Κόσμος

Εκλογές στην Ολλανδία: Τρίζει η καρέκλα του Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν αισθάνεται καλά τελευταία. Κινδυνεύει να μείνει χωρίς δουλειά. Όχι μόνο στην χώρα του, την Ολλανδία, ως υπουργός Οικονομικών αλλά και στο Eurogroup, ως επικεφαλής του.

Αυτό, γιατί στις εκλογές που θα γίνουν στις 15 Μαρτίου στην Ολλανδία το κόμμα του Ντάισελμπλουμ είναι με την πλάτη στον τοίχο. Το Εργατικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει, απειλείται με το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του. Στις εκλογές του 2012 συγκέντρωσε το 25% των ψήφων και κατέλαβε τις 38 από τις 150 έδρες στην Άνω Βουλή. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις σήμερα θα καταλάμβανε 13 έδρες, δηλαδή ένα ποσοστό γύρω στο 8%.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ως υπουργός Οικονομικών χαίρει εκτιμήσεως στη χώρα του. Οι Ολλανδοί τον εκτιμούν διότι είναι οικονόμος και νηφάλιος. Μετά το τελευταίο Eurogroup ο Σόιμπλε τον αποθέωσε λέγοντας ότι έκανε καλή δουλειά για την βρεθεί λύση στο θέμα της Ελλάδας. Όμως αν ηττηθεί στην Ολλανδία θα χάσει την δουλειά του και στις Βρυξέλλες.
Στις 15 Μαρτίου διεξάγονται οι ολλανδικές βουλευτικές εκλογές. Το Εργατικό Κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ απειλείται με πανωλεθρία και ο πρόεδρος του Eurogroup βρίσκεται σε δύσκολη θέση

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπεται ρητώς πως ο πρόεδρος του Eurogroup εκλέγεται για 2,5 χρόνια. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει πάντως δηλώσει πως θα ήθελε να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα τόσο ως υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας όσο και ως πρόεδρος του Eurogroup.

Ωστόσο εάν χάσει τη θέση του στο ολλανδικό υπ. Οικονομικών μετά τις επερχόμενες εκλογές στην Ολλανδία, θα είναι δύσκολο να συνεχίσει να διατελεί και πρόεδρος του Eurogroup. Μέχρι να ορκιστεί βέβαια η νέα ολλανδική κυβέρνηση, θα μπορούσε χωρίς πρόβλημα να ασκεί τα καθήκοντά του ως πρόεδρος του Eurogroup και να προΐσταται της επόμενης συνάντησης στις αρχές Απριλίου στη Μάλτα.

Την ευρωπαϊκή θητεία του ωστόσο μέχρι το 2018 θα μπορούσε να την ολοκληρώσει μόνο εάν συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών. Αλλά ακόμα όμως και εάν συμφωνούσαν, πώς θα ήταν στην Ολλανδία εάν ένας πρώην υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να δώσει οδηγίες σε έναν διάδοχο του; Πόσο μάλλον εάν αυτός είναι από το χώρο των ακροδεξιών του Γκερτ Βίλντερς. Ένα πράγμα είναι πάντως βέβαιο: η Ευρωζώνη δεν χρειάζεται και νέες εντάσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...