Αρχείο

Οι αγρότες κατεβάζουν τα τρακτέρ στην Αθήνα - Πανικός στην κυβέρνηση - Φοβούνται γενικευμένες κοινωνικές αντιδράσεις στα νέα μέτρα που έρχονται

Με την κυβέρνηση να καταρρέει στις δημοσκοπήσεις, κάτι που αποτυπώνει και τη λαϊκή δυσαρέσκεια λόγω της πολιτικής που ασκεί και των μέτρων τα οποία έχει λάβει σε βάρος των πολιτών, το Μέγαρο Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη μεγάλο μέτωπο τη στιγμή που παλεύει να κλείσει την αξιολόγηση με νέα μέτρα.

Οι αγρότες κατεβαίνουν στους δρόμους και δείχνουν τις διαθέσεις τους απέναντι σε μία κυβέρνηση, που όπως όλες οι άλλες, αντί να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος μαζί με τον τουρισμό θα μπορούσαν να αποτελέσουν την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας για να ξεπεράσει και πιο γρήγορα την κρίση, κάνει ότι έκαναν και όλες οι προηγούμενες.

Φορολογεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους δίδοντας τη χαριστική βολή στην ελληνική ύπαιθρο και κόβοντας τη διέξοδο από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία στην αναζήτηση της ενασχόλησης με τη γη. Έτσι υπηρετείται και το σχέδιο των δανειστών για μεγάλες εισαγωγές σε αγροτικά προϊόντα. Ούτε καν σε κρέας δεν υπάρχει αυτάρκεια για τον ελληνικό λαό. Οι ελλείψεις σε χοιρινό και βόειο κρέας είναι τεράστιες.

Οι αγρότες σε μία κίνηση να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική κατεβαίνουν στην Αθήνα και ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους. Στις 13:30 πραγματοποιούν παναγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Βάθης, κοντά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα κύρια αιτήματα των αγροτών σύμφωνα με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, είναι η κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Επίσης οι αγρότες ζητούν ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 15.000 ευρώ, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια έως 200.000 ευρώ.

Είναι δεδομένο πώς δεν μπορούν να ικανοποιηθούν τα περισσότερα από τα αιτήματα των αγροτών, αλλά εκείνο που προτάσσουν είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που πρόσφατα αυξήθηκαν και αποτελούν θηλιά στο λαιμό για όσους είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Η μείωση του πετρελαίου προκειμένου να καλλιεργήσουν τη γη είναι ένα πάγιο αίτημα και το είχε υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας όταν ανέβαινε στις καρότσες των τρακτέρ.

Εκτός από τους αγρότες στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν το ΠΑΜΕ, τα Σωματεία, οι Ενώσεις και οι Ομοσπονδίες των ΕΒΕ, η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ. Ακόμη, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί τους Συλλόγους και τις Ομάδες της να ενώσουν τη φωνή τους με τους μικρομεσαίους αγρότες.

Στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ (12 μ. - 15 μ.μ.), ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (12.30-15.30), όπως και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής (12 μ. έως τη λήξη του ωραρίου) για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, των δήμων και της Περιφέρειας.

Μετά και την πραγματοποίηση της σημερινής κινητοποίησης οι αγρότες αναμένεται να συναντηθούν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη την Πέμπτη σε μία προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί μία λύση προκειμένου οι αγρότες να μην γενικεύσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν ότι πίσω από τους αγρότες μπορούν να συνταχθούν και άλλες κοινωνικές ομάδες και να υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις στην κοινωνία ενάντια στην πολιτική του μνημονίου που εξακολουθεί και εφαρμόζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ήδη, το συντριπτικό ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, την πολιτική της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας-Θράκης το 81% των πολιτών θεωρεί αρνητικό τον απολογισμό της κυβέρνηση και το 78% δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα κλείσει τη διαπραγμάτευση με την ψήφιση νέων μέτρων.

Αυτός είναι και ο λόγος που καταδικάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ (αν πιστέψουμε την εν λόγω δημοσκόπηση) στο 16,5% δίδοντας ποσοστό 33% στη ΝΔ. Σε απάντηση ωστόσο αυτών που πανηγυρίζουν ή που θέλουν να βλέπουν αυτοδυναμία, καταγράφεται τεράστιο ποσοστό όσον αφορά αυτούς που απάντησαν δεν το ποσοστό αυτών που δήλωσαν «δεν ξέρω-δεν απαντώ» (16,5%), όπως επίσης το «άλλο κόμμα» (5,5%) και «άκυρο-λευκό» (5,5%).

Να σημειωθεί επίσης, κάτι που δεν φαίνεται από τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση πώς η ΝΔ κινείται σε υψηλά ποσοστά συσπείρωσης, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ χαμηλά, κοντά στο 30-35%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ