Πολιτική

Ποιοι Γερμανοί βουλευτές έβαλαν πάγο στο «διαζύγιο» Αθήνας - ΔΝΤ

«Πάγο» στο διαζύγιο Ελλάδας - ΔΝΤ έβαλαν Γερμανοί βουλευτές -κυρίως από τους Βαυαρούς εταίρους στον κυβερνητικό συνασπισμό- προβάλλοντας το επιχείρημα ότι, η ελληνική διάσωση θα κοστίσει στη Γερμανία πιο ακριβά εάν αποχωρήσει το Ταμείο.

Άλλοι, έσπευσαν να διευκρινίσουν πως οι απόψεις του επικεφαλής της Κ.Ο του Ευρωπαϊκού
Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, ότι το Βερολίνο μπορεί να αφήσει το ΔΝΤ να αποχωρήσει από το ελληνικό ζήτημα αφού δεν θέλει «κούρεμα» του χρέους, απηχούν τη θέση του ΕΛΚ και όχι αυτή του Βερολίνου, ενώ, πολλοί ήταν αυτοί που επεσήμαναν ότι θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα:ότι εγκρίθηκε από την Bundestag (ομοσπονδιακή βουλή).
Κι ενώ η χώρα βρίσκεται λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, η Μέρκελ δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τους Βαυαρούς κυβερνητικούς εταίρους για να παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο επικεφαλής της Κ.Ο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Φόλκερ Κάουντερ, έσπευσε να διαψεύσει τις δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κ.Ο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την επικείμενη μεταστροφή βουλευτών από το CDU/CSU σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Φόλκερ Κάουντερ τόνισε πως, το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, διαφορετικά δεν μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ζήτησε από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις αν και δήλωσε απογοητευμένος για το ότι η Αθήνα έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα το ήμισυ των υποσχέσεών της.

Από την πλευρά του, ο Μάρκους Ζέντερ, υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών του Ζέεχοφερ (CSU) επεσήμανε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα του Μονάχου «Münchner Merkur» πως, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν μπορεί να δοθεί άλλη βοήθεια στην Ελλάδα.

«Χωρίς το Ταμείο, η ελληνική διάσωση θα κοστίσει ακριβά στη Γερμανία. Αν αποδεσμευτεί το Ταμείο από τις ευθύνες του, αυτό θα ζημίωνε καίρια την αξιοπιστία μας απέναντι στους πολίτες», υπογράμμισε. Aλλά και ο Χανς Μίχελμπαχ από το βαυαρικό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών, επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού, απέρριψε τις δηλώσεις Βέμπερ χαρακτηρίζοντας κι αυτός τη συμμετοχή του Ταμείου αναγκαία και καταλογίζοντας στον ευρωβουλευτή ότι έκανε αυτές τις δηλώσεις χωρίς να έχει συνεννοηθεί με κανέναν.

Ο Έκχαρντ Ρέμπεργκ, εκπρόσωπος σε θέματα προϋπολογισμού της Κ.Ο των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η απόφαση της Bundestag για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι δεσμευτική. «Σε περίπτωση που δεν συμμετάσχει, αφαιρείται η βάση και η βουλή θα πρέπει να ασχοληθεί εκ νέου με το θέμα», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ