Ένοπλες Συρράξεις

Κίνηση ματ της Μόσχας: Σε ολομέτωπη αντιπαράθεση Αμερικανικές και Τουρκικές δυνάμεις στην Ιεράπολη- Aγριες συγκρούσεις με τους Κούρδους -Nεκροί και τραυματίες


Toυ Βασίλη Καπούλα

"Τρέχουν" οι εξελίξεις στη Συρία, καθώς οι Κούρδοι SDF μετά από συμμαχία με τον συριακό Στρατό, παρέδωσαν την κωμόπολη Αρίμα, στον συριακό Στρατό με διαμεσολάβηση της Ρωσίας. Η κίνηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα η Ρωσία να αποκλείει-αν είναι αυτός ο στόχος- τον τουρκικό Στρατό από τη Ράκκα καθώς θα πρέπει πλέον να επιτεθεί στον συριακό Στρατό για να περάσει και να σπρώχνει τις τουρκικές δυνάμεις σε ολομέτωπη αντιπαράθεση με τις Αμερικανικές και τις κουρδικές στην Ιεράπολη. Να σημειώσουμε όμως ότι και ο συριακός Στρατός από την κίνηση αυτή πήρε εδάφη αναίμακτα... Αμέσως μετά ο Τούρκος ΥΠΕΞ αλλά και ο ίδιος ο Ερντογάν είπαν πως στόχος είναι η Μάνμπιτζ... Και ξαφνικά κάνουν την εμφάνιση τους οι Αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή σε βίντεο που διαρρέουν και φωτογραφίες.

Πάντως η Τουρκία είναι άγρια στριμωγμένη και από ένα λάθος χειρισμό μπορεί να δει τα στρατεύματα της να βάλλονται από παντού...κυριολεκτικά..

Ταυτόχρονα μαίνονται οι συγκρούσεις Κουρδικών-Τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή. Oι Κούρδοι σκότωσαν 12 στρατιώτες της "Ασπίδας του Ευφράτη" και κατέλαβαν τρία τουρκικά ΤΟΜΑ δυτικά της Manbij. Συγκεκριμένα θα δείτε τουρκικά ACV-15 AAPC στα χέρια των Κούρδων SDF ενώ λίγε μέτρα πιο κάτω Αμερικανικές ειδικές Δυνάμεις SOF βρίσκονταν βόρεια της Μάνμπιτζ. Την ίδια στιγμή 500 Κούρδοι μαχητές της  Rojava/Peshmerga μετακινήθηκαν προς τα σύνορα Συρίας-KRG.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων και των τουρκικών δυνάμεων μαίνονται ακόμη και τώρα. Οι SDF ανακατέλαβαν τις περιοχές Tall Turin και Qarah από τον FSA ενώ ο συριακός Στρατός το Alisah. Οι κάτοικοι του χωριού Arimah εγκαταλείπουν την περιοχή λόγω των τουρκικών πυρών.

https://twitter.com/A_Ozkok/status/837232154006405120

https://twitter.com/PYD_Rojava/status/837233510150770688

https://twitter.com/TheDaneChris/status/837124207943245824

Ο Τουρκικός Στρατός άρχισε να χτυπά τις δυνάμεις SDF βόρεια της πόλης Μάνμπιτζ και συγκεκριμένα 30 χλμ προκαλώντας ζημιές στα σπίτια των κατοίκων.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά σε 48 ώρες που ο τουρκικός Στρατός σφυροκοπά θέσεις των Κούρδων.

Λόγω των επιθέσεων των Τούρκων, οι Κουρδικές δυνάμεις SDF αποφάσισαν να παραδώσουν ένα μεγάλο τμήμα του εδάφους τους δυτικά της Ιεράπολης, στον συριακό Στρατό ώστε να δημιουργηθεί "ζώνη ασφαλείας" εναντίον του τουρκικού Στρατού. Ο χάρτης παρακάτω είναι η αρχική εκτίμηση των εδαφών που δίνονται στον συριακό Στρατό.

Οι Τούρκοι ασταμάτητοι δεν υπακούν στις ΗΠΑ και κινούνται για να καταλάβουν την Μάνμπιτζ. Έτσι το στρατιωτικό Συμβούλιο της πόλης αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή τη στρατιωτική συμφωνία με τον συριακό Στρατό δίνοντας πρόσβαση στις κυβερνητικές δυνάμεις στα εδάφη των SDF στη βόρεια Συρία.

H ανακοίνωση του στρατιωτικού συμβουλίου των Κούρδων:

"Για λόγους προστασίας των πολιτών, η περιοχή δυτικά της Mάνμπιτζ παραδίδεται στον συριακό Στρατό μετά από συμφωνία με τη Ρωσία"

"Για την πραγματοποίηση των αντικειμενικών μας στόχων, την άμυνα της Μάνμπιτζ, μεταφέραμε μετά από νέα συμμαχία με τη Ρωσία, τη γραμμή άμυνας δυτικά της Μάνμπιτζ, τα χωριά που βρίσκονται μεταξύ μας και των τρομοκρατών FSA, Ahrar al-Sham, που πολεμούν με τον τουρκικό Στρατό, στον συριακό Στρατό.

"Αυτή η περιοχή που παραδίνεται στον συριακό Στρατό θα μας εξυπηρετήσει ως πολιτική και στρατιωτική ζώνη ασφαλείας. Η αληθινή φύση των φιλοδοξιών του Ρ.Τ.Ερντογάν στη Συρία, σύντομα θα αποκαλυφθεί στον κόσμο, ή θα επιλέξει να επιτεθεί στις κυβερνητικές δυνάμεις ή όχι"

"Επιλέγοντας να επιτεθεί στις κυβερνητικές δυνάμεις, ο Ερντογάν θα δείξει ότι κυνηγά ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Συρία σε άμεση παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και εναντίον της θέλησης της νόμιμης κυβέρνησης".

"Η Αγκυρα λαμβάνει όλα τα πιθανά μέτρα ώστε να αποτρέψει στρατιωτικά ατυχήματα με τη Ρωσία και τον FSA" είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ.Τ.Ερντογάν από την πλευρά του.

"Στόχος μας είναι να κάνουμε τα πάντα ώστε να αποτρέψουμε τέτοια ατυχήματα. Ελπίζουμε να μην συμβούν, επειδή δεν θέλουμε τέτοια λάθη να γίνουν".

"Η πόλη της Μάνμπιτζ, όπου υπάρχουν κουρδικές δυνάμεις SDF, θα είναι ο επόμενος στόχος της Τουρκικής Αεροπορίας και του FSA".

"Δεν μπορώ να πω ότι η νέα Αμερικανική Διοίκηση έχει αποφασίσει για τις πιθανές επιχειρήσεις σε Ράκκα και Μάνμπιτζ. Παρόλ αυτά πιστεύω ότι οι δυνάμεις SDF δεν πρέπει να συμμετέχουν. Οι δυνάμεις μας κατευθύνονται στη Μάνμπιτζ. Αυτή η πόλη θα απελευθερωθεί από τους Κούρδους επειδή ανήκει στον Αραβικό λαό που ζει στη Συρία" είπε ο Ρ.Τ.Ερντογάν.

"Θα συνεχίσω τον αγώνα εναντίον του ISIS μαζί με τη Ρωσία αν υπάρξει αίτημα. Τον Μάρτιο θα επισκεφτώ τη Μόσχα. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα θέματα αναλυτικά στις διαπραγματεύσεις μας" τόνισε.

Το λάφυρο των Κούρδων

Οι Πεσμεργκά

Οι Αμερικανικές Δυνάμεις

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...