Υγεία

Πως θα διαλέξετε φρέσκα ψάρια για το τραπέζι σας

Οι διατροφολόγοι δεν παύουν να μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να βάλουμε το ψάρι στη διατροφή μας. Τι θα πρέπει να προσέξουμε ωστόσο, για να εξασφαλίσουμε ότι το ψάρι που θα καταλήξει στο τραπέζι μας είναι φρέσκο;

1. Να έχει καθαρά και λαμπερά μάτια. Τα μπαγιάτικα ψάρια έχουν θολά μάτια, λόγω της ανάπτυξης μικροοργανισμών.

2. Ελέγξτε τα βράγχια του. Πρέπει να έχουν λαμπερό κόκκινο χρώμα και να μην φέρουν βλέννες. Προς αποφυγή του ελέγχου των ματιών και των βραγχίων από τους καταναλωτές, οι ψαράδες ενίοτε κόβουν τα κεφάλια των ψαριών. Προσοχή λοιπόν στα ακέφαλα ψάρια που θα δείτε στον πάγκο του ιχθυοπώλη.

3. Να έχει ζωηρό χρώμα. Τα πιο φρέσκα ψάρια έχουν και εντονότερο χρώμα.

Οι άκρες της σάρκας του ψαριού δεν πρέπει να είναι σκούρες, ούτε να φέρουν καφέ ή κιτρινωπούς αποχρωματισμούς.

4. Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, ένα ψάρι που μυρίζει ψαρίλα δεν είναι φρέσκο. Σημαίνει ότι το ψάρι είναι τουλάχιστον 3-4 ημερών. Το φρέσκο ψάρι μυρίζει θάλασσα. Όταν τα ψάρια αναδίδουν άσχημη μυρωδιά ή μυρωδιά αμμωνίας είναι πολύ μπαγιάτικα ή χαμηλής ποιότητας.

5. Το δέρμα του πρέπει να είναι γυαλιστερό και όχι αφυδατωμένο.

6. Πιέστε τη σάρκα του με το δάχτυλό σας. Αν η σάρκα υποχωρήσει και παραμείνει εκεί, μην το αγοράσετε.

7. Τοποθετήστε το ψάρι στην παλάμη σας κατά τρόπο ώστε το κεφάλι και η ουρά του να προεξέχουν από αυτήν. Αν το ψάρι είναι μπαγιάτικο, η ουρά και το κεφάλι γυρνούν προς τα κάτω, ενώ στα φρέσκα ψάρια, τόσο η ουρά όσο και το κεφάλι παραμένουν στο επίπεδο της παλάμης. Το φρέσκο ψάρι βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση νεκρικής ακαμψίας, ενώ σε ένα μπαγιάτικο ψάρι η κατάσταση αυτή έχει παρέλθει.

8. Το φρέσκο ψάρι είναι πιο δύσκολο στο καθάρισμα (απολέπιση).

9. Αν ρίξετε ένα μπαγιάτικο ψάρι σε μια λεκάνη με νερό, εκείνο θα επιπλεύσει. Ο λόγος είναι ότι έχουν σχηματιστεί αέρια ότι στο εσωτερικό του, από τη δράση των μικροοργανισμών της σήψης, που το κρατούν στην επιφάνεια.

10. Προσοχή στην ετικέτα. Τα ψάρια πρέπει να αναφέρουν στην ετικέτα τους τη μέθοδο παραγωγής τους, αν δηλαδή προέρχονται από αλιεία ή υδατοκαλλιέργεια, την περιοχή παραγωγής και την εμπορική ονομασία του είδους. Επίσης, την ημερομηνία αλίευσης ή συγκομιδής (για τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας) και το αν και κατά πόσο το προϊόν είναι νωπό ή έχει αποψυχθεί.

stogiatro.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...