Κόσμος

Οι περίεργες σχέσεις του Ν. Τραμπ με τον ιδιοκτήτη του Σκορπιού -Το πανάκριβο σπίτι και οι μυστικές πτήσεις

Το περασμένο καλοκαίρι μπουλντόζες κατεδάφισαν το πιο ακριβό σπίτι της Αμερικής.

Ενα τμήμα του Maison de l’Amitie, ένα σπίτι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων σε γαλλικό στιλ με τεράστια πρόσοψη στη θάλασσα στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα πωλήθηκε πέρυσι, ωστόσο, μεγάλο μέρος της αξίας, των χρημάτων έναντι των οποίων είχε αγοραστεί από τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, του είχε χαθεί.

Με την πρώτη ματιά, η θλιβερή μοίρα του μεγαλοπρεπούς κτιρίου με τα 18 υπνοδωμάτια, τα 22 μπάνια, την αίθουσα χορού, την γκαλερί και το γκαράζ των 50 αυτοκινήτων αποτελεί κάτι σαν δείγμα της αμερικανικής φούσκας ακινήτων η οποία κατέρρευσε ξαφνικά το 2008 και μαζί με άλλους παράγοντες οδήγησε στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

Αλλά η ιστορία του Maison de l’Amitie είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι ένα ακόμη δείγμα των σχέσεων του Ντόναλντ Τραμπ με τη Μόσχα και το ρωσικό χρήμα.

Ο Τραμπ και το ρωσικό χρήμα

Κατά τη διάρκεια της  προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ υπήρχαν καταγγελίες για δεσμούς με το Κρεμλίνο και χρηματοδότηση της καμπάνιας από στενούς φίλους του Πούτιν.

Τώρα, ο Τραμπ βρίσκεται στη μέση ενός νέου σκανδάλου καθώς σύμφωνα με ορισμένους ισχυρισμούς οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες παρενέβησαν για να επηρεάσουν τις εκλογές και  τα μέλη της ομάδας του Τραμπ είχαν επανειλημμένως επαφές με τους Ρώσους διπλωμάτες και μεσάζοντες.

Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ διόρισε ως νέο υπουργό Εμπορίου τον Γουίλμπορ Ρος, έναν άνθρωπο με πολλές και καλά εδραιωμένες διασυνδέσεις με Ρώσους ζάμπλουτους. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν παραιτήθηκε κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για επαφές του με Ρώσους.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ο νέος Γενικός Εισαγγελέας Τζεφ Σίζιονς συναντήθηκε με τον Ρώσο πρέσβη δυο φορές μέσα στο 2016.

Ο ίδιος ο Τραμπ απορρίπτει όλες αυτές τις πληροφορίες για τις ρωσικές διασυνδέσεις λέγοντας ότι πρόκειται για «fake news (ψεύτικες ειδήσεις) και υποστηρίζει ότι δεν έχει επιχειρηματικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Οι σχέσεις του Τραμπ με τους Ρώσους ολιγάρχες

Η πραγματική ερώτηση, όμως, όπως σημειώνει η Daily Mail, που πρέπει να γίνει στον Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι για τα ντιλς του με τη Ρωσία αλλά για τις σχέσεις του με Ρώσους, συμπεριλαμβανομένων και ολιγαρχών από την πρώην ΕΣΣΔ.

Η βρετανική εφημερίδα, μάλιστα, σημειώνει ότι αν μελετήσει κανείς προσεκτικά την επιχειρηματική δραστηριότητα του νυν Αμερικανού Προέδρου θα διαπιστώσει διασυνδέσεις με τη Ρωσία. Χρηματικές διασυνδέσεις.

Η ιστορία του Maison de l’Amitie, γίνεται περίεργη καθώς μοιάζει σαν μια στιγμή... καλοτυχίας του Τραμπ στην όλη επιχειρηματική διαδρομή του η οποία ήταν ασταθής και η οποία περιλαμβάνει έξι εταιρικές πτωχεύσεις, πολλές αποτυχημένες ετερόρρυθμες επιχειρήσεις και την ευρεία άρνηση των κορυφαίων τραπεζιτών της Wall Street -πλην της Deutsche Bank- να τον δανείσουν, μετά τις περιπέτειες του καζίνο του στην Ατλάντα τα οποία επανειλημμένα χρεοκόπησαν.

Σύμφωνα με τον Τραμπ επέζησε λόγω κάποιων σπουδαίων ντιλ που έκανε, το ονόματός του και του ενστίκτου του. Ωστόσο, όλα αυτά επιδέχονται αμφισβήτησης.

Τα στοιχεία, πάντως, σύμφωνα με τη Daily Mail, δείχνουν ότι τουλάχιστον από τις αρχές του 1990 ο Τραμπ  είχε επιχειρηματικές σχέσεις με τις νέες πηγές  χρήματος, συμπεριλαμβανομένου και ρωσικές και άλλες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Οπως είχε πει ο γιος του Τραμπ σε ένα κτηματομεσητικό συνέδριο το 2008: «Βλέπουμε πολλά χρήματα να εισχωρούν από τη Ρωσία».

Τα προβλήματα του Τραμπ το 2008

Πολλοί είναι αυτοί που ξεχνούν ότι το 2008 ο Τραμπ αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι τιμές των ακινήτων έπεσαν κατακόρυφα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα, όπως στο Μαϊάμι, όπου ο Τραμπ είχε ένα ισχυρό περιουσιακό στοιχείο το  Maison de l’Amitie, για το οποίο το 2004 είχε δώσει 41 εκατ. δολάρια για να αγοράσει.

Εκείνη την περίοδο η Wall Street είχε σταματήσει να χορηγεί δάνεια στον Τραμπ, ο οποίος την ίδια εποχή είχε κινηθεί νομικά κατά της Deutsche Bank, μια από τις λίγες διεθνείς τράπεζες που εξακολουθούσαν να κάνουν δουλειές μαζί του. Ο Τραμπ όφειλε το ποσό των 32,5 εκατ. δολαρίων αφού είχε προσωπικά εγγυηθεί ένα δάνειο για ένα αποτυχημένο σχέδιο ανέγερσης ξενοδοχείου στο Σικάγο. Ο νυν πρόεδορς τότε είχε χάσει την ημερομηνία πληρωμής και προσπάθησε να κερδίσει χρόνο μηνύοντας την τράπεζα.

Και τότε, ξαφνικά, εμφανίστηκε ένας αγοραστής για το περίφημο σπίτι της Φλόριντα. Ο ολιγάρχης Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, γνωστός σε εμάς από τον Σκορπιό. Ο 41χρονος πρώην καρδιολόγος είχε πλουτίσει εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των αποθεμάτων ποτάσας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

Ο Τραμπ, εντωμεταξύ, είχε ήδη μειώσει την τιμή που ζητούσε για το περίφημο σπίτι κατά 1/4. Ο Ριμπολόβλεφ που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον ήδη πριν δύο χρόνια τελικά συμφωνεί με τον Τραμπ και περνά στα χέρια του το σπίτι στο Παλμ Μπιτς έναντι 95 εκατ. δολαρίων, τον Ιούνιο του 2008. Ο Τραμπ, υπενθυμίζεται το είχε αγοράσει έναντι 41 εκατ. δολάρια.

Η τιμή αυτή θεωρήθηκε εξωπραγματική πόσο μάλλον σε μια αγορά που κατέρρεε. Θεωρείται, ακόμη, ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί για σπίτι στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ έλεγε τότε πως «μου αρέσει να σπάω τα ρεκόρ και αυτό ήταν ένα ρεκόρ».

To περίφημο σπίτι

Ο δικηγόρος της γυναίκας του Ριμπολόβλεφ ισχυρίζεται ότι πολλοί εκτιμούν ότι ο Ρώσος ολιγάρχης έδωσε υπερβολικά χρήματα για το συγκεκριμένο ακίνητο. «Στα τέσσερα χρόνια, από τη στιγμή που το εν λόγω ακίνητο πέρασε στα χέρια του Τραμπ μέχρι που πωλήθηκε στον Ριμπολόβλεφ, ελάχιστες αλλαγές έγιναν κάτι που δεν δικαιολογεί την αύξηση αυτή της αξίας του ακινήτου. Ολα αυτά  εγείρουν ερωτήματα τις απαντήσεις των οποίων δεν της ξέρει κανείς άλλος εκτός από τον Ριμπολόβλεφ και τους στενούς του συνεργάτες», τονίζει.

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι που δεν βλέπουν κάτι ύποπτο στην εν λόγω συνδιαλλαγή. Οπως η Πολέτ Κοχ στον οποίο είχε εμπιστευθεί ο Τραμπ την πώληση του Maison de L’Amitie. «Το ακίνητο είχε τεράστια πρόσοψη στον ωκεανό και αυτό από μόνο του ανέβαζε την αξία», ισχυρίζεται. Με αυτό συμφωνούν και άλλοι κτηματομεσίτες του Παλμ Μπιτς.

Αυτό που κάνει όσους έχουν δεύτερες σκέψεις για τον Τραμπ να προβληματίζονται δεν είναι απλά η οικονομική δύναμη του Ριμπολόβλεφ, αλλά το γεγονός ότι, όπως γράφει η Daily Mail, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους Ρώσους αυτού του οικονομικού επιπέδου να συνεχίζουν να πλουτίζουν αν δεν έχουν την έγκριση του πολιτικού κατεστημένου, δηλαδή του ίδιου του Πούτιν. Ολιγάρχες όπως Μιχαήλ Χοντορκόφσκι που έχουν μιλήσει δημόσια κατά του Πούτιν έχουν φυλακιστεί. Αλλοι, όπως ο Μπόρις Μπερεζόφσκι βρέθηκαν νεκροί. Οι θάνατοί τους ανεξήγητοι.

Ο Ριμπολόβλεφ ανήλθε γρήγορα στη μετασοβιετική Ρωσία. Το 1995 σε ηλικία 29 ετών έγινε πρόεδρος του κολοσσού  Uralkali. Ηθελε, όμως, να μεταφέρει τα χρήματά του όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο εξωτερικό, μακριά από τη Ρωσία, όπου η... υγεία σου και η οικονομική σου επιφάνεια εξαρτώνται από το κατά πόσο καλές σχέσεις έχεις με το Κρεμλίνο. Αυτό εξηγεί και το ενδιαφέρον του στο να αγοράσει ακίνητα στην Αμερική.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η αξία του περίφημου ακινήτου στο Παλμπ Μπιτς κατέρρευσε μόλις το αγόρασε ο Ριμπολόβλεφ.

Το 2013 η αξία του εκτιμήθηκε στα 60 εκατ. δολάρια.

Πέρυσι, ο Ρώσος πούλησε τμήμα του οικοπέδου για 28 εκατ. δολάρια, χάνοντας περίπου 10 εκατ. λίρες σε σχέση με τα χρήματα που ο ίδιος είχε καταβάλλει για να το αγοράσει (περίπου το 25%).

Για τον Ριμπολόβλεφ, έναν έξυπνο επιχειρηματία, το ντιλ έμοιαζε ασυνήθιστα χαμηλό. Για τον Τραμπ ήταν μια σωτήρια ένεση μετρητών που του επέτρεψε να... ξορκίσει τα μπλεξίματα με την Deutsche Bank και να μην χάσει κάποια από τα εμβληματικά κτίρια που κατέχει στη Νέα Υόρκη όπως το Trump Tower.

Ο Τραμπ, λοιπόν, τουλάχιστον, οφείλει ευγνωμοσύνη στον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.

Οι μυστικές πτήσεις στο Ντούλσβιλ 

Η Daily Mail παρουσιάζει όμως  και ένα ακόμη περίεργο σενάριο το οποίο μπορεί να συνδέει τον Τραμπ με τον Ριμπολόβλεφ.

Ο Ρώσος έχει ένα ιδιωτικό Airbus A319 με το όνομα M-KATE, (από το όνομα της κόρης του Εκατερίνα. Η βάση του M-KATE βρίσκεται συνήθως στη Μόσχα ή στην Ελβετία. Ωστόσο, από τον Αύγουστο του 2016 έως τον Νοέμβριο του 2016, στο πικ δηλαδή της προεκλογικής αμερικανικής εκστρατείας, έκανε πολλές πτήσεις στις ΗΠΑ. Την ίδια ακριβώς περίοδο που οι αμερικανικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι η Μόσχα χάκαρε δουλεύοντας υπέρ του Τραμπ.

Σύμφωνα με στοιχεία από το FlightRadar24 και το PlaneFinder, αλλά και με βάση φωτογραφίες του αεροπλάνου, το M-KATE συν-έπεφτε να βρίσκεται σε πόλεις και συγκεκριμένα αεροδρόμια που βρισκόταν και ο Τραμπ. Η σύμπτωση αυτή παρατηρήθηκε στην Σάρλοτ, τη βόρεια Καρολίνα, το Κονκόρντ, το Λας Βέγκας και το Μαϊάμι.

Επίσης, στις αρχές του περασμένου μήνα, το M-KATE πέταξε από την Ελβετία στο Μαϊάμι, όπου βρέθηκε και ο Αμερικανός Πρόεδρος για να δώσει το παρόν στο πάρτι του επικεφαλής του hedge fund Στίβεν Σγουάρτζμαν.

Με βάση όλα αυτά η Daily Mail αναρωτιέται αν ο Ριμπολόβλεφ ήταν κάποιου είδους μεσάζων μεταξύ Τραμπ και Πούτιν.

Το τι συνέβη με τις πτήσεις αυτές παραμένει ένα πραγματικό αίνιγμα. Αναφορές αυτοπτών μαρτύρων που να έχουν δει τους δύο άντρες να συναντώνται δεν υπάρχουν. Επίσης δεν είναι γνωστό το ποιος επέβαινε στο αεροπλάνο.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου πάντως αρνήθηκε την οποιαδήποτε σύνδεση των δύο ανδρών. «Κανένα μέλος της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ, ούτε ο ίδιος ο κ. Τραμπ συναντήθηκε με τον κ. Ριμπολόεβλεφ κατά την προεκλογική περίοδο ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή».

Αλλά και ο εκπρόσωπος του Ριμπολόβλεφ αρνήθηκε την οποιαδήποτε σύνδεση. «Είμαστε ενήμεροι γαι τις φήμες και τις τραβηγμένες θεωρίες που κυκλοφορούν αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Ο κ. Ριμπολόβλεφ δεν έχει συναντήσει ποτέ τον κ. Τραμπ».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ