Κόσμος

Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που είναι στην χώρα μας αρχικά είχαν σκοπό να διαφύγουν σε Ρωσία και Ουκρανία

Οι οκτώ  Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016  αρχικά είχαν σχέδια για  φυγή προς τη Ρωσία ή την Ουκρανία, αλλά αργότερα αποφάσισαν ότι η χώρα μας αποτελεί το καλύτερο και ασφαλέστερο για τους ίδιους προορισμό .

Πρόκειται για τις μαρτυρίες για τους οχτώ στρατιωτικούς οι οποίες  δημοσιοποιήθηκαν από τον τουρκικό τύπο .  

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, αρχικά ήταν  μια ομάδα 12 ατόμων που  επιβιβάστηκε σε ένα ελικόπτερο τύπου Skorsky S70 όταν απέτυχε η απόπειρα πραξικοπήματος , πετώντας  από την στρατιωτική βάση στην στη συνοικία Riva της Κωνσταντινούπολης.

Οι μάρτυρες είπαν ότι μετά από μια σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών, οι οκτώ στρατιωτικοί αποφάσισαν  να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ κάποιοι  αποφάσισαν να μην τους ακολουθήσουν.

Οι φυγάδες φέρεται πρώτα να σκέφθηκαν να πετάξουν  προς τη Ρωσία, αλλά δεν ήταν σίγουροι, λόγω των  τεταμένων σχέσεων  Ρωσίας-Τουρκίας.

Αργότερα σκέφθηκαν  την Ουκρανία, αλλά ούτε και αυτή η επιλογή δεν ευοδώθηκε , λόγω της πολιτικής αναταραχής στη χώρα.

Στην συνέχεια αποφάσισαν να μεταβούν στην Ελλάδα και αναχώρησαν από την περιοχή Riva για το αεροδρόμιο στην  Αλεξανδρούπολη.

 Οι ύποπτοι σύμφωνα με τους Τούρκους κατηγορούνται για «προσπάθεια συμμετοχής σε  στρατιωτικό πραξικόπημα», «προσπάθεια δολοφονίας του προέδρου», «ληστεία» και «πρόκληση ζημιάς σε δημόσια περιουσία».

Το άνοιγμα των τηλεφωνικών αρχείων των οχτώ έδειξε ότι,  οι τέσσερις στρατιωτικοί είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες με δύο αρχιπραξικοπηματίες, που ήταν επικεφαλής της ομάδας που αποστάλθηκε στην Μαρμαρίδα να δολοφονήσει τον Πρόεδρο Ρ.Ν. Ερντογάν .

Οι κατηγορίες με τις οποίες βαρύνονται οι ύποπτοι, γράφει τουρκική εφημερίδα,  «δεν καλύπτονται από την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου, διότι οι στρατιωτικοί αυτοί προσπάθησαν  να δολοφονήσουν  τον ηγέτη του τουρκικού κράτους ή την οικογένειά του και ως τέτοιο  δεν θεωρείται  πολιτικό έγκλημα».

Το ανώτατο δικαστήριο στην Ελλάδα στις 26 Ιανουαρίου απέρριψε αίτημα έκδοσης των προαναφερθέντων στην Τουρκία, τονίζοντας ότι οι οκτώ άνδρες δεν θα έχουν  δίκαιη δίκη στην χώρα  και ότι η ζωή τους θα ήταν σε κίνδυνο εάν επιστρέψουν.

Η απόφαση προκάλεσε την οργή της τουρκικής πολιτικής εξουσίας , ενώ οι  διαδικασίες αίτησης ασύλου από τους στρατιωτικούς  βρίσκεται  σε εξέλιξη.

Αυτούς ειδικά οι Τούρκοι αν τους είχαμε παραδώσει θα τους «κρέμαγαν ανάποδα» για παραδειγματισμό των υπολοίπων που θα θελήσουν να πράξουν με τον ίδιο τρόπο.  

Όσο για το μέλλον αυτών των "οχτώ", είναι σχετικά προφανές  ότι αυτοί θα ταξιδέψουν μετά από κάποιο διάστημα σε άλλη χώρα μακρυά από την Τουρκία για να σωθούν από  τους επίδοξους δολοφόνους της ΜΙΤ, που θα τους κυνηγούν για τα επόμενα 10 χρόνια.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ