Πολιτική

Δύσκολη η συμφωνία μέχρι τις 20 Μαρτίου, αλλά η κυβέρνηση αισιοδοξεί

Μάχη με το χρόνο και τις απαιτήσεις των δανειστών για σκληρά μέτρα δίνει η κυβέρνηση για να πετύχει το νέο χρονικό ορόσημο της 20ης Μαρτίου – ένα από τα πολλά που έχουν τεθεί στη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία – εκτίμηση ότι είναι απολύτως εφικτή μία τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup εκείνης της ημέρας, όμως καλά πληροφορημένες πηγές για την πορεία των διαπραγματεύσεων θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, με βάση το ρυθμό που σημειώνονται (για την ακρίβεια δεν σημειώνονται) συγκλίσεις σε μείζονα θέματα, κατά τις συζητήσεις των αρμόδιων υπουργών  με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι να φύγουν οι Θεσμοί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας χωρίς να έχει ολοκληρωθεί κάποια τεχνική συμφωνία και να επιστρέψουν αργότερα για ένα δεύτερο γύρο συνομιλιών. «Τα μέτρα είναι σκληρά, σχεδόν αφόρητα και τα αντίμετρα θέλουν πολύ δουλειά ακόμα για να περάσουν από τους Θεσμούς, αν και όσα περάσουν τελικά» είναι το συμπέρασμα των ίδιων πηγών, που βλέπουν ως πιθανότερο χρονικό σημείο για μία τεχνική συμφωνία τον Απρίλιο και αυτό για την περίπτωση του «θετικού σεναρίου». Διότι εξακολουθεί να θεωρείται υπαρκτό το «οριακό σενάριο», που προβλέπει ότι οι διαπραγματεύσεις θα φτάσουν στον Ιούνιο, πριν γίνει μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής, για να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις τον Ιούλιο.

Πολλά, πάντως, για την τελική στάση της κυβέρνησης, θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις των Ευρωπαίων ως προς το συνολικό πακέτο της συμφωνίας και ειδικά τι θα γίνει με το χρέος και την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Η Αθήνα είδε μόνον χθες να υπάρχουν αντιφατικά μηνύματα από τους εταίρους και μέχρι στιγμής δεν έχει καθαρή εικόνα τι, πώς και πότε θα γίνει κάτι σχετικό. Από τη μια υπήρξαν οι πληροφορίες ότι η Άνγκελα Μέρκελ ρέπει προς μία πιο ήπια στάση σε αυτά τα θέματα, παρά την αντίθετη άποψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και από την άλλη ο Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε στην ευρωβουλή (σε ερώτηση του Νίκου Χουντή) ότι δεν υπάρχει θέμα να γίνει κάτι με το χρέος πριν από τα μέσα του 2018, με τη λήξη του παρόντος προγράμματος, όπως ακριβώς προβλέπει και η συμφωνία του 2015.

Σημειωτέον ότι ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι «απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους που ξεπερνούν τις ευθύνες της Ελλάδας και αφορούν τα βήματα που καλούνται να κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι» και είχε προσθέσει σε αισιόδοξους τόνους ότι «εργαζόμαστε σκληρά ώστε στις 25 του Μάρτη να συσκεφθούμε στη Ρώμη οι 28 με μια έγνοια λιγότερη στο τραπέζι των συζητήσεων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...