Δραματικές εξελίξεις: Οι Ελληνικές τράπεζες σταμάτησαν τα εμβάσματα στο εξωτερικό

Δημοσίευση: 20 Μαρτίου 2017, 9:39 πμ

Οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης εντείνουν την ανησυχία ανάμεσα στους καταθέτες και δίνουν άλλο ένα «κτύπημα» στις τράπεζες, οι οποίες  είδαν από τις 15 του Μάρτη να εξαντλούνται τα όρια για τα εμβάσματα στο εξωτερικό. Η νέα πίεση ρευστότητας συνδέεται με τις αυξημένες εκροές καταθέσεων του τελευταίου διαστήματος.

Επιχειρηματίες που θέλησαν τις προηγούμενες μέρες να εμβάσουν κεφάλαια στο εξωτερικό, μέσω του internet banking της Τράπεζας Πειραιώς , πληροφορήθηκαν με μήνυμα ότι δεν μπορούσαν να στείλουν το έμβασμα μέχρι το τέλος του μήνα δηλαδή έως τις 31 Μαρτίου.

Το ίδιο όμως ισχύει και για τους ιδιώτες που προσπάθησαν να στείλουν 1.000 ευρώ στο εξωτερικό -πχ για να καλύψουν τα μηνιαία έξοδα για τις σπουδές των παιδιών τους.


Οι πιέσεις στη ρευστότητα είναι ιδιαίτερα έντονες -παρότι υπάρχουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων- με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα όρια  των τραπεζών για τα εμβάσματα εξωτερικού να εξαντλούνται πολύ γρήγορα.

Σημειώνουμε ότι τα εν λόγω όρια είναι διαφορετικά για κάθε τράπεζα.

Προσδιορίζονται ανά μήνα  με βάση έναν αλγόριθμο, που λαμβάνει υπόψη του διάφορες παραμέτρους όπως είναι τα υπόλοιπα των καταθέσεων της κάθε τράπεζας, η εξάρτιση της από τον ELA, το πλήθος της επιχειρηματικής πελατείας που συναλλάσσεται με τράπεζες του εξωτερικού κλπ.

Από την περασμένη βδομάδα λοιπόν (Πέμπτη) ,  πελάτες τραπεζών που θέλησαν να στείλουν μέσω του internet banking, χρήματα στο εξωτερικό, ενημερώθηκαν με ηλεκτρονικά μηνύματα ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στη συναλλαγή.

Αυτού του είδους οι  πιέσεις ξεκίνησαν από τον  Φεβρουάριο, ενώ μέχρι και τον Ιανουάριο φέτος τα ποσά που προορίζονταν για εμβάσματα εξαντλούνταν δύο με τρεις μέρες πριν το τέλος κάθε μήνα.

Τραπεζικές πηγές αποδίδουν την αυξημένη κίνηση  στις αποστολές εμβασμάτων προς το εξωτερικό, στις καθυστερήσεις σχετικά με το κλείσιμο της  αξιολόγησης, «οι  καθυστερήσεις   εντείνουν την  ανασφάλεια και επιδεινώνουν την κατάσταση», λένε χαρακτηριστικά.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι το «φρέσκο χρήμα» (το οποίο είναι ελεύθερο των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων) που έφεραν επιχειρηματίες και ιδιώτες το περασμένο καλοκαίρι στις ελληνικές τράπεζες, τώρα  εμβάζουν και πάλι τα ποσά αυτά στους λογαριασμούς τους που διατηρούν στο εξωτερικό.

Και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι την περασμένη βδομάδα το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών πραγματοποίησε  συνάντηση στη Φρανκφούρτη με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ κ. Βίτορ Κονστάντζιο για θέματα ρευστότητας.

Υπενθυμίζουμε ότι αυξημένες είναι από την αρχή του χρόνου οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και σύμφωνα με πληροφορίες προσεγγίζουν τα 4 δισ ευρώ.

Ενώ αύξηση κατά 300 εκατ ευρώ είχαμε και στο όριο έκτακτης χρηματοδότησης των τραπεζών από τον ELA τον περασμένο μήνα (η προηγούμενη αύξηση είχε συντελεσθεί τον Απρίλιο του 2016 στο πλαίσιο της τότε αξιολόγησης).

 • Ελληνας Ορθοδοξος

  1ος !!!
  ΑΝΤΕ να ξεκινησει το πανηγυρι να γουσταρουμε !!!

 • ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

  Καλυτερα…5 ευρω εχω για τσιγαρα και καφε.

  Η να πληρωσω δεη οτε εφορια εφκα ευδαπ. ….

  • ΑΝΤΙΝΟΟΣ

   τά ρέστα τά θές επιταγή ή υποσχετική;

 • ΑΝΤΙΝΟΟΣ

  η είδηση είναι τής περασμένης εβδομάδος.

 • Θεσσαλονικιός

  Πρέπει να ελεγχθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, γιατί μετά την χαλάρωση άρχισαν να βγάζουν σε Βέλγιο και Ολλανδία εκατοντάδες χιλιάδες σε μετρητά υπό τύπον «επενδύσεων» …

 • Jorge Melissa

  ΣΟΥΗΔΙΑ: Ο αριθμός των παιδιών που θέλουν να «αλλάξουν φύλο» διπλασιάζεται κάθε χρόνο
  http://redskywarning.blogspot.gr/2017/03/blog-post_22.html

  • brοukios

   ΦΟΥΣΤΗΔΕΣ Κ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΓΙΝΑΝΕ ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ

  • PatmosI

   Άστα Γεώργιε. Ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό και γίνεται όλο και ποιο απότομος…

 • Jorge Melissa

  Χωρίς το ρίσκο της ρήξης δεν υπάρχει μέλλον
  http://www.analyst.gr/2017/03/18/xoris-to-risko-tis-rixis-den-iparxei-mellon/

 • brοukios
 • nikos(1)

  Greek tax service
  employees took their protest against bailout-driven austerity to the
  heart of government on Monday, as Athens waits to hear if its reform
  plans are enough to satisfy euro zone finance ministers meeting in
  Brussels.

  http://s3.reutersmedia.net/resources/r/?m=02&d=20170320&t=2&i=1177225908&w=780&fh=&fw=&ll=&pl=&sq=&r=LYNXMPED2J0EK

  μαρέσει!!

 • Proud to be Greek

  Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα.
  Τακτική ΝΔ -> Συμφωνούμε με την μια, αφήνουμε και 4 μέρες περιθώριο για να δείξουμε οτι διαπραγματευόμαστε, φηφίζουμε τα μέτρα, και αρχίζει να ξεπουλέται τμηματικά η ΔΕΗ
  (μεταξύ αλλων).

  Τακτική Σύριζα –> Κοιτάμε να περισώσουμε οτι μπορούμε, οι αλλοι ως μέσο πειθαναγκασμού το τρενάρουν για να στεγνώσουμε, στεγνώνουμε και ψηφίζουμε, ίσως και με νεο Μνημόνιο που τα σημαίνει και αλλα μέτρα και αλλες…..αξιολογήσεις και φυσικά βάθος χρόνου.

 • BLUEARROW

  Πόσα δίς φορτώθηκε ο Ελληνικός λαός (Δήμ.χρέος )για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ;
  Kαί αφού τα φορτώθηκε έχασαν και τον έλεγχο τους(Ξένοι ιδιοκτήτες) .
  Καί πώς θα περιοριστούν τα κόκκινα δάνεια ρε φωστήρες -απατεώνες δανειστές με υφεσιακές πολιτικές λιτότητας και 30+% ανεργία ;
  Όταν η ακίνητη περιουσία δαιμονοποιείται (ΕΝΦΙΑ)σε βαθμό φαινομένων αποποίησης της κληρονομιάς τότε ναί έχουν δημιουργήσει το τέλειο BLACK OUT …
  Όλα έχουν αποφασιστεί με χειρουργική ακρίβεια καρατόμησης της Ελλάδος και του λαού της .

 • Jorge Melissa
 • Πητ Ωγειρος

  Και ξανά προς τη δόξα τραβά.