ΗΠΑ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα πάει στη Ρωσία τον Απρίλιο, αλλά όχι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον θα μεταβεί τον άλλο μήνα στη Ρωσία, μία εβδομάδα μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην οποία θα λάμψει διά της απουσίας του.

Το ταξίδι του Τίλερσον στη Μόσχα, αφού προηγουμένως συναντηθεί με υπουργούς των χωρών της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη (G&) στην Ιταλία, έρχεται σε μια περίοδο που το FBI και το Κογκρέσο περνούν απ’ το μικροσκόπιο τις καταγγελλόμενες ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας καθώς και τις συναντήσεις στελεχών της ομάδας του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους.

Αμερικανικά ΜΜΕ σχολιάζουν ότι ο Λευκός Οίκος δίνει την εντύπωση ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει μετωπικά όλη αυτή τη διαμάχη στέλνοντας στο Κρεμλίνο τον Τίλερσον, ο οποίος είχε συναλλαγές πετρελαϊκού ενδιαφέροντος με τη Ρωσία όταν ήταν επικεφαλής της ExxonMobil και είχε τιμηθεί με το προεδρικό μετάλλιο φιλίας απ’ τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Αμερικανοί και Ρώσοι διπλωμάτες συναντώνται συχνά σε τρίτη χώρα, ώστε να μη δίνουν την εντύπωση ότι ο ένας υποχωρεί στα αιτήματα του άλλου.

Η απουσία του Τίλερσον έγινε αισθητή σε αρκετές συναντήσεις του Τραμπ με ξένους ηγέτες και πολλοί διερωτήθηκαν αν και πόση επίδραση ασκεί στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ. Η επίσκεψή του στη Μόσχα μπορεί να διασκεδάσει αυτή την εντύπωση.

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαίωσαν ότι ο λόγος που ο Τίλερσον θα απουσιάσει απ ‘τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 5 και 6 Απριλίου θα είναι επειδή θα παραστεί στη συνάντηση του Τραμπ με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο πολυτελές κτήμα του, το Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα.

 

Ο Τίλερσον συναντήθηκε με τον Σι το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Πεκίνο για να συζητήσουν την αυξανόμενη απειλή απ’ τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας.

Υπονοώντας πάντως ότι ο Τίλερσον θα είναι παρών στις συνομιλίες του Σι με τον Τραμπ, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι ο Τίλερσον είχε εκφράσει στον Κινέζο πρόεδρο την ελπίδα του να συναντηθούν «πολύ σύντομα».

 

Κανονικά ο Τίλερσον θα έπρεπε να παρίσταται στη συνάντηση στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Αλλά απ’ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπαν ότι ο Τίλερσον δεν θεωρεί την παρουσία του επιτακτική ανάγκη επειδή θα συναντήσει πάνω από 20 απ’ τους ίδιους υπουργούς στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη στο πλαίσιο μιας συνόδου για την καταπολέμηση του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και το Ιράκ. Ενώ έχει ήδη μιλήσει με πολλούς απ’ αυτούς σε συνάντηση στη Βόννη τον περασμένο μήνα.

Η Μόσχα δεν επιβεβαιώνει την επίσκεψη Τίλερσον

Από το Κρεμλίνο, πάντως, δεν επιβεβαιώνουν -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- τα περί της επίσκεψης του Τίλερσον. «Δεν γνωρίζω τίποτα περί επίσκεψης στη Μόσχα του αμερικανού ΥΠΕΞ», δήλωσε ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...