Ελληνοτουρκικά

Οι Τούρκοι αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας - «Mάζεψαν» παράνομους μετανάστες στην ελληνική περιοχή Έρευνας και Διάσωσης

Η Αγκυρα αντί να προσπαθήσει να ανακόψει το ρεύμα των προσφύγων, που φθάνουν μέσω γνωστών κυκλωμάτων κατά χιλιάδες στα μικρασιατικά παράλια, επιχειρεί με αφορμή την αρμοδιότητα και τη ζώνη ευθύνης Ερευνας και Διάσωσης (Search and Rescue – SAR) να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2017, η τουρκική Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών (SGK) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναγράφεται ότι: «Στις 01.25 ώρα της 22 Φεβρουαρίου 2017, ύστερα από καταγγελία, η SGK εντόπισε σκάφος που μετέφερε παράνομους μετανάστες, το οποίο είχε αναχωρήσει στις 00.53 ώρα από το ακρωτήριο Babakale της Τουρκίας, βόρεια της Μυτιλήνης. Στη συνέχεια, επειδή το εν λόγω σκάφος δεν σταμάτησε παρά τις προειδοποιήσεις που έγιναν, ανατέθηκε η αποστολή σε ένα πλοίο της SGK (σ.σ. εκτιμάται 1.700 τόνων τύπου κορβέτας) και σε δύο σκάφη της SGK να σταματήσουν το σκάφος με τους παράνομους μετανάστες. Τούτο επιτεύχθηκε στις 06.50 ώρα της ίδιας ημέρας, στα διεθνή ύδατα σε απόσταση 42 μιλίων από το Babakale. Αφού συνελήφθησαν, οι 51 παράνομοι μετανάστες (49 Πακιστανοί, 1 Αζερμπαϊτζανός και 1 Ουκρανός) μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Küçükkuyu, ενώ το σκάφος που αυτοί επέβαιναν μεταφέρθηκε στο λιμάνι Babakale». Ακολούθως παρατίθεται ο Χάρτης 1 που δημοσιοποίησε η τουρκική Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών.

Εφόσον τα στοιχεία αυτά που δημοσιοποίησαν οι Τούρκοι είναι αληθή, πρόκειται για μια ιδιαίτερα προκλητική ενέργεια της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδος, όπως γράφει ο Χρήστος Μηνάγιας για το liberal.gr.

«Δεν φοβόμαστε, αλλά ανησυχούμε», δηλώνει την ίδια στιγμή ο δήμαρχος των Οινουσσών Στέφανος Βογιατζής μιλώντας στο iefimerida.gr για την εντεινόμενη προκλητικότητα των Τούρκων.

«Είμαστε άγρυπνοι φρουροί»

«Το μήνυμα που θα ήθελα να δώσω από εδώ, από τις Οινούσσες στην πολιτική ηγεσία αλλά και στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας αλλά και στους απέναντι, είναι ότι είμαστε εδώ άγρυπνοι φρουροί», τονίζει ο κ. Βογιατζής και επισημαίνει ότι «όποτε και να μας χρειαστούν είμαστε στη διάθεσή τους και θα συνεχίσουμε να φυλάμε Θερμοπύλες, να μείνει ο τόπος μας ελληνικός, καθαρός και αμόλυντος και η ελληνική σημαία να κυματίζει για πάντα εδώ στις Οινούσσες».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΣ, ο δήμαρχος των Οινουσσών τονίζει ότι είναι πολύ σημαντική για τους κατοίκους. «Γιατί έρχονται οι άνθρωποι εδώ και μας ενθαρρύνουν. Βλέπουν την κατάσταση όπως είναι, μας λύνουν συγκεκριμένες απορίες, είναι κάτι καλό που υπάρχει μία τέτοια παρουσία και που βρίσκεται εδώ ο στρατός και το κράτος».

Από την άλλη, ο Στέφανος Βογιατζής δηλώνει συνηθισμένος στις τουρκικές προκλήσεις. «Εμείς είμαστε συνηθισμένοι όλα αυτά τα χρόνια. Εγώ από παιδάκι που ήμουνα θυμάμαι το ίδιο πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε με τους Τούρκους». Και προσθέτει: «Εμείς είμαστε φιλικοί ως προς αυτούς, αυτοί έρχονται και μας ενοχλούν εδώ πέρα και υπάρχει αυτή η διαμάχη».

Οσον αφορά στη δική του εκτίμηση γιατί η τουρκική προκλητικότητα έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού δηλώνει: «Εγώ πιστεύω ότι είναι θέμα στρατηγικής διοίκησης τους, Ότι ο Ερντογάν δεν έχει εδώ στα παράλια της Τουρκίας πολύ μεγάλη επιρροή και προσπαθεί τώρα με αυτά τα πράγματα να δημιουργήσει ρεύμα για το δημοψήφισμα που έχουν τον Απρίλη. Να γίνει ο απόλυτος άρχοντας για τα επόμενα 12 χρόνια».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...