Κοινωνία

Έρχεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση – Πότε θα αρχίσει η εφαρμογή της

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση (e-invoicing), η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο 2017.

Όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η «Αυγή της Κυριακής», έπρεπε να περάσουν τέσσερα χρόνια από το 2013, όταν δημοσιοποιήθηκαν αποκαλυπτικά στοιχεία που έδειχναν ότι από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ προέκυψε πως διακινήθηκαν την τετραετία 2009 – 2012 πλαστά και εικονικά τιμολόγια αξίας 5 δισ. ευρώ, για να βάλει το υπουργείο Οικονομικών στις άμεσες προτεραιότητές του την επιβολή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Αυτά τα δύο ζητήματα (πλαστά – εικονικά τιμολόγια και ηλεκτρονική τιμολόγηση) συνδέονται στενά, καθώς περίπου προ διετίας (τον Απρίλιο του 2015) στοιχεία της γενικής γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης είχαν δείξει ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τιμολογίου μπορεί να μειώσει τα πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία σε ποσοστό έως και 80%.

Με τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο να υπολογίζονται τότε περίπου στα 2 δισ. ευρώ από τη μη απόδοση ΦΠΑ και τη χαμηλότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων σε κάθε οικονομικό έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είναι άμεση προτεραιότητα η ηλεκτρονική τιμολόγηση. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων στη διακίνηση, δηλαδή από το χονδρεμπόριο στη λιανική αγορά, η οποία εκτιμάται ότι αποτελεί δεξαμενή φορολογητέας ύλης που μπορεί να συλληφθεί, πολλαπλάσιας εκείνης που αποκρύπτεται στις συναλλαγές λιανοπωλητών – καταναλωτών. Χάρη στα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα ελέγχεται η νομιμότητα των τιμολογίων περισσότερων του μισού εκατομμυρίου επιχειρήσεων. Η σχετική εφαρμογή προγραμματίζεται να ξεκινήσει εντός του 2017.

Τα ποσά που μπορούν να εισπραχθούν για λογαριασμό του Δημοσίου δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν, όπως τονίζουν οικονομικοί παρατηρητές, έχουν όμως ως “γνώμονα” κάποιες έρευνες όπως την προαναφερθείσα της γενικής γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βάσει των οποίων κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ κατά τα έτη 2009-2012 εντοπίστηκαν 4.103 εκδότες πλαστών και εικονικών τιμολογίων, 503.200 πλαστά και εικονικά τιμολόγια, η αξία των οποίων υπερέβαινε τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό των 5 δισ. προκύπτει από ελέγχους μόνο στο 20% των περιπτώσεων.
Η έκταση του προβλήματος είναι μεγάλη, αφού έχουν αποκαλυφθεί κατά καιρούς εκδόσεις εικονικών τιμολογίων για ανύπαρκτες συναλλαγές ακόμη και από ιερείς ή και διακίνηση πλαστών τιμολογίων αξίας 9 εκατ. ευρώ από κρατούμενο φυλακών, όπως ακόμη από αγρότες και συνταξιούχους.
Όφελος για τις επιχειρήσεις

Η θέσπιση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα αποφέρει όφελος και στις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, η ετήσια εξοικονόμηση για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μπορεί να φθάσει και το 1,4 δισ. ευρώ χάρη στην εξοικονόμηση του κόστους τιμολογίων, ενώ στο παραπάνω ποσό έχει συνυπολογιστεί και το κόστος συμμετοχής σε πλατφόρμες υποστήριξης ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη συνάντηση που είχε η Κατερίνα Παπανάτσιου με τον αναπληρωτή πρόεδρο της γερμανικής Αριστεράς Άξελ Τροοστ και την υφυπουργό Οικονομικών του Βρανδεμβούργου Ντανιέλα Τροχόβσκι.

Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της φορολογικής συνεργασίας που επιδιώκει η κυβέρνηση με το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, ιδιαίτερα μετά την εποικοδομητική, όπως αξιολογείται, συνεργασία με τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία.

Πηγή: avgi.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ