών» αυτών.

Δικαστές στη Μολδαβία εξέδιδαν μετά δικαστικές αποφάσεις κατά των επιχειρήσεων ανοίγοντας το δρόμο για τη νόμιμη μεταφορά τεράστιων ποσών από ρωσικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στη Μολδαβία. Από εκεί τα χρήματα πήγαιναν σε λογαριασμούς στην Trasta Komercsbanka στη Λετονία.

Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, λειτουργούσε ως «ανταποκρίτρια τράπεζα» για την Trasta μέχρι το 2015. Δηλαδή παρείχε υπηρεσίες σε δολάρια σε Ρώσους πελάτες της Trasta, που δεν ήταν μόνιμοι κάτοικοι Λετονίας.

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου πολλές τράπεζες της Wall Street έφυγαν απ’ τη Λετονία επικαλούμενες ανησυχίες ότι η μικρή χώρα της Βαλτικής είχε μεταβληθεί σε κέντρο διεθνούς ξεπλύματος χρήματος, ειδικά απ’ τη γειτονική της Ρωσία.

Από το 2014 μόνον δύο δυτικές τράπεζες ήταν πρόθυμες να αποδεχθούν διεθνείς μεταφορές δολαρίων από τράπεζες της Λετονίας: η Deutsche Bank και η επίσης γερμανική Commerzbank. Η Deutsche Bank διέκοψε τελικά τις τραπεζικές ανταποκρίσεις με την Trasta το Σεπτέμβριο του 2015. Έξι μήνες αργότερα οι εποπτικές αρχές της Λετονίας έκλεισαν την Τrasta για επανειλημμένες παραβιάσεις της νομοθεσίας. Η υφυπουργός Οικονομικών της χώρας, Μάιτζα Τρέιτζα είπε ότι τα χρήματα που στέλνονταν μέσω της Trasta «είτε ήσαν κλεμμένα ή είχαν εγκληματική προέλευση». Και πρόσθεσε ότι η τράπεζα αυτή χρησιμοποιείτο ως όχημα για να βγαίνουν χρήματα απ’ την πρώην ΕΣΣΔ και να διοχετεύονται «στο χρηματοοικονομικό σύστημα της ΕΕ».

Η Deutsche Bank τερμάτισε τη σχέση με την Trasta λίγο μετά την προειδοποίηση που εξέδωσαν οι εποπτικές αρχές της Λετονίας, ενώ το ίδιο είχε πράξει από το 2012 με την άλλη τράπεζα που ενέχεται στην επιχείρηση «Παγκόσμιο Πλυντήριο», τη μολδαβική Moldindconbank.

Οι διασυνδέσεις με τη Ρωσία είναι θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο για την Deutsche Bank. Όπως προέκυψε τον Φεβρουάριο, η Deutsche έβαλε να ελεγχθούν τα δάνεια που χορήγησε στον Ντόναλντ Τραμπ για να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποια διασύνδεση με τη Ρωσία. Ο Τραμπ χρωστά στη γερμανική τράπεζα περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.

Η Deutsche αρνήθηκε να αποκαλύψει το πόρισμα της εσωτερικής έρευνας, αλλά πηγές λένε ότι δεν ανακάλυψε αποδείξεις κάποιας σχέσης με τη Μόσχα.

Τον Ιανουάριο ΗΠΑ και Βρετανία επέβαλαν πρόστιμο μαμούθ 630 εκατομμυρίων δολαρίων στη Deutsche για το ρόλο που έπαιξε σε μια άλλη επιχείρηση ξεπλύματος χρήματος απ’ τα γραφεία της στη Μόσχα. Η γερμανική τράπεζα απέτυχε να εμποδίσει το ξέπλυμα δέκα δισ δολαρίων, ενώ δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι ζάπλουτοι Ρώσοι που ενέχονται σ’ αυτή την απάτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές