Ρωσική απόβαση στην Αθήνα για τους S-300 – Ανησυχία στην Άγκυρα

Δημοσίευση: 16 Φεβρουαρίου 2017, 6:47 μμ

Έρχονται οι Ρώσοι στην Αθήνα για τους S-300 προκαλώντας ανησυχία πλέον στην Άγκυρα. Δεν μπορεί βέβαια να μην είναι τυχαίες οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των Τούρκων.

Αυτές τις ημέρες υπογράφηκε και η απόφαση με την οποία κατακυρώνεται η εν συνεχεία υποστήριξη και επαναπιστοποίηση των βλημάτων του οπλικού συστήματος S-300 την οποία έχει εγκρίνει το ΚΥΣΕΑ, όπως αναφέρει το armynow.net.

Το συνολικό κόστος (2017-2019) θα είναι στα περίπου 6.500.000 ευρώ. Σημειώνεται πως βάσει νόμου η προμήθεια απαλλάσσεται από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας εισαγωγής και επανεισαγωγής.


Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει απαλλαγεί απο την υποχρέωση καταβολής εγγυήσεων.

Διαβάστε την περιγραφή του συστήματος απο το ΓΕΑ

Το σύστημα Κ/Β S-300 PMU1 είναι Ρωσικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2000.

Είναι κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα, σχεδιασμένο να παρέχει κάλυψη στρατευμάτων και ζωτικών εγκαταστάσεων, από αεροπορικές απειλές προερχόμενες από οποινδήποτε τύπο αεροδυναμικού στόχου, καθώς και από βαλλιστικούς ή τακτικού πεδίου μάχης πυραύλους.

Είναι πολυκάναλο, παντός καιρού σύστημα και περιλαμβάνει υποσυστήματα αποκάλυψης και προσδιορισμού στόχων και συμπλέγματα πυραύλων αεράμυνας (μέχρι 4 στο σύστημα).

Τα κύρια συγκροτήματα μιας μονάδας πυρός είναι

Όχημα Διοίκησης και Ελέγχου (Command Post/CP)
Ραντάρ Επιτήρησης (All-Round Surveillance Radar/RSR)
Ραντάρ Ανίχνευσης Τομέα (Sector Scanning Radar/SSR)
Σταθμός Καθοδήγησης Πυραύλων (Multi-channel Missile Guidance Station/MMGS)
Εκτοξευτές Πυραύλων (Launchers)
Φορτωτές Εκτοξευτών (Transporter Loader-Launchers/TTL)
Κατευθυνόμενοι Πύραυλοι Α/Ε τύπου 9M82 (Heavy) και 9M83 (Light)
Το «ιστορικό» της απόκτησης των ρωσικών πυραύλων S-300PMU1

Το 1993, οι Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, με πρωθυπουργό τον Α. Παπανδρέου (υπουργός Εθνικής Άμυνας Γερ.Αρσένης) και πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Γ. Κληρίδη, αποφασίζουν τη δημιουργία του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κοινή Τουρκική απειλή. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη αντιαεροπορικής ομπρέλας στην Κύπρο, ώστε να καλύπτονται τα ελληνικά αεροσκάφη που θα χρησιμοποιούσαν την αεροπορική βάση της Πάφου, όπως διαβάζουμε στο paraskhnio.gr.

Το Μάρτιο του 1996 αρχίζουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, και κατόπιν εισήγησης του τότε αρχηγού της Εθνικής Φρουράς , αντιστράτηγου Ν. Βορβολάκου, σε συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Γεράσιμο Αρσένη, αποφασίζεται η αγορά του πανίσχυρου για την εποχή εκείνη ρωσικού πυραυλικού συστήματος των S-300. Είναι μια απόφαση που δείχνει ότι Ελλάδα και Κύπρος, θα επιδιώξουν επιτέλους να «σπάσουν» την στρατιωτική ομηρεία της Κύπρου από την Τουρκία!

Λόγω αυτής της απόφασης η δημοτικότητα στην Κύπρο των Α. Παπανδρέου και Γ. Αρσένη εκτοξεύεται σε πρωτοφανή ύψη για ελλαδίτες πολιτικούς. Η απόφαση ανακοινώνεται στις 6 Ιανουαρίου 1997 από την Κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη στη Λευκωσία. Αμέσως μετά, εκδηλώνονται σφοδρές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ η Τουρκία απειλεί ανοικτά με στρατιωτικές επιχειρήσεις, αν τοποθετηθούν στην Κύπρο οι S-300!

Το Φεβρουάριο του 1998, τις προεδρικές εκλογές κερδίζει για δεύτερη φορά ο Γλαύκος Κληρίδης προβάλλοντας ευρέως στην προεκλογική περίοδο, την αποφασιστικότητά του να μην υποκύψει στις απειλές της Άγκυρας, του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον και με τη συμπαράσταση της Αθήνας και της Μόσχας να εγκαταστήσει στο νησί τους ρωσικούς πυραύλους. Ο έτερος διεκδικητής της προεδρίας ο Γιώργος Ιακώβου, υποσχόταν προεκλογικά την ταχύτερη εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο. Μάλιστα θα εγκαινιαστεί επισήμως η Αεροπορική Βάση της Πάφου και θα ονομαστεί « ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΠΑΦΟΥ- ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ».
Ωστόσο, μετά την εκλογή του Γλαύκου Κληρίδη αποφασίζεται η αναστολή της μόνιμης στάθμευσης ελληνικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση της Πάφου. Η Βάση αυτή παραμένει μέχρι σήμερα ανενεργή!

Και λίγο μετά , το Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποφασίζει την αναβολή της παραλαβής των S-300, μέχρι το τέλος του 1998. Στην Ελλάδα Πρωθυπουργός είναι ο Κ.Σημίτης , ΥΠΕΘΑ ο Α. Τσοχατζόπουλος και οι πολιτικές αποφάσεις έχουν το «άρωμα» του εκσυγχρονισμού. Τον Αύγουστο του 1998, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, δηλώνει ότι η εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο δεν αποτελεί αυτοσκοπό και αφήνει την ευθύνη λήψης απόφασης στη Λευκωσία! Την ίδια δήλωση επαναλαμβάνει τρεις μήνες αργότερα και ο Κώστας Σημίτης, προκαλώντας ψυχρότητα στις σχέσεις Αθηνών- Λευκωσίας.

Σε συνάντηση Κληρίδη – Σημίτη στις 27 Νοεμβρίου 2008, αποφασίζεται η μεταφορά των πυραύλων στην Κρήτη και την ευθύνη της ανακοίνωσης της απόφασης, αναλαμβάνει ο Γλαύκος Κληρίδης. Αργότερα ο Κύπριος πρόεδρος σε μεταγενέστερες δηλώσεις του , θα υποδείξει τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ.Σημίτη ως υπεύθυνο της υπαναχώρησης και μη εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο. Επίσης και ο τότε ΥΠΕΘΑ Α. Τσοχατζόπουλος θα δηλώσει τη διαφωνία του και θα χρεώσει την επονείδιστη για τον Ελληνισμό απόφαση αποκλειστικά στον Κ.Σημίτη. Η απόφαση για τη μη εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο ανακοινώνεται στις 29 Δεκεμβρίου 2008. Λίγους μήνες αργότερα οι ρωσικοί πύραυλοι μεταφέρονται με απόλυτη μυστικότητα και αποθηκεύονται στην Κρήτη, όπου και παραμένουν μέχρι και σήμερα.

Ελλαδική και ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία υπέκυψαν στις πιέσεις της Τουρκίας , του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και υπαναχώρησαν.

 

 

 • ΚΑΛΗ ΠΑΤΡΙΔΑ

  Γι αυτό ο σιμήτης είναι ξεχωριστή περίπτωση και θα πρέπει να εκτελεστεί για εσχάτη προδοσία. Παρέδωσε μια χώρα συνειδητά στους τούρκους και την υποθήκευσε ,δολίως πράτων , στους γερμανους. Οι υπόλοιποι μπορούν να κστηγορηθούν για ανικανότητα , απληστία ή και ανοησία. Ο σημίτης όμως για δόλο.

  1 ος

 • Κάντε τους υπολογισμούς.
  Κάποτε (το 90κάτι ?) ……ένα S-125 του 1961 τσάκισε το Απάτη-117 στην Σερβία.
  Πολλά χρόνια αργότερα , διέλυσε ένα drone MQ-1 στην Συρία , σφραγίζοντας ότι ούτε παλιό , ούτε
  νέο stealth , δεν κάνει τίποτα σε αρχαίο πυραυλικό σύστημα της Ρωσίας.

  Τὠρα μιλάμε για S-300 ε…
  Υπ όψιν.

 • Σκορδοπροβατινολυκούλης

  Μια νέα εξέλιξη καταγράφεται από χθες στη Μόσχα, καθώς ξεκίνησε συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν Κούρδοι προερχόμενοι και από τις τέσσερις χώρες που φιλοξενούν τους προαναφερθέντες γειτνιάζοντες κουρδικούς πληθυσμούς, την Τουρκία, τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, προκαλώντας σύγκρυο κυρίως σε Άγκυρα και Τεχεράνη….. Ρε σεις σας το λέω ….χαμός θα γίνει !!! Κόλαση !!!!

 • Anna cy

  Ξεκινώ και συμφωνώ πλήρως με τις τελευταίες δύο γραμμές του άρθρου ότι Ελλαδική και Ελληνοκυπριακή ηγεσία υπέκυψαν στις πιέσεις της Τουρκίας,του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και υπαναχώρησαν. Η υπόθεση των S-300 είναι απλώς ένα τμήμα μόνο της ιστορίας της Κύπρου και του Ελληνισμού γενικότερα το οποίο εάν κάποιος αναλύσει ενδελεχώς θα κατανοήσει το σταθερό στρατηγικό έλλειμμα.που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας ως προς την Τουρκία ,την ΕΕ το ΝΑΤΟ και το διεθνές περιβάλλον .Διδάσκει ακόμα ότι και όταν βγαίνει θετικό ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που συνιστούν αποτέλεσμα στρατηγικών επιλογών και πολύ περισσότερο προκύπτει από συγκυρίες.

  • Agnostimus

   Από την εποχή των Καραμανλή – Μακάριου και μετά (τραγικά λάθη και οι δύο, ειδικά του Μακάριου ήταν καταστροφικά , αλλά οχι προδότες) σε Ελλάδα και Κύπρο ο ένας πουλήμενος διαδέχεται τον άλλον.

   • ΙΩΝ 1942

    ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ …ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΛΗ – ΑΒΕΡΩΦ …ΝΑΙ …ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΟΧΙ…!!!
    Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΕΣΥΡΘΗ …ΜΗ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΖΥΡΙΧΗΣ…!!!
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΦΙΛΕ …!!!

    • ΙΩΝ 1942

     ΘΥΜΑΜΑΙ ΝΑΙ …ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕ ΛΑΕ ……ΖΩ…ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ Η ΦΩΝΗ ΠΟΥ ΑΚΟΥΕΙΣ …ΕΙΜΑΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ …ΚΤΛ ΚΤΛ ..
     ΠΟΙΟΙ ΚΑΝΟΝΙΟΒΟΛΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ …ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ???…Η …ΑΜΕΡΙΚΟΝΟΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝ ΑΥΤΩ…???…Ο ΣΑΜΨΩΝ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟ …ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ …ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΩΣ ΕΝΑΣ ΑΡΙΣΤΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ…!!!
     ΚΑΘΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ …ΣΚΟΠΙΜΑ ΨΕΥΔΕΣ ΠΟΥ ΑΔΙΚΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
     ΤΟΥ…ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ…!!!
     Η ΑΛΗΘΕΙΑ …Η ΜΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ…ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ ΣΑΙΤ …ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΝΤΟΣ ΟΛΙΓΟΥ ΧΡΟΝΟΥ …!!!

     • Agnostimus

      Το ΜΕΓΑ λάθος του Μακάριου ήταν οτι μίλησε για Ελληνική εισβολή. Τραγικό και ασυγχώρητο. Για μένα είναι καθαρή προδοσία των Ελλήνων στους Τούρκους. Προτίμησε την Τουρκική κατοχή απ την απώλεια της εξουσίας. Αν ήθελε να κάνει αντίσταση θα έπρεπε να καλέσει τους Κύπριους να αντισταθούν στον Σαμψών και στη χούντα κι όχι να καλέσει τους Τούρκους για βοήθεια διότι «οι Έλληνες εισέβαλλον εις την Κύπρον» …..

     • ΙΩΝ 1942

      ΔΕΝ ΚΑΛΕΣΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΟΠΩΣ ΛΕΣ …ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΑΠΟΒΑΣΗ …ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ… ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ
      ΠΟΥ ΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ…!!!
      ΕΔΩ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ «ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΙΧΕ ΔΩΘΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΦΡΟΥΡΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ…ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΒΙΒΑΣΗΣ…ΗΤΑΝ ΥΠΟ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ …ΠΟΙΟΙ ΔΩΣΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ …ΜΑΘΕ …ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΦΕΛΕΙΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ
      ΠΟΥ ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΒΡΗΚΑΝ(ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ ΣΥΝΩΜΟΤΕΣ)…!!!
      ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΙΟ ΠΡΙΝ …Ο ΓΕΡΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΡΑΤΟ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ…ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ…ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΝΑΚΑΛΕΣΑΝ ΠΙΣΩ …ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ…!!!ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΧΟΥΝΤΑ
      ΕΣΤΡΑΦΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ …ΗΤΑΝ ΜΘΗΜΑΤΙΚΩΣ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΑΠΟΒΑΣΗ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ …!!!
      ΓΕΝΙΚΩΤΕΡΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΕΝΙΚΩΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ…!!!

     • Agnostimus

      Μάλλον διαβάζεις ιστορία με παρωπίδες. σο φταίγανε οι χουντικοί άλλο τόσο έφταιγε κι ο Μακάριος. Εξ άλλου ήταν η δεύτερη φορά. Την πρώτη φορά αυτοί που τορπίλισαν το σχέδιο Ατσινσον για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα ήταν απ την μεριά της Ελλάδας ο Α. Παπανδρέου και απ τη μεριά της Κύπρου ο Μακάριος. Ο ένας γιατί θα έχανε την ευκαιρία να διαδεχτεί τον πατέρα του στη πρωθυπουργία κι ο Μακάριος διότι δεν θα ήταν πια αρχηγός κράτους αλλά ένας απλός δεσπότης.
      Όσο για τις φρουρές των φυλακίων είχαν αποσυρθεί διότι υπάκουσαν στις εντολές του Μακάριου και κινούνταν προς τα στρατόπεδα της ΕΛΔΥΚ για να συμπλακούν με τους χουντικούς. Και όταν ήρθαν οι Τούρκοι οι μόνοι που αντιστάθηκαν ήταν οι ΕΛΔΥΚάριοι και ελάχιστοι της Εθνοφρουράς. Οι ίδιοι έρριξαν τα Νορθ Άτλας διότι θεωρούσαν οτι οι ενισχύσεις απ την Ελλάδα θα στραφούν εναντιον τους κι όχι εναντίον των Τούρκων . Οι δε χουντικοί του Ιωαννίδη δεν έδιναν άδεια βολής στα Υ/Β εναντίον των τούρκικων αποβατικών λέγοντας στους κυβερνήτες «είναι άσκηση» …. Μεγάλη προδοσία. Ο ένας πρόδιδε τον άλλον και φαγωνόμασταν μεταξύ μας κι οι μεμέτηδες κατέβηκαν κάνοντας παρέλαση. Υπήρξαν και ηρωικές στιγμές. Θυμάμαι τον Στάθη, (Ευστάθιος Τζουβάρας Επιλοχίας ΤΧ το 74) που μαζί με 4 ακόμα και με ένα τούρκικο άρμα που το επισκεύασαν κατέστρεψαν 5 τούρκικα πριν τους χτυπήσουν. Επέστρεψαν πίσω όλοι τραυματίες και με σημάδια που ταχουν ακόμα όσοι ζουν. Δεν θέλω να θυμάμαι ούτε θα προσπαθήσω να σε πείσω, διάβασε την ιστορία χωρίς προκαταλήψεις και θα βρεις την άκρη …..

     • ΙΩΝ 1942

      ΕΓΩ ΦΙΛΕ ΤΑ ΕΖΗΣΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ …ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΕΙΧΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΕΗΜΕΡΩΝΑΝ .. ΟΠΟΤΕ .ΕΧΩ ΙΔΙΑΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ…ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ…ΟΥΤΕ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ…ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΑΛΗΘΙΝΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΣΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΙΣΩΣ ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΣΗΜΑΝΤΕΣ ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΩ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ (75ΕΤΩΝ ΓΑΡ)

      ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ(ΣΤΑΘΗ)…ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΣΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΕΙΣ …!!!
      ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΜΑΘΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ…ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ …!!!

   • Anna cy

    Ξοδεύτηκαν πάρα πολλά λεφτά και γίνονταν οι υποδομές στο Τρόοδος για αρκετό καιρό και περίμεναν να δεχθούν τους S-300 και σαν κεραυνός εν αιθρία ακούσαμε ότι υπέκυψαν στους εκβιασμούς και τις απειλές των Δυτικών και άλλαξαν προορισμό.Οι αναντικατάστατοι δυστυχώς βρίσκονται στα νεκροταφεία.Γίναμε ένας λαός μπαλάκι στα χέρια των ξένων.Παρήλθαν οι εποχές των οραματιστών,των ιδανικών και του πυρώματος της καρδιάς .Η πατρίδα κατέχει δευτερεύουσα θέση.

 • Δωριεύς

  «… Μάλιστα θα εγκαινιαστεί επισήμως η Αεροπορική Βάση της Πάφου και θα ονομαστεί « ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΠΑΦΟΥ- ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»»…Χαχαχαχαχαχαχα !!!
  Τὸ ὄνομα πρωθυπουργοῦ ποὺ εἶχε ὁρκιστεῖ νὰ πολεμήσει κατὰ τῆς Πατρίδος του. Ναὺτης στὸ Ναυτικὸ τῶν «…δολοφόνων τῶν λαῶν…», κλὲφτης, ἀπατεῶνας, οἰκογενειάρχης τῆς πλάκας, λαοπλάνος, ψεὺτης…
  «… Ἡ κρίσις ἔχει ὄνομα. Τὴν λένε Ἀνδρὲα Παπανδρέου…». Τάδε ἔφη ὁ Κεφαλογιάννης ἀπὸ βήματος τῆς βολῆς…Τὸν ψήφιζε ὁ κρετῖνος ἑλληνικὸς λαὸς. Τὸν Γρίβα, Αὐξεντὶου, Παλληκαρίδη καὶ τοὺς ἄλλους ἥρωες δὲν μποροῦσε ὁ Κυπριακὸς λαὸς νὰ τιμήσει ; Τὴν Ε.Ο.Κ.Α. ; Τὶ ζητῶ…Ἴδιοι εἶναι καὶ αὐτοί, στὴν πλειοψηφία τους…Περιμένετε νὰ πουλήσουν, οἱ προδότες, καὶ τὰ Ἅγια Ματωμένα Χώματα τῆς Νήσου, ὅπως ξεπούλησαν τήν Μητέρα Ἑλλάδα οἱ ἐδῶ, προδότες…