Αρχείο

Ο Ν.Κοτζιάς προετοιμάζει την Ελλάδα για σύγκρουση με την Τουρκία - Το αντιτουρκικό τόξο που δημιουργεί και η συμβολή της Μόσχας

Προετοιμάζει το έδαφος για συμμαχίες με Αρμενία και Κούρδους ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν.Κοτζιάς, ασκώντας μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και δημιουργώντας ένα αντιτουρκικό τόξο ώστε η χώρα να είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση πολεμικού επεισοδίου με τους Τούρκους;

Απ ότι φαίνεται ναι.

Μόλις στη Μόσχα ο Β.Πούτιν δεχόταν τον πρόεδρο της Αρμενίας τον οποίο λίγες ημέρες πριν τον είχε δει ο Ν.Κοτζιάς, ο Αρμένιος υπουργός εξωτερικών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ Karen Mirzoyan ερχόταν στην Ελλάδα για μια επίσκεψη εργασίας προκειμένου να συμμετάσχει  σε μια σειρά από εκδηλώσεις αφιερωμένες στον υπέρτατο αγώνα  για ανεξαρτησία της περιοχής .

Οι εκδηλώσεις (13-15 Μαρτίου) αποτελούν πρωτοβουλία του κόμματος Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία , η οποία είναι επικηρυγμένη τόσο από το Αζερμπαϊτζάν όσο και την Τουρκία .

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του ο Mirzoyan έγινε δεκτός  από την Ευαγγελική Εκκλησία των Αρμενίων στην Ελλάδα, ενώ  επισκέφθηκε επίσης, μια σειρά αρμενικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ιδίως, τα κολέγια Galpakyan και Zavaryan όπου παρακολούθησε  σχετικά  τις δραστηριότητές τους, αλλά και επικοινώνησε  με τους μαθητές.

Την ίδια ημέρα, ο  Karen Mirzoyan συναντήθηκε με ανώτερους κληρικούς της Μητρόπολης της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Komitas Ohanyan αλλά και με  μέλη της της διασποράς  των Αρμενίων στην Ελλάδα.

Ο ίδιος μίλησε  σχετικά με τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο Αρτσάχ (η αρμενική ονομασία για Καραμπάχ), καθώς και για την κατάσταση στη γραμμή επαφής μεταξύ Αρτσάχ και  στρατού  των Αζέρων, απαντώντας σε  ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

Όπως αναφέραμε στο άρθρο μας (Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν – Τινάζεται στον αέρα ο αγωγός TAP – Αναγνωρίζουμε τη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με ρωσικές πλάτες) υπήρξε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Αζερμπαιτζάν....

Σε παλιότερο άρθρο μας με τίτλο (   Ξαφνικός πόλεμος στον Καύκασο και νέο μέτωπο για την Τουρκία που βλέπει σχέδιο τριχοτόμησης της: Οι Αρμένιοι «θέρισαν» τους Αζέρους – Βαλλιστικά συστήματα Iskander της Αρμενίας «κοιτούν» και στο Καρς), αναφέραμε ότι η  κλιμάκωση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με σφοδρή ανταλλαγή πυρών, αρκετούς νεκρούς, είναι κάτι κοινότυπο πλέον εδώ και ένα χρόνο.

Το πρόβλημα ωστόσο για  Τουρκία και Αζερμπαιτζάν είναι ότι η Αρμενία διαθέτει πλέον βαλλιστικά συστήματα Iskander αγνώστου αριθμού(!), τα οποία  ανήκουν και επίσημα στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και όχι στους Ρώσους.

Η Ελλάδα διαθέτει μια μακραίωνη φιλία με τον λαό των Αρμενίων και αυτό θα πρέπει να το διαφυλάξει ο «κόρη οφθαλμού». Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα και αποτελούν ένα θανάσιμο κίνδυνο του ελληνισμού και φυσικά των Αρμενίων.

Όσο για τον αγωγό TAP αυτός θα πρέπει να ακυρωθεί πάση θυσία , διότι δεν εξυπηρετεί ελληνικά ενεργειακά και στρατηγικά συμφέροντα  σε καμία περίπτωση .

Πριν λίγο καιρο η Ελλάδα με πρωτοβουλία Κοτζιά είχε αναβαθμίσει τη διπλωματική της παρουσία στο Ιράκ, και μάλιστα σε μία ιδιαίτερη περιοχή.

Με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, συστήθηκε Γενικό Προξενείο της χώρας μας στην πόλη Ερμπίλ, έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν. Στο Ερμπίλ λειτουργεί ήδη Γραφείο Εμπορικών Υποθέσεων, το οποίο υπάγεται στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Βαγδάτη, με αποστολή την προώθηση της εμπορικής και οικονομικής μας συνεργασίας με το Ιρακινό Κουρδιστάν.

Με την αυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν μάς συνδέουν φιλικές σχέσεις και αμοιβαία βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας μας, σε μία περίοδο που ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος εκδηλώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να επεκτείνει τη δράση που ήδη αναπτύσσει εκεί.

Πρόθεση του υπουργείου Εξωτερικών είναι, με τη συμβολή του νέου Γενικού Προξενείου στην Ερμπίλ και φυσικά της Πρεσβείας μας στη Βαγδάτη, να διευρυνθούν περαιτέρω οι υπάρχοντες δεσμοί φιλίας και συνεργασίας τόσο με τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ όσο και με τον υπόλοιπο ιρακινό λαό.

Η Ελλάδα, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο κ. Κοτζιάς, ασκεί μία ενεργητική εξωτερική πολιτική που έχει στόχο να οικοδομήσει γέφυρες συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτή την κατεύθυνση εκπρόσωποι του Ιρακινού Κουρδιστάν είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν, τον περασμένο Οκτώβριο, στην επιτυχημένη Διεθνή Διάσκεψη της Αθήνας για τον θρησκευτικό πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...