Κόσμος

Ζ. Γκάμπριελ: Πιο απίθανο από ποτέ να μπει στην ΕΕ η Τουρκία - Δεν θα γίνουμε ο μπαμπούλας που χρειάζεται ο Ερντογάν για την καμπάνια του

Ποτέ δεν ήταν τόσο απίθανο να μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση από ό,τι τώρα, δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Σμερα η Τουρκία είναι σίγουρα πιο μακριά από ποτέ από το να γίνει μέλος της ΕΕ», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που δημοσίευσε το Σάββατο το Spiegel, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Γκάμπριελ πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε πάντα αμφιβολίες για το αν θα έπρεπε να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ, αλλά αποτελούσε μειοψηφία στο κόμμα του, τους Σοσιαλδημοκράτες. Το 2005, πριν αναλάβει την εξουσία, η Ανγκελα Μέρκελ ήταν ενάντια στην είσοδο της Τουρκίας στην Ενωση και προτιμούσε μία «συνεργασία με προνόμια». Ο Γκάμπριελ ήταν ενάντια σε αυτό, καθώς θεωρούσε ότι θα έκανε τους Τούρκους να αισθάνονται «δευτεροκλασάτοι» Ευρωπαίοι. Ομως, παραδέχθηκε ότι η άποψή του άλλαξε μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.

«Σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, εξαιτίας του Brexit», είπε και τάχθηκε υπέρ μίας ιδιαίτερης σχέσης με τη Μ. Βρετανία έπειτα από την έξοδό της. «Αυτή θα είναι μία σημαντική διδακτική διαδικασία για την ΕΕ και ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει προσχέδιο για άλλες χώρες μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

«Δεν θα γίνουμε ο ''μπαμπούλας'' που χρειάζεται ο Ερντογάν»

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Αγκυρα, ο Γκάμπριελ σχολίασε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι πολλοί πολίτες τουρκικής καταγωγής οι οποίοι ζουν στη Γερμανία αισθάνονται πως δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτοί.

Τόνισε όμως ότι η Γερμανία πρέπει να μην αντιδρά στις προκλήσεις των Τούρκων, γιατί έτσι θα δώσει απλά στον Ερντογάν «τον ''μπαμπούλα'' που χρειάζεται για την καμπάνια του», ενόψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία.

Παράλληλα προειδοποίησε τους Τούρκους πολιτικούς ότι μπορεί να τους απαγορευθεί να κάνουν συγκεντρώσεις στη Γερμανία, αν δεν ακολουθήσουν τη νομοθεσία της χώρας. «Οποιος περάσει τις γραμμές δεν μπορεί να περιμένει ότι θα του επιτραπεί να προπαγανδίσει τις πολιτικές του ιδέες εδώ», τόνισε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης