Πολιτική

O Τζανακόπουλος λέει "άριστες οι σχέσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου" αλλά υπάρχει θέμα...

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τη στάση του Ταμείου αλλά και τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό οικονομικών έδωσε απαντήσεις ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εργάζεται «για να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Μιλώντας στον real fm, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι "τα πολιτικά ζητήματα παραμένουν", καθώς όπως σημείωσε "υπάρχει η παράλογη απαίτηση για προνομοθέτηση μέτρων". Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως: "δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις να ξαναπάμε σε παρατεταμένη περίοδο μετωπικών συγκρούσεων. Η βούληση της κυβέρνησης είναι να δουλέψει σκληρά για να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό".

Μάλιστα, κάλεσε "να μην σπεύδουμε να προεξοφλήσουμε αποφάσεις στη βάση διαρροών. Βρισκόμαστε σε περίοδο πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης. Υπάρχει μια οικονομικά και πολιτικά παράλογη απαίτηση για 4,5 δις. Υπάρχει μια αμφισβήτηση του ΔΝΤ απέναντι στην αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών σε ό,τι αφορά στην πορεία του προγράμματος. Μας ζητούν να δεσμεύσουμε τη χώρα μετά από τρία χρόνια", τόνισε.

Ηξεις αφήξεις οι αποφάσεις του ΔΝΤ
Σχολιάζοντας τη στάση του Ταμείου, σημείωσε πως "οι περισσότερες από τις αποφάσεις του είναι ήξεις αφίξεις. Ας περιμένουμε να δουμε τι θα προκύψει την 6η Φλεβάρη. Δουλεύουμε για να βρούμε τη βέλτιστη λύση και οικονομικά και κοινωνικά".

Η Νέα Δημοκρατία να μην κρύβεται
Ερωτηθείς στη συνέχεια για τη στάση της αντιπολίτευσης σημείωσε: "Όταν λέμε ότι δεν έχει λόγο το ΔΝΤ να απαιτεί τα μέτρα η ΝΔ κρύβεται. Πρέπει να μας πει και δικαιολογεί τη στάση του ΔΝΤ ή συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να παρθούν;"

Άριστες οι σχέσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου
Όπως ήταν αναμενόμενο και μετά τα όσα προηγήθηκαν στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε και για τις σχέσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου. "Μόνο και μόνο το γεγονός ότι προέρχεται από τη ΝΔ δίνει και την αντίστοιχη αξιοπιστία στην είδηση. Οι σχέσεις είναι εξαιρετικές, υπάρχει στενή συνεργασία και βαθιά συναντίληψη στον τρόπο που πρέπει να χειριζόμαστε τα ζητήματα. οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό οικονομικών είναι άριστες".

Προβληματική η παράταση της αβεβαιότητας
Ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε τέλος, ότι «η αβεβαιότητα είναι προβληματική, αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ποιος ευθύνεται". Προκειμένου μάλιστα να καθυσηχάσει, έσπευσε να πει πως "εκ μέρους της κυβέρνησης θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να κλείσουμε την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

Τέλος, αναφερόμενος στο δημοσίευμα του bloomberg ανέφερε πως: "πρώτα καταλήγουν τα κλιμάκια στο staff level agreement και μετά υπάρχει μια έκθεση των τεχνικών κλιμακίων προς το eurogroup. Αυτή τη στιγμή πριν καν κλείσει η τεχνική συμφωνία, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε υλοποίηση προαπαιτουμένων-πριν καν κλείσει η συμφωνία- και για 1/3 υπάρχουν ακόμα κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες και κάποια αγκάθια όπως τα εγασιακά. Η Ελληνική κυβέρνηση είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα των προαπαιτουμένων".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ