Κόσμος

Συρία: Οι αντάρτες κατέλαβαν από το ISIS τα περίχωρα της αλ Μπαμπ με τις «πλάτες» της Τουρκίας (βίντεο)

Οι Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία κατέλαβαν τα περίχωρα της πόλης αλ Μπαμπ, στη βόρεια Συρία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Επί του παρόντος η πόλη πολιορκείται απ' όλες τις πλευρές. Τα περιφερειακά προάστιά της έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο των συριακών ανταρτικών δυνάμεων», τόνισε ο Γιλντιρίμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα έχει παρουσιάσει ένα λεπτομερές σχέδιο για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη Ράκα, το προπύργιό του στη βόρεια Συρία, ενώ για το θέμα αυτό είναι σε εξέλιξη συζητήσεις.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV ο Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε ότι τις τελευταίες 10 ημέρες υπήρξε καλύτερος συντονισμός με τις δυνάμεις του συνασπισμού που μάχεται το ΙΚ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Πρόσθεσε, δε, ότι προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης ανάμεσα στις συριακές πόλεις Αζάζ και Τζαράμπλους.

https://www.youtube.com/watch?v=eDz9P8xvqwg

 

Δύο Τούρκοι στρατιώτες νεκροί

Δύο Τούρκοι στρατιώτες, πάντως, έχασαν τη ζωή τους και 15 ακόμη τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, όπως ανέφερε ο τουρκικός στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Με την επιχείρηση της χθεσινής νύκτας (στην αλ Μπαμπ), οι άμυνες του ΙΚ έχουν πέσει και τώρα η προέλαση συνεχίζεται», δήλωσε ένας αξιωματικός των Σύρων ανταρτών από την πόλη Γκαζιάντεπ, προσθέτοντας ότι ο τουρκικός στρατός έστειλε ενισχύσεις στην περιοχή πριν από περίπου μία εβδομάδα.

Η αλ Μπαμπ αποτελούσε μεγάλο στόχο της τουρκικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, με στόχο να εκδιώξει τους τζιχαντιστές από τη μεθόριο και να αποτρέψει τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ Κούρδους πολιτοφύλακες να σημειώσουν νέες νίκες.

Η μάχη για την αλ Μπαμπ έχει αυξήσει τις πιθανότητες να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ του τουρκικού και του συριακού στρατού, ο οποίος έχει προωθηθεί λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις νότιες συνοικίες της πόλης.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επεσήμανε σήμερα ότι οι Σύροι αντάρτες και οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις έχουν σημειώσει μεγάλες προόδους στη βόρεια Συρία στη μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι επόμενος στόχος της Τουρκίας θα είναι η Ράκα στη Συρία, η ντε φάκτο πρωτεύουσα του ΙΚ.

https://youtu.be/hrBziB8ntKg

Τους 46 έφτασαν οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές στην Ιντλίμπ εναντίον του πρώην συριακού βραχίονα της αλ Κάιντα

Την ίδια ώρα, οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν χθες Τρίτη στην Ιντλίμπ εναντίον θέσεων του πρώην βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία προκάλεσαν το θάνατο 46 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 24 άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο έκανε λόγο χθες για 37 νεκρούς, εκ των οποίων 11 γυναίκες και 10 παιδιά, αφού είχε διευκρινίσει ότι ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί εξαιτίας της σοβαρότητας των τραυμάτων πολλών ανθρώπων.

Οι επιδρομές έγιναν τα ξημερώματα με στόχο θέσεις της Φάταχ αλ Σαμ στην Ιντλίμπ και στα περίχωρά της, διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επαρχία Ιντλίμπ βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στα χέρια της Φάταχ αλ Σαμ, που έχει συμμαχήσει με διάφορες άλλες οργανώσεις ανταρτών.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε τέλος ότι οι επιδρομές έγιναν από αεροσκάφη είτε του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ή της Ρωσίας, συμμάχου του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Παρόλα αυτά, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διέψευσαν κατηγορηματικά ότι εμπλέκονται στις σημερινές επιδρομές και τόνισαν ότι δεν έχουν πλήξει στόχους στην Ιντλίμπ από την αρχή της χρονιάς.

https://youtu.be/PkjEvRfhGMc

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ