Κοινωνία

«kathimerinotita.gov.gr» - Ζήτησαν μέχρι και νύφη από τον Φλαμπουράρη

Εδώ και μία εβδομάδα, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης έχει χάσει τον… ύπνο του, καθώς δεν σταματάει να διαβάζει ηλεκτρονικά μηνύματα πολιτών για προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, αλλά και αιτήματα για εύρεση νύφης.

Η ιδέα να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα την www.kathimerinotita.gov.gr , όπου ο καθένας θα μπορεί να εκφράζει γραπτώς το παράπονό του για όσα τον ταλανίζουν καθημερινά ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες, αφού μόνο μέσα στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της έγιναν πάνω από 1.000 αιτήματα, ενώ εκατοντάδες άλλα έχουν φθάσει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση [email protected] , ακόμη και στο προσωπικό e-mail του υπουργού. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται πολύ πιθανό σε αρκετά από αυτά να απαντήσει ο ίδιος.

«Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στη φάση που προσπαθούμε νε τα κατηγοριοποιήσουμε, προκειμένου να βοηθήσουμε συντονισμένα στην επίλυσή τους», λένε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ συνεργάτες του κ. Φλαμπουράρη, προσθέτοντας ότι στην πλατφόρμα λαμβάνουν μηνύματα όχι μόνο για συλλογικά, αλλά και για ατομικά προβλήματα «τα οποία όμως και πάλι επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε ως γενικευμένες καταστάσεις. Ενας πολίτης, για παράδειγμα, που ζητάει τον συμψηφισμό του ΕΝΦΙΑ που καλείται να πληρώσει με τα χρήματα που περιμένει να λάβει ως επιστροφή από τον φόρο εισοδήματος μπορεί να αποτελεί μια μεμονωμένη περίπτωση, που προωθήσαμε στα αρμόδια υπουργεία, αλλά παράλληλα φροντίζουμε ούτως ώστε το ίδιο να ισχύσει και για κάθε άλλον φορολογούμενο που αντιμετωπίζει ανάλογη κατάσταση».

Αυτό που ξεκαθαρίζεται από το υπουργείο Επικρατείας είναι ότι δεν επιλαμβάνεται ζητημάτων που αφορούν ρουσφέτια. «Αυτό που κάνουμε είναι να φροντίζουμε ώστε να εφαρμόζεται η νομοθεσία, να αναζητούνται νόμιμες λύσεις ή να ξεπερνιέται η κωλυσιεργία που μπορεί να σημειώνεται πολλές φορές στα γρανάζια της κρατικής μηχανής με τη μεσολάβησή μας».

Επίλυση

Για παράδειγμα, σε έναν άνθρωπο με σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα καθυστερούσε να εκδοθεί η προσωρινή σύνταξη. Μόλις διαπιστώθηκε ότι είχε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η υπηρεσία του κ. Φλαμπουράρη επικοινώνησε με το γραφείο του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τάσου Πετρόπουλου, και το ζήτημα λύθηκε.

Αντιστοίχως, υπήρχε πρόβλημα λειτουργίας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Σπάρτης καθώς εκεί απασχολούνται ένας αποσπασμένος εκπαιδευτικός, η περίοδος απόσπαση του οποίου έληγε και ήταν αναγκασμένος να αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη θέση. Εάν έφευγε, όμως, θα έκλεινε η βιβλιοθήκη της πόλης. «Όταν γνωστοποιήθηκε το θέμα στον υπουργό Επικρατείας, έγιναν όλες οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, και αποφασίστηκε να συνεχιστεί η απόσπαση του εν λόγω εκπαιδευτικού στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί», σημειώνουν από το γραφείο του κ. Φλαμπουράρη.

Τα θέματα που καταγράφονται ταξινομούνται κυρίως στις παρακάτω ομάδες:

1. Σε ατομικά ή θέματα που απασχολούνται μικρές ή μεγάλες ομάδες πολιτών.

2. Σε αυτά που επιλύονται με συνεχή και επίμονο συντονισμό και παρακολούθηση των εμπλεκόμενων φορέων.

3. Σε αυτά που αφορούν κακοδιοίκηση και διαφθορά.

4. Σε αυτά που χρειάζονται κανονιστικές ρυθμίσεις, αποφάσεις οργάνων κλπ.

5. Σε αυτά που απαιτούν νομοθετικές παρεμβάσεις.

«Με το νέο μας εγχείρημα επιδιώκουμε να μετατρέψουμε την απρόσωπη σχέση της κρατικής/δημόσιας λειτουργίας με τους κατοίκους αυτής της χώρας σε μια πιο προσωπική, ειδικά όσον αφορά τους αδύναμους πολίτες», δηλώνει ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας, κ. Φλαμπουράρης, προσθέτοντας ότι η νέα ιστοσελίδα «δεν έρχεται να πάρει τη δουλειά των Παρατηρητηρίων και των Συνηγόρων, ούτε να υποκαταστήσει δημόσιες υπηρεσίες. Σκοπεύει να εισπράξει χωρίς τη διαμεσολάβηση πολυδαίδαλων διαδικασιών και γραφειοκρατίας τα προβλήματα των ανθρώπων. Να τα επεξεργαστεί, να τα ιεραρχήσει και να απαιτήσει άμεσες λύσεις. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα στην καθημερινότητά μας. Με πάθος, πρωτοβουλίες και επιμονή στη λύση των προβλημάτων, θέλουμε να ακούσουμε πραγματικά την κοινωνία, να συστρατευτούμε στο πλευρό κάθε δημιουργικής δημόσιας λειτουργίας και να γίνουμε ο …εφιάλτης των ανάλγητων».

Το αίτημα για νύφη

Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, άλλα που μπορούν να λυθούν εύκολα και άλλα δυσεπίλυτα, αφού έχουν κολλήσει για χρόνια. Υπάρχει, βέβαια, και ένα ποσοστό των αιτημάτων, της τάξης του 5%, που είναι απλές διαμαρτυρίες. Κάποιοι μπαίνουν στην ιστοσελίδα για να διαμαρτυρηθούν όσον αφορά την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική ή για να πουν τον πόνο τους, που είναι εντελώς άσχετος με την κυβέρνηση, τις δημόσιες υπηρεσίες και το κράτος.

Παραμονές του Αγίου Βαλεντίνου, ένας πολίτης έστειλε αίτημα ζητώντας να του βρουν από το υπουργείο Επικρατείας…. Γυναίκα! Την επόμενη ημέρα στον Τύπο υπήρχε σχετική γελοιογραφία που έδειχνε τον υπουργό να σηκώνει το τηλέφωνο και να λέει… «Θα γυρίσει… Έλα μην κλαις… Εκανε μια επιπολαιότητα… Εσένα αγαπά». Το φοβερό είναι ότι ο γελοιογράφος δεν ήξερε καν ότι είχε σταλεί όντως τέτοιου είδους μήνυμα.

Και άλλα ευτράπελα

Τα περισσότερα ζητήματα που φθάνουν στο kathimerinotita.gov.gr αφορούν συντάξεις, «κόκκινα» δάνεια, ρύθμιση χρεών, δημόσιες υπηρεσίες που δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα και διαμαρτυρίες για την υψηλή φορολογία.

Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν και πάρα πολλά μηνύματα που σχετίζονται με την ελλιπή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Δεν θα μπορούσαν όμως να λείπουν και τα ευτράπελα.

Ένας κύριος ζήτησε να μεσολαβήσει το υπουργείο Επικρατείας προκειμένου να αλλάξει ο …διαχειριστής της πολυκατοικίας του, ενώ στον Πειραιά υπάρχει περίπτωση ατόμου με ειδικές ανάγκες που έχει πάρει ειδική άδεια για να παρκάρει έξω από το σπίτι του, αλλά μονίμως σταθμεύει το όχημά του… πάνω στο πεζοδρόμιο, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο τους πεζούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ