EKTAKTO: O Ν.Αναστασιάδης μιλά για «Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού» και η Τουρκία προκαλεί με ασκήσεις στο FIR Λευκωσίας!

Δημοσίευση: 11 Ιανουαρίου 2017, 11:32 μμ

«Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού η κατάθεση χαρτών. Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού». Αυτό έγραψε πριν από λίγη ώρα στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με την Άγκυρα να απαντά με προκλητικές παράνομες δεσμεύσεις περιοχών  εντός του FIR Λευκωσίας για ασκήσεις της τουρκικής αεροπορίας. 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αντάλλαξαν απόψε χάρτες στη διάρκεια συνάντησης τους ενώπιον του Έσπεν Άιντα, αλλά όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, η Λευκωσία δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένη, τονίζοντας πάντως ότι (ο τουρκοκυπριακός χάρτης) είναι μέσα στα όρια που είχαν καθοριστεί στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μόλις παρέλαβε το χάρτη συνειδητοποίησε ότι ήταν ακριβώς αυτός που περίμενε και έδωσε από την πλευρά του ένα σημείωμα με τις ενστάσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες η Μόρφου δεν περιλαμβάνεται στον χάρτη που έδωσε η τουρκική πλευρά, αν και ο κ. Χριστοδουλίδης δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία.


Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού» την κατάθεση των χαρτών. «Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

Στις 11.15 το πρωί τοπική ώρα Γενεύης αύριο Πέμπτη (12.15 ώρα Κύπρου) θα ξεκινήσει στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο.

Σύμφωνα με σημείωμα των ΗΕ προς τα ΜΜΕ, τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες των ΗΕ αναμένεται να φθάσει στη Γενεύη αύριο το πρωί.

`Οπως αναφέρεται, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών “με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκο Αναστασίαδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος”.

Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 1300 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 1800 τοπική ώρα. Στο μεταξύ σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ των ΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 1445 τοπική ώρα, στην παρουσία των δυο ηγετών. Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 0915 το πρωί ώρα Γενεύης.

Η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά αντάλλαξαν χάρτες στη Γενεύη. Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι χάρτες αυτοί θα εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από τους υπεύθυνους Κτηματολογίου.

Με την «ΝΟΤΑΜ»Ν003/17 το ψευδοκράτος δεσμεύει παράνομα περιοχές για ασκήσεις της τουρκικής αεροπορίας κλείνοντας την περιοχή για πτήσεις άλλων αεροσκαφών, ενώ με την «ΝΟΤΑΜ Ν004/17» δεσμεύει επίσης περιοχές για ασκήσεις της τουρκικής αεροπορίας στις 26 Ιανουαρίου.

Η Λευκωσία αντέδρασε με την ΝΟΤΑΜ Α0016/17 αναφέροντας ότι σύμφωνα με «πληροφορίες που περιήλθαν η τουρκική αεροπορία θα κάνει ασκήσεις εντός του FIR Λευκωσίας .

Η διεξαγωγή της άσκησης δεν έχει συντονισθεί με τις κυπριακές αρχές που είναι οι μόνες υπεύθυνες για να εκδίδουν ενημερώσεις σχετικά με το FIR Λευκωσίας και καλεί όλους τους πιλότους να έχουν αυξημένη προσοχή και να κρατούν διαρκή επαφή μέσω των ραδιοσυχνοτήτων του NICOSIA ACC..

 • ЭЄXRHSTOSЭЄ

  ΠΡΩΤΟΣ!!!!ΖΗΛΙΑΡΙΚΑ!!!!!!!🎖🏅🏆🏅🎖

 • ΣΑΜΙΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ

  Βάφτισαν την προδοσία ηρωικό κατόρθωμα.

 • ΠΕΥΚΕΣΤΑΣ

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ…

 • DisqussioneR

  Κοίτα πώς πάνε να περάσουν στη συνείδηση του λαού το ξεπούλημα… Σταθμός λέει οι χάρτες λες και είναι η επιτυχία…
  Ποιούς χάρτες ρε καραγκιόζη? Παζαρεύει ο Νοικοκύρης με τον καταληψία κομμάτι της γης του και μιλάς για σταθμό στην ιστορία της Κύπρου ρε ξεπουλημένε?
  Χάρτες εσείς …γδάρτες ο λαός. Αυτό χρειάζεστε!

 • DisqussioneR

  Καλημέρα!!!
  (εν αναμονή Νέου Θέματος)

 • DisqussioneR

  Δε βλέπω χιόνι σήμερα. Αρχίζω να νιώθω μια στέρηση…

 • Μανος Ελλανιος

  καλημερουδια στα ομορφουδια!

 • Μανος Ελλανιος

  τα κλεμενα..

 • Μανος Ελλανιος
 • Ano Domini

  ΤΙ ΣΑΣ ΕΛΕΓΑ…..?????
  Τελικά δεν χρειάστηκε καν να επέμβει ο Ερντογάν!!!!
  Από μόνος του ο Αναστασιάδης είναι ΤΟΣΟ ΚΟΤΑ ώστε να ξεπουλήσει έστω τη μισή Κύπρο στους Τουρκαλάδες,με διαταγή(!!!!!)των Ευρωπαίων.

 • Anna cy

  Το σχέδιο της Ε/Κ πλευράς κινείται στη λογική του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν αλλά με σαφή βελτιωμένη έκδοση .Ο Ακιντζί επιδιώκει πως η γραμμή που θα καθορίζει τη λύση του εδαφικού να είναι ευθεία.Το διοικητικό όριο του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου πρέπει να ευθυγραμμιστεί.. Συμφωνεί σε αυτό και ο αντιπρόσωπος του Γ.Γραμματέα των Η Ε κύριος Άϊντα. Άμα συμφωνεί και ο Άϊντα τότε εντάξει να συμφωνήσουμε να μην του χαλάσουμε το χατήρι. Η γραμμή του να μην είναι ζικ-ζακ να ζαλίζεσαι να το κοιτάς και όταν το διασχίζεις να μην υπάρχουν στροφές.Ο Ακιντζί θα είναι πρόεδρος όλης της Κύπρου εκ περιτροπής τι τον ενδιαφέρει η ευθεία γραμμή..