Εκκλησία της Ελλάδος

Εβδομάδα εξελίξεων στην Εκκλησία! Και ΔΙΣ και Ιεραρχία! Λεπτές ισορροπίες για Θρησκευτικά και διάλογο με Παπικούς

Καυτή εβδομάδα είναι αυτή που έρχεται για πληθώρα εκκλησιαστικών ζητημάτων. Δεν είναι τυχαίο πως η εβδομάδα ξεκινάει με συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας και συνεχίζει και ολοκληρώνεται με το κυρίως πιάτο που δεν είναι άλλο από την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

Αρχικά, την Δευτέρα 6η και την Τρίτη 7η Μαρτίου θα συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος,προκειμένου να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.

Από την Τετάρτη 8η και μέχρι και την Πέμπτη 9η Μαρτίου, την σκυτάλη παίρνει σε έκτακτη Σύγκλησή Της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η απρέμβαση του Αρχιεπισκόπου μετά την καθιερωμένη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη.

Ο Αρχιεπίσκοπος από τις γιορτές και μετά κλιμακωτά αυξάνει τα μηνύματα που στέλνει κυρίως στην πολιτική ηγεσία και για το προσφυγικό και για τα Θρησκευτικά, αλλά και για κοινωνικά θέματα, συνεπώς αυτήν την περίοδο που η Εκκλησία προκαλείται εκ νέου ο λόγος του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ι­ε­ράς Συνόδου της Ι­ε­ραρ­χί­ας, θα απονείμει το Δίπλωμα και τα Διάσημα του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδος στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, με την ευκαιρία της επικειμένης συμπληρώσεως πεντηκονταετίας αυτού στην Αρχιερωσύνη. Κατόπιν θα αντιφωνήσει ο τιμηθείς, πρώτος τη τάξει εκ των Μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ και θα εκλεγούν τα μέλη της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο.

Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η εισήγηση του Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, με θέμα: «Ανασυγκρότησις της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως».

Με ενδιαφέρον αναμένουμε τις αντιδράσεις των Ιεραρχών για το πολύκροτο ζήτημα της πρωτοβουλίας του υπουργείου Παιδείας για την θεματική εβδομάδα στα σχολεία και ιδίως για το θέμα με τις έμφυλες ταυτότητες.

Την επομένη, Πέμπτη 9η Μαρτίου, θα παρουσιασθούν οι Εισηγήσεις των Μητροπολιτών: Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, με θέμα: «Προτάσεις - Πορίσματα της ορισθείσης υπό της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής περί του μαθήματος των Θρησκευτικών» και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, με θέμα: «Η πορεία του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών: Αξιολόγησις, Προβλήματα, Προοπτικές».

Και στα δύο θέματα αυτά η συζήτηση που θα επακολουθήσει αναμένεται έντονη.

Ελπίζουμε και στα δύο θέματα η Ιεραρχία να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις και όχι όπως συνηθίζει τελευταία με την μέθοδο του “από τον Άννα στον Καϊαφα” να μεταφέρει το πρόβλημα στη ΔΙΣ και ούτω καθ΄εξής.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της Ιεραρχίας θα καθορίσουν την σχέση τόσο με την κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα όσο και με το Φανάρι που περιμένει να αφουγκραστεί όσα θα ειπωθούν στην Σύνοδο ιδίως για τις σχέσεις με τους “αδελφους” από το Βατικανό!   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ