Κόσμος

Δημοψήφισμα για ανεξαρτησία ζητά η Καταλονία απ’ τη Μαδρίτη -Οπως οι Σκωτσέζοι

Νέα έκκληση στη Μαδρίτη απηύθυνε η κυβέρνηση της Καταλονίας να της επιτρέψει να διεξάγει ένα νόμιμο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, όπως έκανε η Σκωτία το 2014 με την έγκριση του Λονδίνου.

«Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Σκωτίας συμφώνησαν σ’ ένα δημοψήφισμα», έγραψε ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουιγδεμόντ, σε ανοικτή επιστολή του στην εφημερίδα El Pais. «Κι όλα δείχνουν ότι η Σκωτία κι η Βρετανία θα συμφωνήσουν ξανά για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία».

Στις 13 Μαρτίου η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, ζήτησε νέο δημοψήφισμα στις αρχές του 2019, όταν θα έχουν ξεκαθαρίσει οι όροι της εξόδου της Βρετανίας απ’ την ΕΕ.

Αναμένεται δε την Τετάρτη να λάβει την υποστήριξη της βουλής της Σκωτίας για το αίτημά της, αλλά θα χρειαστεί και τη σύμφωνη γνώμη της βρετανικής κυβέρνησης για να προχωρήσει.

Στο δημοψήφισμα του 2014 το 55% των Σκωτσέζων τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό που επιθυμούμε στην Καταλονία είναι το σενάριο ενός συμπεφωνημένου δημοψηφίσματος», έγραψαν ο πρόεδρος της Καταλονίας και ο αντιπρόεδρός του Οριόλ Χουνκέρας στην επιστολή τους.

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το προτείναμε σε διάφορες περιστάσεις. Σήμερα, παρά τους κακούς οιωνούς και την κατηγορηματική απόρριψη απ’ την ισπανική κυβέρνηση, για άλλη μια φορά επιμένουμε.»

O πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουιγδεμόντ

Η κυβέρνηση της Καταλονίας, της πλούσιας αυτής περιφέρειας της βορειοανατολικής Ισπανίας που έχει δική της γλώσσα, επιδιώκει απ’ το 2010 να ζητήσει τη λαϊκή ετυμηγορία. Αλλά ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο υποστηρίζοντας ότι θα είναι παράνομο και αντισυνταγματικό -στάση που υποστηρίζουν και οι Ισπανοί δικαστές.

Η καταλανική κυβέρνηση έχει ορκιστεί ότι θα ζητήσει τη γνώμη των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων μέχρι το Σεπτέμβριο -με ή χωρίς την έγκριση της Μαδρίτης.

«Εμείς θα κάνουμε το ανείπωτο, ώστε οι πολίτες της Καταλονίας να μπορέσουν να ψηφίσουν το 2017 σ’ ένα δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεσή τους», έγραψαν ο Πουιγδεμόντ κι ο Χουνκέρας.

Φτερά στο αίτημα για αυτονομία έχει δώσει κι η οικονομική κρίση στην Ισπανία, που κάνει πολλούς Καταλανούς να διαμαρτύρονται γιατί να πληρώνουν φόρους στη Μαδρίτη, που διατίθενται στη συνέχεια σε φτωχότερες περιοχές της χώρας.

Πρόσθετο λάδι στη φωτιά έριξαν οι πρόσφατες απόπειρες της Μαδρίτης να εμπλακεί στο εκπαιδευτικό σύστημα της Καταλονίας.

Στις δημοσκοπήσεις οι Καταλανοί εμφανίζονται διχασμένοι, αν και η ευρεία πλειοψηφία υποστηρίζει το αίτημα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ