Κόσμος

Ο Ερντογάν ετοιμάζει νέο δημοψήφισμα για την αποκατάσταση της θανατικής ποινής στους πραξικοπηματίες

Έγκυρες πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζει την νομική αποκατάσταση της θανατικής ποινής , φυσικά για τους συμμετέχοντες στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου , συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αιτείται την έκδοση από την Ελλάδα.  

«Η Τουρκία θα μπορούσε να υλοποιήσει  ένα ακόμη δημοψήφισμα για να αποφασίσει αν θα αποκαταστήσει νομικά την θανατική ποινή», δήλωσε   ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν .

«Είπα ότι θα εγκρίνω [αποκαταστήσω ] τη θανατική ποινή εάν εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι μια τέτοια αλλαγή απαιτεί συνταγματική τροποποίηση. Έτσι, επιτρέψτε μου να πω τώρα: Θα μπορούσαμε  να ανοίξουμε  το δρόμο για ένα δημοψήφισμα για το θέμα αυτό. Θεού θέλοντος, θα πάμε στο έθνος για ένα δημοψήφισμα σχετικά με αυτό το ζήτημα επίσης. Αν το έθνος αποφασίσει να «επαναφέρει την θανατική ποινή», τότε το θέμα θα κλείσει», δήλωσε ο Ερντογάν σε ένα συλλαλητήριο στην επαρχία Μαγνησίας για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου που αφορά πλήθος  συνταγματικών τροποποιήσεων  που θα αλλάξουν το σημερινό κοινοβουλευτικό σύστημα σε  προεδρική δημοκρατία .

Υπήρξαν συχνές εκκλήσεις για την επαναφορά της  θανατικής ποινής  στη χώρα, μετά την κατάργηση της το 2004, ως μέρος των μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην διασφάλιση της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα μετά το  αποτυχημένο πραξικόπημα .

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα εκφράσει την προθυμία του να εγκρίνει την αποκατάσταση της θανατικής ποινής εφόσον  το Κοινοβούλιο εγκρίνει.

Πριν από το 1984, οι εκτελέσεις πραγματοποιούνταν  συνήθως σε περιόδους μετά από στρατιωτικά πραξικοπήματα. Ο Αντνάν Μεντερές, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός για 10 χρόνια, απαγχονίστηκε στις 17 Σεπ, 1961 μετά το πραξικόπημα του  1960, μαζί με δύο άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τον Φατίν Ρουστού  Ζορλού και Χασάν Πολατκάν .

Οι ηγέτες των φοιτητών Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan και Yusuf Aslan απαγχονίστηκαν στις 6 του Μαΐου του 1972, μετά το στρατιωτικό κίνημα του 1971. Μετά το  πραξικόπημα του 1980, συνολικά 50 άτομα, μεταξύ των οποίων 27 πολιτικοί,   ακτιβιστές  εκτελέστηκαν την περίοδο  1980 και 1984.

Το σχέδιο του Τούρκου προέδρου αφορά στην εξουδετέρωση μεγάλου μέρους των ηγετών πραξικοπηματιών με σκοπό να εκφοβίσει όλους τους μελλοντικούς επίδοξους κινηματίες στην χώρα με στόχο να  σταθεροποιήσει την εξουσία του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...