Κόσμος

Το «Στόουνχεντζ της Ιταλίας» ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι (εικόνες, βίντεο)

Αρχαιολόγοι στην Ιταλία ανακάλυψαν μια συστάδα μεγαλίθων που μπορεί να είχαν χρησιμοποιηθεί για να σηματοδοτούν το πέρασμα των εποχών πριν από 5.000 χρόνια.

Το Ιταλικό «Στόουνχεντζ» βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη Γέλα (Gela) και έχει μια τεχνητή οπή ενός μέτρου περίπου (3,2-ποδών) που ευθυγραμμίζεται άμεσα με τον ανατέλλοντα Ήλιο στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

Οι αρχαιολόγοι έφτασαν στην ανακάλυψη από καθαρή τύχη. Η ομάδα έψαχνε για κτήρια του Β” Παγκοσμίου Πολέμου κατά μήκος της εθνικής οδού που συνδέει τη Γέλα με την Κατάνια. Εκεί σκόνταψαν στους τεχνητούς μεγαλίθους, 8 χιλιόμετρα (5 μίλια) έξω από τη Γέλα στις 30 Νοεμβρίου του 2016, κοντά στην προϊστορική νεκρόπολη Grotticelle, σύμφωνα με την dailymail.

Η ομάδα των ερευνητών κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες του φαινομένου, χρησιμοποιώντας πυξίδα, φωτογραφικές μηχανές, και ιπτάμενο όχημα, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία τους ότι θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί ως ένα είδος ηλιακού ρολογιού κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού.

https://youtu.be/aGAQ5YAf3-s

Το εκπληκτικό βίντεο καταγράφηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 2016 και δείχνει τον Ήλιο να ανατέλλει σιγά-σιγά, φθάνοντας τελικά σε ένα σημείο όπου φαίνεται να είναι ακριβώς πίσω από την τρύπα και να λάμπει τέλεια μέσα από αυτή.

«Φαίνεται σαφές για μένα ότι είχαμε να κάνουμε με μια σκόπιμα, τεχνητή τρύπα,» είπε ο αρχαιολόγος Giuseppe La Spina στο Seeker.

«Ωστόσο, χρειαζόμαστε και άλλα στοιχεία για να αποδείξουμε ότι η πέτρα χρησιμοποιήθηκε πραγματικά ως ένα προϊστορικό ημερολόγιο. Στη 7.32 π.μ., ο Ήλιος έλαμψε μέσα από την τρύπα με μια απίστευτη ακρίβεια. Ήταν καταπληκτικό.»

arxaia_italiaarxaia_italia2

Το φαινόμενο αυτό θα σήμανε την αρχή του χειμώνα, υποδεικνύοντας ότι μια άλλη εποχή είχε περάσει, και μια με πολύ κρύο ερχόταν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εκδήλωση μπορεί να είχε και τελετουργική σημασία.

Στο παρελθόν, οι ερευνητές έχουν βρει τουλάχιστον δύο άλλες παρόμοιες δομές στη Σικελία, κοντά στο Παλέρμο, και οι ειδικοί λένε ότι το νέο εύρημα φαίνεται να έχει χαραχθεί από το ίδιο χέρι.

arxaia_italia3

«Ενώ το ένα έδειχνε τον ανατέλλοντα Ήλιο κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, το αντίστοιχο έδινε το ίδιο αποτέλεσμα αλλά με την ανατολή του Ηλίου κατά το θερινό ηλιοστάσιο,« είπε στο Seeker ο ειδικός στην αρχαιοαστρονομία Alberto Scuderi, ο οποίος ανακάλυψε τις άλλες δύο μεγαλιθικές τοποθεσίες στο Παλέρμο.

«Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι μια άλλη δομή που θα δείχνει την ανατολή του Ηλίου στο  θερινό ηλιοστάσιο, μπορεί να βρεθεί κοντά στην Γέλα».

Ηλίας Σιατούνης

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ