Υγεία

Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος στο Ρέθυμνο - Δράση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και του δήμου

«Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο του μαστού παρελθόν». Με αυτό το σύνθημα, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και ο Δήμος Ρεθύμνης προσφέρουν δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο στις 15 και 16 Μαρτίου 2017.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο, ενώ με τα νέα μηχανήματα η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις Ελληνίδες. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο, υπολογίζεται στις 5.000.

Ωστόσο, παρά την υψηλή συχνότητα, η ασθένεια απειλεί ολοένα και λιγότερο τη ζωή και την ποιότητα, τόσο εξαιτίας της σημαντικής προόδου της ιατρικής επιστήμης -δηλ. πιο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις- όσο και γιατί ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει. Αποτέλεσμα η διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ίαση.

Στo πλαίσιο του προγράμματος μαστογραφικού ελέγχου, η μονάδα μαστογράφου θα βρίσκεται στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, στις 15 και 16 Μαρτίου 2017, ώστε να διευκολυνθούν οι γυναίκες που λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, κοινωνικών δυσκολιών ή προκαταλήψεων και οικονομικών προβλημάτων, δεν έχουν πρόσβαση ή αδυνατούν να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο.

Το τηλέφωνο για ραντεβού, τα οποία ξεκίνησαν να κλείνονται από σήμερα Τρίτη 7 Μαρτίου με σειρά προτεραιότητας, είναι το 2831341223.

Οι προϋποθέσεις για το μαστογραφικό έλεγχο, είναι οι εξής: «ηλικίες από 40 έως 70 ετών, να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες, να μην υπάρχει ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό, η γυναίκα να μην είναι σε έμμηνο ρύση, από 3 ημέρες πριν έως 5 ημέρες μετά.

Το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφικού ελέγχου δεν απευθύνεται σε γυναίκες με οικονομική άνεση ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές