ΗΠΑ

Ολμπράιτ κατά Τραμπ: «Θα κάνει τελευταία την Αμερική»

Περικόπτοντας τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει «τελευταία την Αμερική» στη διεθνή σκηνή, κατήγγειλε η πρώην αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπράιτ, παραπέμποντας στο σύνθημα «πρώτα η Αμερική» του ρεπουμπλικάνου.

«Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια επιρροή και τη φήμη μας, η προσέγγιση του αλυσοπρίονου στον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα κάνει την Αμερική τελευταία», ανέφερε σε μια ανάρτησή της στο Twitter η πρώην ΥΠΕΞ (1997-2001) του τότε δημοκρατικού προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Σε μια ανακοίνωσή της που επισύναψε στο μήνυμα, η 79χρονη Ολμπράιτ τόνισε ότι «οι περικοπές κατά 35% στους προϋπολογισμούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η εξωτερική πολιτική που προτείνει η κυβέρνηση Τραμπ ελάχιστα βελτιώνουν τη δημοσιονομική υγεία της χώρας μας».

Απεναντίας, «υπονομεύουν την επιρροή της χώρας μας στο εξωτερικό και την ασφάλειά μας στο έδαφός μας».

Οι κινήσεις αυτές είναι «αυθαίρετες, σε λάθος κατεύθυνση και επικίνδυνες», συνέχισε η Ολμπράιτ, προτρέποντας «τους ρεπουμπλικάνους και τους δημοκρατικούς στο Κογκρέσο να αντιταχθούν σε αυτές τις περικοπές».

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε την Πέμπτη να μειωθεί κατά τουλάχιστον 28% ο ετήσιος προϋπολογισμός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του οργανισμού αναπτυξιακής αρωγής USAID που υπάγεται σε αυτό, όπως επίσης να μην υπερβαίνει το 25% του κόστους τους η χρηματοδότηση των ΗΠΑ για τις ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον συνηγόρησε υπέρ μιας «αποτελεσματικότερης» αμερικανικής διπλωματίας.

Οι περικοπές που πρότεινε ο Τραμπ θορύβησαν τον ΟΗΕ, κράτη-συμμάχους των ΗΠΑ, πολλές ΜΚΟ και αμερικανούς πολιτικούς και στις δύο μεγάλες παρατάξεις, καθώς επίσης και αμερικανούς στρατιωτικούς και διπλωμάτες, που φοβούνται έναν «υποβιβασμό» του διεθνούς ηγετικού αμερικανικού ρόλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης