Οικονομία

Αρχίζει η διαπραγμάτευση ΓΣΕΕ-εργοδοτικών οργανώσεων για την Εθνική Σύμβαση Εργασίας

Mε τα εργασιακά να αποτελούν το ένα από τα ακανθώδη ζητήματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης αρχίζει σήμερα το μεσημέρι η διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων για την υπογραφή της Νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η διαπραγμάτευση αρχίζει λίγες μόλις ημέρες πριν την εκπνοή της ΕΓΣΣΕ στις 31 Μαρτίου και -αν και δεν πρόκειται τα δύο εμπλεκόμενα μέρη να καθορίσουν τον κατώτατο μισθό, αφού αυτό δεν προβλέπεται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας- είναι καθοριστικής σημασίας για τα επιδόματα των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι στις 31 Μαρτίου λήγει το τρίμηνο της χρονικής επέκτασης της μετενέργειας, με κίνδυνο να βρεθούν στον «αέρα» τέσσερα επιδόματα για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα: των τέκνων, σπουδών, επικίνδυνης εργασίας και ωρίμανσης τριετιών.

Επίσης, η ΓΣΕΕ θα επιδιώξει την επαναβεβαίωση της βούλησης των κοινωνικών εταίρων για αποκατάσταση της συλλογικής διαπραγμάτευσης ως προς τον κατώτατο μισθό, καθώς για σειρά θεσμικών ζητημάτων.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Συνομοσπονδίας, στον απόηχο των αντιδράσεων των δανειστών για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ