Κόσμος

Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» στις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας - Το… τερμάτισε ο Τσαβούσογλου: «Θα απαντήσουμε με κάθε τρόπο στις προκλήσεις»

H διαμάχη μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας κλιμακώνεται και η διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών κορυφώθηκε την Πέμπτη: Μετά την ακύρωση των προεκλογικών εμφανίσεων μελών της τουρκικής κυβέρνησης σε δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις υπέρ του Ερντογάν στη Γερμανία, η Άγκυρα κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της.

Σήμερα, η Τουρκία κατηγόρησε τη Γερμανία ότι εργάζεται για τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί για την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου, ακυρώνοντας δύο εκδηλώσεις υποστηρικτών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτοί (οι Γερμανοί) δεν επιθυμούν οι Τούρκοι να κάνουν προεκλογική εκστρατεία εδώ, εργάζονται για το 'όχι'», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Θέλουν να εμποδίζουν την ανάδειξη μιας ισχυρής Τουρκίας», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Τσαβούσολγου απηχούν μια γενικότερη όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες εντάθηκαν ακόμη περισσότερο με τη σύλληψη τη Δευτέρα του Ντενίζ Γιουτσέλ, του ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt στην Άγκυρα.

Χθες το Βερολίνο επεσήμανε ότι η σύλληψη του Γιουτσέλ, του πρώτου Γερμανού ανταποκριτή που συλλαμβάνεται στο πλαίσιο των διώξεων που γίνονται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, έβλαψε τις διμερείς σχέσεις.

Ο Τούρκος υπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, τόνισε ότι «αν κριθεί απαραίτητο, θα απαντήσουμε με κάθε τρόπο», όμως δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Η παρεμπόδιση διεξαγωγής εκδηλώσεων στη Γερμανία είναι σημάδι του πόσο πολύ η Γερμανία και η Δύση χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Οι αρχές της πόλης Γκάγκεναου απέσυραν χθες την άδεια για τη διεξαγωγή εκδήλωσης στην οποία θα μιλούσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ. Η ομιλία αυτή εντασσόταν στην προσπάθεια της Άγκυρας να κερδίσει την υποστήριξη του 1,5 εκατομμυρίου Τούρκων πολιτών που ζουν στη Γερμανία στο δημοψήφισμα του Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντιογάν.

Οι αρχές της πόλης επικαλέστηκαν την έλλειψη χώρου στον χώρο στάθμευσης όπου θα πραγματοποιούνταν η εκδήλωση.

Στη συνέχεια ο Μποζντάγ ακύρωσε μια συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του και επέστρεψε στην Τουρκία. Στην Άγκυρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή για να δώσει εξηγήσεις, σύμφωνα με υπουργικές πηγές.

Και οι αρχές της Κολωνίας εμπόδισαν τη διεξαγωγή μιας εκδήλωσης την Κυριακή, στην οποία θα μιλούσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκί εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια.

«Οι Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι όταν οι Τούρκοι υπουργοί έρχονται στη Γερμανία, θα πρέπει να μιλούν με τους Γερμανούς υπουργούς. Υπό αυτή την πίεση δεν θα σας μιλήσουμε», υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου.

«Αν θέλετε να διατηρήσετε τις σχέσεις σας μαζί μας, θα πρέπει να μάθετε να συμπεριφέρεστε. Αυτό είναι το μήνυμά μας στη Γερμανία», πρόσθεσε.
«Όσο ο Ντενίζ Γιουτσέλ, ο (τουρκικής καταγωγής) Γερμανός δημοσιογράφος (της εφημερίδας «Die Welt»), κρατείται χωρίς κατανοητή αιτιολογία ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ανεπιθύμητος στην Γερμανία», δήλωσε κατηγορηματικά ο αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post».

Υπέρ της απαγόρευσης της εμφάνισης του Ερντογάν είχαν προηγουμένως ταχθεί και πολιτικοί του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας (CSU), της Αριστεράς (Die Linke) και του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP). Ο κ. Λάσετ κάλεσε μάλιστα τον ίδιο τον κ. Ερντογάν να μην προωθήσει το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για το τουρκικό Σύνταγμα στη Γερμανία. «Δεν θα επιτρέψουμε να μεταφερθούν εσωτερικές τουρκικές διαμάχες με τις εμφανίσεις μελών της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία, οι οποίες διχάζουν επίσης και την τουρκική κοινότητα», τόνισε στην ίδια εφημερίδα ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Επίσης και ο (σοσιαλδημοκράτης) υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αφενός ασχολήθηκε προσωπικά με την απελευθέρωση του Γιουτσέλ και αφετέρου κατέστησε σαφές ότι πρέπει να σταματήσει ο τουρκικός προεκλογικός αγώνας στις γερμανικές πόλεις.

Η μεγαλύτερη σε πωλήσεις γερμανική εφημερίδα Bild είχε δημοσιεύσει προ ημερών μια ανοιχτή επιστολή προς τον Ρ.Ν. Ερντογάν με τίτλο στην τουρκική γλώσσα: «Δεν είσαι ευπρόσδεκτος! Εμείς δεν σας θέλουμε εδώ».

Η πρόσβαση των Τούρκων πολιτών στην ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδα Bild μπλοκαρίστηκε άμεσα από την τουρκική κυβέρνηση, πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σήμερα Τετάρτη.

Η απόφαση ήρθε όταν η εφημερίδα κυκλοφόρησε άρθρα που επικρίνουν έντονα την πρόσφατη σύλληψη του Ντανιζ Γιουτζέλ, δημοσιογράφου της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Ο Γιουτζέλ, συνελήφθη στην Τουρκία την 14η Φεβρουαρίου στο πλαίσιο έρευνας για τη δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον υιό του και στον υπουργό ενέργειας Berat Albayrak .

Ο εισαγγελέας κατηγορεί τον Γιουτζέλ για «διάδοση προπαγάνδας τρομοκρατικής οργάνωσης και υποκίνηση πολιτών στο μίσος και την εχθρότητα».

Γερμανικές δημοσιογραφικές οργανώσεις στις 19 του Φεβρουαρίου κάλεσαν τις τουρκικές αρχές να απελευθερώσουν τον Γιουτζέλ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Γερμανοί δημοσιογράφοι της Ένωσης (DJV) και ο πρόεδρος τους, Frank überall, δήλωσαν ότι ο Γιουτζέλ πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως.

Επειδή πάντα όμως η ουσία είναι «αλλού» η Τουρκία ανησυχεί για την αρνητική αντίδραση στην επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος δικαιοσύνης και ανάπτυξης (AK) Μουσταφά Γενερόγλου εξέδωσε γραπτή δήλωση επικρίνοντας τον υπουργό Εσωτερικών του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (NRW) Ralf Jager, ο οποίος είπε ότι θα προσπαθήσει να αποτρέψει μια τέτοια επίσκεψη.

Ο Ερντογάν φέρεται να αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη γερμανική πόλη της Κολωνίας τον επόμενο μήνα, πριν από το δημοψήφισμα, αλλά αρκετοί Γερμανοί αξιωματούχοι αντιτίθενται στην ιδέα, αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης .

Ο Γερμανός πολιτικός δήλωσε σε τοπική γερμανική εφημερίδα: «στην ελευθερία της έκφρασης δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση, προκειμένου να προωθηθούν οι συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία, με περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την επαναφοράς της θανατικής ποινής. Πρέπει να αποτρέψουμε τις ενδο-τουρκικές διαφορές εντός γερμανικού εδάφους».

«Είναι καθήκον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εξασφαλίσει ότι τέτοιες «παραστάσεις» δεν θα λαμβάνουν χώρα στη Γερμανία», δήλωσε ο υπουργός.

Σχεδόν 1,5 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι ζουν στη Γερμανία. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στη Γερμανία, λόγω ότι δεν διαθέτουν την ιδιότητα του πολίτη της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ