Πολιτική

Νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους ζητούν 40 βουλευτες ΣΥΡΙΖΑ

Την νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους ζητούν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με νέα ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν ότι από την περασμένη χρονιά συστάθηκε από το Υπουργείο Υγείας Ομάδα Εργασίας για την Ιατρική Χρήση της Κάνναβης, με σκοπό την αποτίμηση της σύγχρονης εμπειρίας και της υφιστάμενης νομοθεσίας. Υποστηρίζουν δε ότι η συγκεκριμένη ομάδα παρέδωσε πρόσφατα το πόρισμά της στην ηγεσία του υπουργείου το οποίο επισημαίνει μεταξύ άλλων την θετική επίδραση της κάνναβης σε συγκεκριμένες ασθένειες.

"Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας στις 22 Φεβρουαρίου 2017, στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας, μεταξύ άλλων, αναφέρονται ότι:

Α. «Είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών, είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό, είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού».

Β. «Το προφίλ της σχέσης κλινικού οφέλους/ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκό για μια σειρά από νόσους (καχεξίας/ανορεξίας στο HIV/AIDS, επιληψία, χρόνιος πόνος, νευροπαθητικός πόνος, ναυτία και έμεση στη χημειοθεραπεία, σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.α.) όπως προφανώς αναγνωρίζεται επί του παρόντος στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα σε άλλες χώρες»" αναφέρουν στην ερωτηση τους και επισημαίνουν οτι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας «δεσμεύεται να προωθήσει τη λήψη μέτρων, ώστε οι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στις θεραπευτικές ενδείξεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος».

Αναλυτικά η ερωτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του κ Μάκη Μπαλαούρα έχει ως εξής:

Αθήνα, 2 Μαρτίου 2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου για την Κάνναβη

και την ιατρική της χρήση»

Με τις υπ' αριθ. πρωτοκόλλου 2975/8-2-2016 και 6126/13-6-2016 ερωτήσεις που καταθέσαμε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούνταν η νομιμοποίηση της παραγωγής, μεταποίησης και αξιοποίησης της κλωστικής και της ιατρικής κάνναβης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της κλωστικής κάνναβης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπέγραψαν το 2016 Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabissativa». Μετά από αυτή την ΚΥΑ, άρχισαν οι πρώτες καλλιέργειες κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα και  ήδη έγινε η πρώτη συγκομιδή.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ινδικής κάνναβης για ιατρική χρήση και της καλλιέργειάς της, αναφέρεται ότι ως τα τέλη του 2016, 13 ευρωπαϊκά κράτη μέλη της ΕΕ είχαν νομιμοποιήσει τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους. Στις 17/1/2017, η Γερμανία έγινε η 14ηευρωπαϊκή χώρα που, με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων από όλο το πολιτικό φάσμα, ενέκρινε το πλέον προοδευτικό σχέδιο χρήσης της ιατρικής κάνναβης παγκοσμίως. Στο νέο γερμανικό μοντέλο, ελαιώδη εκχυλίσματα και αποξηραμένα λουλούδια κάνναβης θα συνταγογραφούνται όπως όλα τα άλλα φάρμακα και θα διατίθενται από τα φαρμακεία σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες υγείας, με το κόστος να καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον στη Γερμανία θα σχεδιαστεί δημόσια υπηρεσία για την καλλιέργεια της κάνναβης προκειμένου να μην γίνονται εισαγωγές. ΣτηνΙταλία, η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης έχει ξεκινήσει από το 2015, με ευθύνη του στρατού, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες εισαγωγών φαρμάκων από κάνναβη. Τέλος, υπάρχει και το μοντέλο του Ισραήλ, όπου η ιατρική χρήση της ινδικής κάνναβης είναι νόμιμη από το 2007, και όπου υπάρχει παραγωγή κάνναβης  από πολλές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν ειδική άδεια από το κράτος, και μέρος της παραγωγής εξάγεται σε διάφορα κράτη, όπως π.χ. στις ΗΠΑ.

Το 2016 συστήθηκε στο Υπουργείο Υγείας Ομάδα Εργασίας, υπό την Κ. Αντωνίου, για την Ιατρική Χρήση της Κάνναβης, με σκοπό την αποτίμηση της σύγχρονης εμπειρίας και της υφιστάμενης νομοθεσίας. Η Ομάδα Εργασίας ολοκλήρωσε πρόσφατα το πόρισμά της και το παρέδωσε στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Το πόρισμα περιέχει και προτάσεις για τη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου που θα ρυθμίζει το ζήτημα.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας στις 22 Φεβρουαρίου 2017, στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας, μεταξύ άλλων, αναφέρονται ότι:

Α. «Είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών, είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό, είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού».

Β. «Το προφίλ της σχέσης κλινικού οφέλους/ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκό για μια σειρά από νόσους (καχεξίας/ανορεξίας στο HIV/AIDS, επιληψία, χρόνιος πόνος, νευροπαθητικός πόνος, ναυτία και έμεση στη χημειοθεραπεία, σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.α.) όπως προφανώς αναγνωρίζεται επί του παρόντος στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα σε άλλες χώρες».

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου «δεσμεύεται να προωθήσει τη λήψη μέτρων, ώστε οι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στις θεραπευτικές ενδείξεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος».

Επειδή, η ανερχόμενη τάση νομιμοποίησης της ινδικής κάνναβης για ιατρική χρήση αυξάνει τη διεθνή ζήτηση ιατρικών προϊόντων κάνναβης.

Επειδή, τα διεθνή παραδείγματα Ιταλίας και Γερμανίας, κρατών που υιοθέτησαν την εγχώρια καλλιέργεια κάνναβης για μείωση του κόστους των φαρμακευτικών εισαγωγών, και του Ισραήλ, κράτους με υψηλές εξαγωγές κάνναβης και ανάλογα οικονομικά οφέλη, μας υποδεικνύουν πως η καλλιέργεια της ινδικής κάνναβηςγια ιατρική χρήση στην Ελλάδα, μπορεί να συμβάλλει θετικά στην αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και μεταποίησης, την ενίσχυση των εξαγωγών και την μερική οικονομική ανακούφιση των ασφαλιστικών ταμείων από την επιβάρυνση των ακριβών συνταγογραφούμενων φαρμάκων της κλασικής φαρμακοβιομηχανίας.

Επειδή το Υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί να λάβει μέτρα που θα επιτρέψουν σε ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις στην Ελλάδα, να αποκτήσουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα κάνναβης με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πότε το Υπουργείο θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση που θα καταστήσει δυνατή την καλλιέργεια της κάνναβης για ιατρική/φαρμακευτική χρήση στην Ελλάδα;

2. Ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός σχετικά με τα μέτρα ασφάλειας, παραγωγής και διάθεσης σε ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης, μετά από τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρική χρήση στη χώρα μας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Ακριώτης Γεώργιος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αντωνίου Χρήστος

Αυλωνίτου Ελένη

Βαγιωνάκη Ευαγγελία

Βάκη Φωτεινή

Γιαννακίδης Ευστάθιος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θελερίτη Μαρία

Θεοφύλακτος Ιωάννης

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Καστόρης Αστέριος

Κουράκης Αναστάσιος

Κυρίτσης Γεώργιος

Μουμουλίδης Θεμιστοκλής

Μουσταφά Μουσταφά

Μπγιάλας Χρήστος

Πάλλης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαδόπουλος Νικόλαος

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

Παπαφιλίππου Γεώργιος

Παρασκευόπουλος Νικόλαος

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Ρίζος Δημήτριος

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σταματάκη Ελένη

Σταμπουλή Αφροδίτη

Στογιαννίδης Γρηγόριος

Τζαμακλής Χαρίλαος

Τσόγκας Γεώργιος

Ψυχογιός Γεώργιος

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...