Κυπριακό

Οδοιπορικό στην κατεχόμενη Μόρφου - «Αυτό το σπίτι μου ανήκει πλέον...Έχω έγγραφα» (βίντεο)

Ένα άκρως ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Εuronews μας παρουσιάζει την Μόρφου και τις απόψεις των Τουρκοκύπριων αλλά και των Ελληνοκυπρίων αναφορικά με το Κυπριακό λίγο μετά από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν.

Μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις του Μοντ Πελεράν, Αναστασιάδης και Ακιντζί, συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει συνέχιση της Διάσκεψης για την εξεύρεση λύσης.

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις πάντως, φαίνεται πως δεν δυσαρέστησε όλους τους Τουρκοκύπριους.

Ένας από αυτούς είναι και ο Ραμαντάν Καντουλού.

«Νομίζω πως είναι αδύνατο να επιτευχθεί η επανένωση και να γίνει η Κύπρος και πάλι μία. Σκεφτείτε την Κύπρο ως δύο τμήματα, το ένα είναι ένα πορτοκάλι και το άλλο ένα μήλο. Είναι ανέφικτο να ενώσεις ένα πορτοκάλι και ένα μήλο.»

Χιλιάδες Τουρκοκύπριοι στην κατεχόμενη Μόρφου, μένουν σε σπίτια που ανήκαν σε οικογένειες Ελληνοκύπριων, μέχρι το 1974. Όπως και η οικογένεια Καντουλού.

«Αυτό το σπίτι μου ανήκει πλέον. Έχω έγγραφα που το αποδεικνύουν. Οι Ελληνοκύπριοι μου λένε, ότι τα έγγραφα δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένα. Δεν είναι δικό μου θέμα αυτό. Μένω εδώ 43 χρόνια, 43 χρόνια είναι μια ολόκληρη ζωή,» μας λέει ο Ραμαντάν.

Την ώρα που κάποιοι Τουρκοκύπριοι θέλουν την επανένωση, η τουρκοκυπριακή οικογένεια Κάντουλου επιμένει...

«Είμαστε Τούρκοι. Είναι Έλληνες. Διαφορετική θρησκεία, διαφορετική γλώσσα, όλα είναι διαφορετικά. Θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα. Ακούσατε ποτέ να δημιουργήθηκε πρόβλημα μετά το 1974; Ότι σκοτωνόμαστε; Όπως συμβαίνει στη Συρία; Όχι! Ο σημαντικότερος λόγος για αυτό είναι η παρουσία του Τουρκικού στρατού,»

Στον αντίποδα οι Ελληνοκύπριοι ίσως να είναι πιο θετικοί προς την λύση... «Μία μελλοντική ομοσπονδιακή κυβέρνηση όπως μας λένε θα περιλαμβάνει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Για εμένα είμαστε όλοι Κύπριοι. Για εμένα δεν είναι σημαντικό εάν ο πρόεδρος ονομάζεται Γιάννης ή Νίκος ή Μουσταφά ή Αχμέντ.» δήλωσε χαρακτηριστικά στην κάμερα του Euronews η Έλενα απο την Λεμεσό.

Δείτε αναλυτικά τι δήλωσαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στην κάμερα του Euronews

https://youtu.be/ljZvwHdppTs

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ