Εθνικά θέματα

Τελετή αποφοίτησης αλεξιπτωτιστών: Δείτε εικόνες από την εκπαίδευση

Την Παρασκευή 03 Φεβρουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης των εκπαιδευθέντων στο Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστών (ΣΒΕΑ).

Τα αποφοιτήρια, καθώς και τα διακριτικά Πτερύγων Αλεξιπτωτιστή στους αποφοιτήσαντες Αξιωματικούς, Μονίμους Υπαξιωματικούς και Στρατευσίμους Οπλίτες της 2016 Ε/ΕΣΣΟ, επιδόθηκαν από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ, Υποστράτηγο Βασίλειο Κουκουλομμάτη.

Η συγκρότηση της Σχολής Αλεξιπτωτιστών έλαβε χώρα το 1955 υπό τη διοίκηση του Τχη (ΠΖ) Παπαθανασίου Περικλή και εγκαταστάθηκε στην παραλία Ασπροπύργου Αττικής.

Η Βασική εκπαίδευση Αλεξιπτωτιστού

Σκοπός του ΣΒΕΑ είναι η δημιουργία πτυχιούχων αλεξιπτωτιστών  Στατικού Ιμάντα (στελεχών και στρατεύσιμων) που εν συνεχεία επανδρώνουν τις Μοίρες Αλεξιπτωτιστών (1η & 2η ΜΑΛ) καθώς επίσης και λοιπών μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ. Παράλληλα στη ΣΧΑΛ εκπαιδεύονται και στελέχη μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού (ΔΥΚ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (31η ΜΕΕΔ).

Η διάρκεια εκπαίδευσης είναι  4 εβδομάδες, εκ των οποίων δύο (2) αφορούν την επίγειο εκπαίδευση και δύο (2)  την εκτέλεση αλμάτων από αεροσκάφη C-130B/H Hercules της ΠΑ και CH-47DG/SD Chinook της Αεροπορίας Στρατού.

Στα αντικείμενα Εκπαιδεύσεως περιλαμβάνονται
α.  Ο χειρισμός και λειτουργία των αλεξιπτώτων στατικού ιμάντα.
β.  Τεχνικές  εξόδου από το Α/Φ και Ε/Π, προσγείωσης, προσθαλάσσωσης και αποφυγής επιγείων εμποδίων.
γ.  Εθισμός των εκπαιδευομένων σε πτώσεις από Αεροσκάφος ημέρα και νύχτα με ή χωρίς φόρτο μάχης
.

Για την απόκτηση πτυχίου απαιτούνται πέντε (5) επιτυχείς πτώσεις από ύψος χιλίων διακοσίων(1.200) ποδών ως εξής:
α) Τρεις (3) ημέρας χωρίς φόρτο
β) Μία (1) ημέρας με φόρτο και όπλο
γ) Μία (1) νύκτας     

Πύργος Εκπαιδεύσεως

Ο πύργος εκπαιδεύσως ή πιο συχνά πύργος 34 ποδών (11 μέτρα) είναι η κύρια μέθοδος εκπαίδευσης των υποψήφιων αλεξιπτωτιστών για τη σωστή έξοδο από το αεροσκάφος ή ελικόπτερο. Ο πύργος διαθέτει ένα ομοίωμα αεροπλάνου που έχει δεξιά και αριστερά του συρματόσχοινα στα οποία προσαρμόζονται ιμάντες αντίστοιχοι με αυτούς του αλεξιπτώτου ώστε να επιτρέπει εκπαίδευση σε δύο ομάδες ταυτόχρονα.

Με αυτό τον τρόπο οι υποψήφιοι έχουν την πρώτη επαφή τους με άλμα στο κενό με δυνατότητα εξόδου από πόρτα αρχηγού (δεξιά) αλλά και πόρτα βοηθού (αριστερά).

Ο πύργος είναι ένα από τα βασικότερα μέσα εκπαιδεύσεως καθώς καλύπτει τρία από τα πέντε βασικά βήματα ενός άλματος στατικού ιμάντα. Είναι πολύ ρεαλιστική προσομοίωση της εξόδου (πρώτο βήμα), του ελέγχου (δεύτερο βήμα) καθώς και της προετοιμασίας για προσγείωση (τέταρτο βήμα). Επίσης, είναι το πιο εύχρηστο μέσο για εκπαίδευση στα βήματα απεμπλοκής με ασφάλεια.

Κατά τα άλματα από τον πύργο οι εκπαιδευτές παρατηρούν τόσο από το έδαφος όσο και από τον πύργο (αρχηγός ρίψης) και μπορούν να κάνουν άμεσες διορθώσεις ή να διατάξουν τον υποψήφιο αλεξιπτωτιστή να εκτελέσει βήματα μερικής ή/και ολικής εμπλοκής. Στο τέλος υπάρχει ένα μεγάλο δίχτυ στο οποίο πιάνονται οι υποψήφιοι αλεξιπτωτιστές.

Επιπλέον υπάρχει σειρά άλλων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων που σκοπό έχουν να προετοιμάσουν τους υποψήφιους αλεξιπτωτιστές για όλα τα στάδια ενός άλματος, από τη φόρτωση, μέχρι την έξοδο, την ανάπτυξη θόλου, τη διαδικασία αντιμετώπισης εμοπλοκών και την τελική φάση προσγείωσης. Στόχος είναι οι γνώσεις να εμπεδωθούν σε βαθμό αυτοματισμού ενώ παράλληλα να ενισχυθεί η φυσική κατάσταση, ειδικά η ενδυνάμωση των κάτω άκρων προκειμένου οι εκπαιδευόμενοι να μπορούν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία και απόλυτη ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι στη ΣΧΑΛ η εκπαίδευση χαρακτηρίζεται από επίμονη σωματική προετοιμασία, πειθαρχία και σκληρό πρόγραμμα εκπαίδευσης που απαιτεί από τους υποψήφιους αλεξιπτωτιστές προπάντων ισχυρή θέληση, πέραν από τη σωματική ικανότητα προκειμένου να ολοκληρώσει επιτυχώς το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστού.

onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ