Επιστήμη

Μη αναστρέψιμη κατάσταση η εξαφάνιση των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο - Καταστροφικές οι συνέπειες σε όλον τον πλανήτη

Αντιμέτωπη με απρόβλεπτες περιβαλλοντικές και κλιματικές συνέπειες θα βρεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η ανθρωπότητα, καθώς η επιστημονική κοινότητα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εξαφάνιση των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο αποτελεί μία «μη αναστρέψιμη κατάσταση».

Ο Αρκτικός Ωκεανός θα αναδυθεί από τους πάγους για πρώτη φορά τα τελευταία 100.000 χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε επιστημονικό κλιμάκιο. Η μέση θερμοκρασία στην περιοχή αυξήθηκε κατά δύο βαθμούς Κελσίου, γεγονός που έχει επιφέρει τον ραγδαίο και μαζικό λιώσιμο των πάγων που κάλυπταν για πολλές χιλιάδες χρόνια την επιφάνεια της θάλασσας.

Το 2016 καταγράφηκαν θερμοκρασίες κατά πολύ μεγαλύτερες, ακόμη και σε σύγκριση με χρονιές, όπως το 1961 και το 1990, που ήταν οι θερμότερες στην ιστορία. Οι μετρήσεις δεν αφήνουν περιθώρια για αισιόδοξες σκέψεις, καθώς οι θερμοκρασίες που μετρήθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ήταν 8 ή και 11 βαθμοί Κελσίου υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της εποχής.

«Αυτό θα προκαλέσει δραματική αλλαγή του κλίματος στο Βόρειο Ημισφαίριο και τον σχηματισμό εξαιρετικά επικίνδυνων και δυνατών καταιγίδων», τόνισε ένας εκ των επιστημόνων που συμμετέχουν στην έρευνα. Άλλος επιστήμονας, ωστόσο, δηλώνει πως το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική Θάλασσα, θα επιφέρει «καταστροφικές συνέπειες» στο κλίμα της Γης, με απρόβλεπτες καταστάσεις, καθώς δεν έχει καταγραφεί ανάλογη κατάσταση στην ιστορία της ανθρωπότητας.

«Το λιώσιμο των πάγων από μόνο του θα έχει ως αποτέλεσμα της περαιτέρω αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη Γη», τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change, με την υπογραφή των Dr Τζέιμς Σκριν και Ντάνιελ Γουπίλιαμσον, από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Οι πιθανότητες να συνεχιστεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας στη Γη είναι συντριπτικές, ενώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, στο τέλος του αιώνα θα έχει αυξηθεί ακόμη και ως τρεις βαθμούς Κελσίου, εφόσον δεν συμβεί κάτι, ώστε να ανακοπεί ο ρυθμός που εξελίσσεται σήμερα το φαινόμενο.

Οι πρόσφατοι υπολογισμοί της επιστημονικής κοινότητας έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις που τέθηκαν υπόψιν στην Κλιματική Σύνοδο του Παρισιού, γεγονός που καθιστά «άκυρα» και «ανεπαρκή» τα μέτρα που αποφασίστηκαν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ