Κοινωνία

Τρεις συμβουλές από το Χάρβαρντ για να θυμάστε τα όνειρά σας

Είστε από εκείνους που θυμώνουν προσπαθώντας να θυμηθούν εκείνο το «ωραίο όνειρο» ή εκείνο το «πολύ περίεργο» και δεν τα καταφέρνουν; Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ έχει για εσάς μερικές συμβουλές, που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα σας βοηθήσουν να θυμάστε τα όνειρά σας.

Η μελέτη έγινε από τον βοηθό καθηγητή Ρόμπερτ Στίκγκολντ και κατέληξε στις εξής απλές συμβουλές: Αμέσως πριν κοιμηθείτε, πιείτε τρία ποτήρια νερό, επαναλάβατε την φράση «θα θυμηθώ τα όνειρά μου» τρεις φορές και τοποθετείστε δίπλα σας ένα σημειωματάριο με ένα στυλό.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η ποσότητα του νερού καταστέλλει το 5ο στάδιο του ύπνου -γνωστό και ως REM- με αποτέλεσμα να ξυπνήσουμε για να πάμε στην τουαλέτα. Ξυπνώντας στη φάση αυτή, συνήθως θυμόμαστε ξεκάθαρα τα όνειρά μας. Προσοχή πάντως, ακόμα και ποτά με λίγο αλκοόλ, όπως το κρασί και η μπύρα, έχουν αντίθετα αποτελέσματα, ενισχύουν δηλαδή το REM, οπότε συνιστάται μόνο νερό.

«Όταν πέφτουμε για ύπνο όλα τα γεγονότα της ημέρας περνάνε από το μυαλό μας. Εξελικτικά είναι μία περίοδος κατά την οποία ο εγκέφαλος προσπαθεί να καταλάβει τι να επεξεργασθεί όταν αποκοιμηθεί. Βάζοντας το "να θυμηθώ τα όνειρά μου" στη λίστα, ενδέχεται να τα θυμηθούμε. Ξυπνώντας δεν πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια, ούτε να κουνηθούμε, ούτε να πούμε οτιδήποτε -κάθε αισθητηριακή αντίληψη ή κίνηση τείνει να εξαφανίσει την ανάμνηση ενός ονείρου. Εάν γυρίσεις στο πλάι και πεις στον/στην σύντροφό τους ότι μόλις είδες ένα ωραίο όνειρο, αμέσως θα το χάσεις από τη μνήμη», λέει ο Στίκγκολντ.

Αυτό που συμβουλεύει ουσιαστικά είναι να παραμείνουμε μισοκοιμισμένοι και να προσπαθούμε να το κρατήσουμε στη μνήμη μας. Με τη διαδικασία αυτή, λέει ο αμερικανός ψυχίατρος, η μνήμη αποθηκεύεται με διαφορετικό τρόπο και έτσι το όνειρο παραμένει ζωντανό. Άλλη μία συμβουλή είναι να «βυθιστούμε» πάλι στο όνειρο και να συλλέξουμε όλο και περισσότερες λεπτομέρειες. Για δύο εβδομάδες, μας παροτρύνει ο Στίκγκολντ, να λέμε στον εαυτό μας: «θυμήσου τα όνειρά σου»! Έπειτα από μία τέτοια «εξάσκηση», προβλέπω, λέει ο αμερικανός ψυχίατρος, τουλάχιστον το 80% των ανθρώπων που συνήθως λένε ότι δεν ονειρεύονται, πλέον θα μπορούν να το κάνουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ