Κοινωνία

Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα: Μαθητής από τα Χανιά κατασκεύασε τρισδιάστατο εκτυπωτή

Ένα χειροποίητο, τρισδιάστατο εκτυπωτή (3D Printer) κατάφερε να κατασκευάσει ένας μαθητής - εφευρέτης με «όπλο» του τη θέληση για δημιουργία και αξιοποιώντας πληροφορίες από το διαδίκτυο.

Σήμερα το μεσημέρι μάλιστα τον βράβευσε ο δήμος Χανίων και το δημοτικό συμβούλιο.

Πρόκειται για το μαθητή της τρίτης τάξης του Επαγγελματικού Λυκείου Ελευθερίου Βενιζέλου, Σήφη Ματσαμάκη που με την καθοδήγηση των καθηγητών του, που του έδωσαν τις βασικές αρχές, προχώρησε στην κατασκευή του μηχανήματος χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, υλικά και εξαρτήματα από το ξυλουργείο του πατέρα του και ενσωματώνοντας δικές του πατέντες ώστε ο εκτυπωτής να είναι λειτουργικός.

Η διαδικασία κατασκευής του μηχανήματος κράτησε 3 με 4 μήνες με τη μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισε να είναι η εξεύρεση κάποιων εξαρτημάτων που χρειάστηκε να παραγγείλει από το εξωτερικό.

Το κόστος κατασκευής ήταν περίπου 350-400 ευρώ και ήδη ο μαθητής - κατασκευαστής προχωρεί σε αναβάθμιση της κατασκευής του.

«Ο εκτυπωτής μου είναι ανοικτού κώδικα και δέχεται πολλές μετατροπές. Λειτουργεί με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή στον οποίο σχεδιάζω ότι θέλω να τυπώσω» δήλωσε ο νεαρός μαθητής αποκαλύπτοντας ότι το επόμενο πρότζεκτ του -που ήδη βρίσκεται στα σκαριά- είναι ένας ρομποτικός βραχίονας.

«Η προσπάθεια και το αποτέλεσμα του Σήφη έχει εμπνεύσει τους συμμαθητές του, αλλά και τους καθηγητές του και δείχνει τις δυνατότητες που έχουν τα παιδιά και η τεχνική εκπαίδευση» δήλωσε η διευθύντρια του σχολείου Θεοδώρα Αθανασοπούλου επισημαίνοντας ότι το σχολείο θα στηρίζει πάντα κάθε τέτοια προσπάθεια «για να πηγαίνουν μπροστά τα παιδιά μας» όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Μπορώ να πω ότι ο Σήφης ήταν από τα παιδιά που από την αρχή φάνηκε ότι είχε το χάρισμα. Αυτό το παιδί βλέπει μπροστά» δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής πληροφορικής του ΕΠΑΛ Μιχάλης Μελιουδάκης.

Κατά την τελετή βράβευσης ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας δώρισε στο μαθητή ένα τάμπλετ και του παρέδωσε αναμνηστικό δίπλωμα, ενώ ο μαθητής δέχτηκε τα συγχαρητήρια από όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...