Υγεία

Πίνετε κρασί, κάνει καλό! Αυτά είναι τα συστατικά που το κάνουν ευεργετικό

Παρόλο που  οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πίνουν κρασί για τα πιθανά  υγιεινά οφέλη του, είναι ενδιαφέρον να δούμε τι είναι μέσα σε ένα ποτήρι κρασί, μαζί την θερμιδική περιεκτικότητα του. Πέρα από την απόλαυση, τα κόκκινα κρασιά είναι γνωστά και για τα δυνητικά υγιεινά οφέλη τους. Τα αντιοξειδωτικά, τα  φλαβονοειδοί, οι  πολυφαινόλες είναι οι πιο συχνά ενώσεις  που έχουν πλέον βρέθεί στο κρασί. 

Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι το κόκκινο κρασί ανεβάζει τα επίπεδα λήψεως HDL, ή της «καλής» χοληστερίνης, η οποία προστατεύει τις αρτηρίες.

Ενώ το κρασί είναι γεμάτο με όλα τα καλά πράγματα που αναφέραμε, η αλήθεια είναι ότι το κρασί είναι κυρίως νερό. Ίσως το 1,5% του οίνου προέρχεται από στερεά υλικά. Το υπόλοιπο αποτελείται από αλκοόλ, υδατάνθρακες και νερό. Με αυτό κατά νου, πόσες θερμίδες κατά μέσο όρο παίρνουμε όταν απολαμβάνουμε ένα ποτήρι κρασί; Το ποσό των θερμίδων που βρέθηκαν στο κρασί ποικίλλει, ανάλογα με τον τύπο του κρασιού. Τα γλυκά για παράδειγμα περιέχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από το κόκκινο ή το λευκό κρασί. Τα Ξηρά κόκκινα και τα λευκά κρασιά κατά μέσο όρο περιλαμβάνουν λιγότερο από 3 γραμμάρια υπολειμματικών σακχάρεων ανά λίτρο. Τα γλυκά κρασιά ποικίλλουν ευρέως, ανάλογα με το επίπεδο της γλυκύτητας. Κατά μέσο όρο περιέχουν μεταξύ 20 με 150 γραμμάρια ανά  λίτρο σε υπολειμματικά σάκχαρα.

Συνεχώς αναζητούμε τρόπους να κάψουμε θερμίδες από την διατροφή μας. Ο λόγος μάλλον γνωστός για κάποιους. Όμως το κρασί προσφέρει απόλαυση παρά θερμίδες οπότε έχει μια σταθερή θέση στην διατροφή μας.

Lithos Digital

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ