Κόσμος

Κινδυνεύει να συλληφθεί η πρώην πρόεδρος της Ν. Κορέας Παρκ Γιουν-Χε

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γιουν-Χε έφτασε σήμερα το πρωί στο δικαστήριο της Σεούλ το οποίο μπορεί να αποφασίσει τη σύλληψή της για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς που επέσπευσε την αποπομπή της.

Χλωμή και ανέκφραστη, η 65χρονη Παρκ δεν έδωσε προσοχή στο πλήθος των δημοσιογράφων και φωτογράφων που περίμεναν έξω από το δικαστήριο, στο οποίο εισήλθε για μια ακρόαση που αναμένεται να διαρκέσει ώρες.

Η σύλληψη και η κράτησή της θα είναι ένα ακόμη πλήγμα για την Παρκ που είχε εκλεγεί με πολύ μεγάλο ποσοστό στις προεδρικές εκλογές του 2012 και έγινε η πρώτη γυναίκα που ανήλθε στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Η κάθοδος στην κόλαση άρχισε στα μέσα του περασμένου έτους με τις αποκαλύψεις για τις ενέργειες τής επί 40 χρόνια φίλης της και έμπιστης συμβούλου της, της Τσόι Σουν-Σιλ, που δεν κατείχε καμία επίσημη θέση. Η τελευταία δικάζεται, κυρίως γιατί επωφελήθηκε από την εγγύτητά της με την πρόεδρο προκειμένου να αποσπά εκατομμύρια δολάρια από νοτιοκορεατικούς ομίλους.

Καθώς οι αποκαλύψεις πλήθαιναν, το κοινοβούλιο αποφάσισε στις αρχές Δεκεμβρίου την αποπομπή της προέδρου ώστε να αρθεί η ασυλία της που εμπόδιζε τη δικαιοσύνη να διενεργήσει έρευνα σε βάρος της. Η αποπομπή επικυρώθηκε στις 10 Μαρτίου από το Συνταγματικό Δικαστήριο, επιτρέποντας έτσι την μαραθώνια ακρόασή της, την περασμένη εβδομάδα επί 21 ώρες, από εισαγγελείς που τελικά ζήτησαν τη σύλληψή της.

Οι υποστηρικτές της την χαιρετούσαν

Η Παρκ, η οποία φέρεται να ήταν συνεργός της Τσόι, κατηγορείται για "κατάχρηση των ευρύτατων εξουσιών της και της ιδιότητας της προέδρου για να δωροδοκείται από επιχειρήσεις ή να παραβιάζει τις αρχές της ελευθερίας διαχείρισης επιχειρήσεων", δήλωσε τη Δευτέρα η Εισαγγελία που την κατηγορεί επίσης για "διαρροή σημαντικών απόρρητων πληροφοριών που αφορούν κρατικές υποθέσεις".

Η πρώην πρόεδρος απορρίπτει τις κατηγορίες.

Οι εισαγγελείς που διαβίβασαν έναν φάκελο κατηγορίας 120.000 σελίδων στο δικαστήριο της κεντρικής περιφέρειας στη Σεούλ, θεωρούν ότι θα "αντιβαίνει στις αρχές της ισότητας" το γεγονός ότι η πρώην πρόεδρος δεν έχει συλληφθεί, ενώ η Τσόι είναι πίσω από τα κάγκελα.
Αν το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα της εισαγγελίας, η Παρκ θα γίνει η τρίτη πρώην αρχηγός του κράτους που συλλαμβάνεται για την εμπλοκή της σε υπόθεση διαφθοράς στη Νότια Κορέα.

Οι πρώην ισχυροί άνδρες Τσουν Ντου-Χουάν και Ρο Τάε-Βου εξέτισαν ποινές φυλάκισης με την κατηγορία αυτή τη δεκαετία του 1990. Ο πρόεδρος Ρο Μου Χιον, ο οποίος εξελέγη δημοκρατικά, αυτοκτόνησε το 2009, κατά τη διάρκεια έρευνας σε βάρος του και της οικογένειάς του για διαφθορά.

Κατά τη μεταφορά της Παρκ στο δικαστήριο, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση της Νότιας Κορέας, το αυτοκίνητο της πρώην προέδρου υποδέχτηκαν εκατοντάδες υποστηρικτές της που κρατούσαν σημαίες. Ορισμένοι πέρασαν τις ταινίες που είχε βάλει η αστυνομία προσπαθώντας να εμποδίσουν την πομπή τεσσάρων αυτοκινήτων να εισέλθει στον περίβολο του δικαστηρίου.

Η σημερινή ακρόαση της Παρκ αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες. Η πρώην πρόεδρος υποστηρίζεται από τους δικηγόρους της και εκπροσώπους της εισαγγελίας, απέναντι στον πρόεδρο του δικαστηρίου, τον 43χρονο Κανγκ Μπου-γιουνγκ.

Στο τέλος της ακρόασης, οι δικαστές θα αποσυρθούν για να συζητήσουν. Η Παρκ θα περιμένει μέσα σε κέντρο κράτησης την απόφασή τους, η οποία μπορεί να εκδοθεί το βράδυ, ίσως και μέσα στη νύχτα. Οι δικαστές έχουν 24 ώρες για να αποφανθούν.

Η Τσόι κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την επιρροή της επί της προέδρου για να αναγκάσει διάφορους ομίλους, όπως ο κολοσσός Samsung, να καταβάλουν σχεδόν 70 εκατομμύρια δολάρια σε δύο ιδρύματα που είχε υπό τον έλεγχό της.

Η πρώην πρόεδρος κατηγορείται επίσης ότι παρείχε πολιτικές χάρες στους επικεφαλής των βιομηχανικών ομίλων που ήταν γενναιόδωροι προς την Τσόι, μεταξύ τους ο Λι Τζάε -Γιονγκ, ο κληρονόμος της Samsung. Σε βάρος του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και έχει προφυλακιστεί. Η Παρκ κατηγορείται επίσης ότι άφησε την έμπιστή της να ανακατεύεται σε ορισμένες κρατικές υποθέσεις, κυρίως σε διορισμούς.

Πρόωρες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Μαΐου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...