Αρχείο

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν «παίζει» το κεφάλι του στην Αλ Μπάμπ - Επιχειρεί προσέγγιση ξανά με τις ΗΠΑ αλλά η Ρωσία τον περιμένει στη... γωνία!

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν παίζει το κεφάλι του στην Αλ Μπάμπ. Επιχειρεί προκειμένου να καταλάβει την στρατηγικής σημασίας αυτή πόλη στη Συρία να κάνει άνοιγμα τώρα στον νέο Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ξεχνώντας προφανώς πως βρίσκεται εκεί που είναι λόγω της Ρωσίας.

Η Αλ Μπάμπ είναι κομβικής σημασίας πόλη διότι οι Κούρδοι τη μετατρέπουν σε προπύργιο για να αναπτύξουν τρόπον τινά τις δομές ενός ανεξάρτητου κράτους. Η Άγκυρα επ' ουδενί το θέλει αυτό, αλλά πλέον βρήκε... τοίχο. Η Ρωσία δεν της επιτρέπει να κάνει βήμα παραπέρα και οι Τούρκοι έχουν χάσει περισσότερα από 100 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα και δεκάδες στρατιώτες.

Οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει άριστες σχέσεις με τους Κούρδους και σε συνεργασία κατάφεραν να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές από τη Συρία και να καταφέρουν σε βάρος του ISIS μεγάλα και καίρια πλήγματα. Σημειώνεται πώς ο ISIS είναι δημιούργημα των ΗΠΑ με τη συνδρομή της Τουρκίας, η οποία τον εξόπλιζε. Το γεγονός ότι η Μόσχα δέχθηκε να βάλει πόδι η Τουρκία στη Συρία δεν σημαίνει κι' όλας ότι θα την αφήσει να παίξει και ρόλο ρυθμιστή στην περιοχή.

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν έχει καταλάβει πλέον πώς τα περιθώρια με τους Ρώσους στενεύουν και επιχειρεί τώρα να καλοπιάσει τον Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να αναστείλει τα σχέδια για την ίδρυση κουρδικού κράτους στην περιοχή της Συρίας και με τουρκικά εδάφη. Το μήνυμα ωστόσο εστάλη στην Τουρκία με τον βομβαρδισμό του τουρκικού στρατώνα που στοίχισε τη ζωή σε 3 Τούρκους στρατιώτες και τον τραυματισμό 11 ακόμη.

Πριν συμβεί αυτό το περιστατικό που ήταν καθαρός βομβαρδισμός από ρωσικά αεροσκάφη κατά του Τούρκων ο Ερντογάν είχε συνομιλήσει με τον Τραμπ και ένα από τα θέματα που τέθηκε ήταν αυτό με τους Κούρδους στη Συρία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δηλαδή εκτίμησε πώς μπορεί να κάνει και πάλι το παιχνίδι των ΗΠΑ προκειμένου να γλυτώσει την απώλεια εδαφών.

Τα πίσω μπρος όμως του Ρ.Τ. Ερντογάν στην περιοχή μπορεί να τους κοστίσουν πολύ ακριβά. Ήδη το στραπάτσο είναι πολύ μεγάλο και ενδέχεται χωρίς να το καταλάβει να υποστεί τη χαριστική βολή. Μία φορά έχει «πουλήσει» την κάθε πλευρά. Δεύτερη μπορεί να μην υπάρξει.

Τι εννοούμε; Ο Τούρκος Πρόεδρος ακολούθησε την πολιτική των ΗΠΑ στη περιοχή και συνέβαλα τα μέγιστα προκειμένου να διαλυθεί η Συρία και να ανατραπεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ. Δεν τα κατάφερε όμως όπως θα ήθελε. Η Συρία μπήκε σε εμφύλιο πόλεμο αλλά ο Άσαντ κρατήθηκε στην εξουσία λόγω της παρέμβασης της Ρωσίας.

Μάλιστα έφτασε σε τέτοιο σημείο ο Ερντογάν να διατάξει την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Su-24 εντός της Συρίας, αλλά όταν η ρωσική Αρκούδα άρχισε να βρυχάται δεν ήξερε που να κρυφτεί. Μέσα σε λίγους μήνες άρχισε να μετράει τεράστιες οικονομικές ζημιές από το εμπάργκο στον ρωσικό τουρισμό και τα αγροτικά προιόντα, ενώ στους Τούρκους επιχειρηματίες επιβλήθηκε η βίζα.

Στρατιωτικά δε η Ρωσία είχε στοχοποιήσει μέχρι και το «Λευκό Παλάτι» του Ερντογάν και μία κίνηση του αρκούσε για να ισοπεδωθεί. Εκεί ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε την πρώτη κυβίστηση και από πολέμιος του Άσαντ βρέθηκε να τον υπερασπίζεται κιόλας. Πέραν της οικονομικής ζημιάς που υπέστη από το Νοέμβριο του 2015 που τα τουρκικά F-16 κατέρριψαν το ρωσικό Su-24 κινδύνευε και με τεράστια γεωπολιτική ήττα, αφού η Ρωσία στήριξε τους Κούρδους.

Από τον Ιούνιο του 2016 και μετά η Τουρκία λοιπόν συντάχθηκε με τη Ρωσία, αλλά τώρα που βρίσκεται να έχει «κολλήσει» στην Αλ Μπάμπ και βλέπει πως το σχέδιο για κουρδικό κράτος προχωράει είπε να κάνει άλλη μία στροφή, να αφήσει τους Ρώσους και να συνταχθεί με τον Τραμπ μήπως και σώσει τίποτα.

Η αλαζονεία τους και ο μεγαλοϊδεατισμός του δεν του επιτρέπει να αντιληφθεί πώς το να προσπαθεί να παίξει πότε με τις ΗΠΑ και πότε με τη Ρωσία, επειδή μόνο και μόνο θεωρεί πώς εξυπηρετούνται να δικά του συμφέροντα, ανοίγει τελικά τον λάκκο στον οποίο θα πέσει μέσα...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...