Κόσμος

Η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία με την διαδικασία χορήγησης βίζας για την τήρηση της μεταναστευτικής πολιτικής συμφωνίας

Η Ευρώπη βλέπει με δυσπιστία την ασκούμενη πολιτική του Ερντογάν και την γενικότερη κατάσταση στην χώρα και με κάθε ευκαιρία βγάζει» «κίτρινες κάρτες» στους Τούρκους.  

«Η Τουρκία δεν προχωρεί επαρκώς σε μεταρρυθμίσεις ώστε να ανταποκριθεί στους όρους της μεταναστευτικής συμφωνίας, κάτι που θα επέτρεπε στους Τούρκους να ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να χρειάζονται θεωρήσεις εισόδου», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος επικαλούμενος έκθεση της επιτροπής της ΕΕ.

Η συμφωνία του Μαρτίου του 2016 προβλέπει ότι η Τουρκία θα πρέπει να συλλαμβάνει και να παρεμποδίζει κάθε πρόσφυγα και μετανάστη που έρχεται  από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, και ο οποίος κινείται  προς τα ελληνικά νησιά, με αντάλλαγμα οικονομική υποστήριξη και πρόσβαση για τους πολίτες της χωρίς θεωρήσεις εισόδου.

«Η Τουρκία πηγαίνει καλά όσον αφορά τους μεθοριακούς ελέγχους, αλλά στην τακτική έκθεση που η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα αναφέρεται πως εξακολουθεί να καθυστερεί μεταρρυθμίσεις «στην αντιτρομοκατική νομοθεσία, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τη δικαστική συνεργασία», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Οι περιπλοκές γύρω από τις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου δεν προοιωνίζονται επίσης τίποτε καλό για την Τουρκία», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το γραφείο του Ερντογάν επιμένει ότι ο πρόεδρος αναμένει και απαιτεί να εγκρίνουν οι Βρυξέλλες το συντομότερο δυνατόν σε μέτρα για την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου.

Η ανακοίνωση όμως αυτή την απέρριψαν ως «άνευ νοήματος» στις Βρυξέλλες επειδή η Τουρκία δεν εκπληρώνει τους όρους, τόνισε  ο αξιωματούχος της ΕΕ επισημαίνοντας: «Χρειάζονται να διατηρήσουν τη μυθοπλασία για τον δικό τους πληθυσμό».

Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Επιτροπής γνωστοποίησε την επίσημη γραμμή της ΕΕ: «Η δουλειά συνεχίζεται και τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Τουρκία παραμένουν προσηλωμένες στη συμφωνία του Μαρτίου και στις αντίστοιχες υποχρεώσεις».

Μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έχει κάνει πράξη παλαιότερες απειλές ότι θα άνοιγε την «κάνουλα» του μεταναστευτικού   και αυτό είναι καλό για την χώρα μας, αλλά το καλοκαίρι είναι κοντά και όλα είναι πιθανά.

Όλα τα σενάρια είναι πιθανά και όλες οι αντιδράσεις από τον Τούρκο πρόεδρο είναι αναμενόμενες , ειδικά εάν χάσει το δημοψήφισμα,  υιοθετώντας ο ίδιος ενδεχομένως μια πιο σκληρή στάση με τον καιρό.

Με πληροφορίες από philenews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ