Κόσμος

Αυστρία: Να κοπούν οι κοινοτικοί πόροι προς την Τουρκία ζήτησε ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε

Μία «σκληρότερη στάση» απέναντι στην Τουρκία, τη διακοπή της καταβολής κοινοτικών πόρων στην Άγκυρα, όπως επίσης την αυστηρή εξέταση ενδεχόμενων παράνομων διπλών υπηκοοτήτων Τούρκων στην Αυστρία και την άμεση αφαίρεση της αυστριακής, ζήτησε σε σημερινή μακρά συνέντευξη του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Το Κόμμα των Ελευθέρων είναι το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης και εδώ και πάνω από ένα χρόνο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία, με ποσοστό πάνω από το 30%, ενώ ο υποψήφιος του κόμματος Νόρμπερτ Χόφερ, είχε αποσπάσει το ιδιαίτερα εντυπωσιακό ποσοστό 46,2% κατά τον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 6ης Δεκεμβρίου, έναντι του 53,8% του νικητή τους και νέου πλέον, ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος υποστηριζόταν από τους Πράσινους.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε επανέλαβε με έμφαση την απαίτηση του κόμματός του να μην γίνουν κατά κανένα τρόπο νέες πολιτογραφήσεις Τούρκων στην Αυστρία, ενόσω δεν υπάρχει ενημέρωση από την Άγκυρα για διπλές υπηκοότητες, οι οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 60.000, που, κατά την άποψή του, «πρέπει επιτέλους να επαληθευτούν».

Από τις περίπου 300.000 Τούρκους που ζουν σήμερα στην Αυστρία, πάνω από 114.000 φέρεται να είναι Τούρκοι υπήκοοι και να έχουν δικαίωμα ψήφου, με ένα μεγάλο μέρος από αυτούς να είναι εν δυνάμει υποστηρικτές του κόμματος του Τούρκου προέδρου και να προτίθενται να υπερψηφίσουν την ενίσχυση των υπερεξουσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά το δημοψήφισμά του της 16ης Απριλίου.

«Η αυταρχική εξέλιξη στην Τουρκία στην κατεύθυνση μίας δικτατορίας, προκαλεί πραγματικά πλέον μόνον θυμό», τόνισε ο αρχηγός των Ελευθέρων, ζητώντας την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, την εξέταση επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα και «φυσικά τη διακοπή καταβολής κοινοτικών πόρων», αλλά ίσως όχι εκείνων που προορίζονται για τη φροντίδα για παιδιά πρόσφυγες στην Τουρκία.

Ο ίδιος δεν ανησυχεί για τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, καθώς, όπως εκτιμά, «ούτως ή άλλως συνιστά παραλογισμό και πρέπει να ακυρωθεί και να προστατευτούν τα σύνορα».

Για την παρεμπόδιση προεκλογικών εμφανίσεων Τούρκων πολιτικών σε αυστριακό έδαφος, υπάρχουν, κατά τη γνώμη του, διαφορετικές δυνατότητες, καθώς απλά μπορούν να απαγορευτούν εκδηλώσεις για λόγους ασφαλείας και να γίνουν σκέψεις για μεγαλύτερη όξυνση της σχετικής νομοθεσίας, αλλά, ο ίδιος θεωρεί πως, ακόμη και με την υπάρχουσα δίνονται ήδη δυνατότητες για την αποτροπή τέτοιων εμφανίσεων, «διότι εάν κανείς θέλει, τότε μπορεί».

Στη συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε υπεραμύνθηκε των επαφών του κόμματος του προς τους αποκαλούμενους «δεξιούς λαϊκιστές» στην Ευρώπη, όπως προς την αρχηγό του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, θεωρώντας, όπως είπε, «αυτονόητη» την καλλιέργεια πολιτικών επαφών στο εξωτερικό.

Ο ίδιος ανέφερε πως δεν συμμερίζεται θέσεις όπως του Ολλανδού Γκερτ Βίλντερς για απαγόρευση του κορανίου και των τζαμιών, ωστόσο ζητά την απαγόρευση του πολιτικού Ισλάμ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης